Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus

Főoldal > Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus


2021/04/08
Lévi

Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…
 

Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus

Miért mennék urológushoz?

Mi, férfiak nem szívesen megyünk urológushoz, félünk a rektális prosztatavizsgálattól, és attól, hogy megkérdőjelezik a férfiasságunkat. De milyen a gyakorlatban egy urológiai vizsgálat és milyen panaszokkal forduljunk azonnal orvoshoz? Erről beszélgettünk Dr. Merth Gáborral, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatójával.

 A férfiak az urológusra az egyik legrettegettebb szakorvosként gondolnak, holott a legtöbben nem is tudjuk, hogy pontosan mi történik egy urológiai vizsgálaton. Mesélne nekünk erről bővebben?


A történések a páciens problémájától függnek. Az urológia tudományága alapvetően a húgyutak (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) és a nemi szervek (here, prosztata, hímvessző) veleszületett és szerzett rendellenességeivel, betegségeivel foglakozik. A férfiak a leggyakrabban vizelési gondokkal, merevedési zavarokkal és különböző heretáji, kismedencei fájdalmakkal fordulnak urológushoz. Ezek a tünetek a legtöbbször legyőzik még a félelmet is.
 

Az urológiai vizsgálat egyik alapeleme a hátsó, rektális vizsgálat, amit egyetlen férfi sem szeret. Ez elkerülhető lenne valahogyan? 

Egyértelműen nem, a prosztata ugyanis a szervezet egyik központi szerve, amelynek kórképei, betegségei nagyon sok területet érinthetnek. Ebből adódóan a prosztata alapos, tapintásos vizsgálata szinte kötelező jellegű az urológián, és sajnos elkerülhetetlen. Természetesen előfordulhat, hogy a páciens egyértelmű panaszai miatt nincs szükség rektális vizsgálatra, például, amikor egy fiatal férfi veseköves görccsel jelentkezik az urológusnál, ilyenkor nem valószínű, hogy őt még „ott” is bántják. 
  

Említette, hogy a férfiak a legtöbbször vizelési problémákkal fordulnak urológushoz. Lehet tudni, hogy mi áll a gyakori vizelési gondok hátterében? 

Sajnos erre általános válasz nem igen adható, minden esetben az adott páciens személyes kivizsgálását követően lehet felállítani a konkrét diagnózist. A különböző vizelési problémák mögött ugyanis számos, egymástól eltérő betegség is állhat. Általában az urológus először a húgyhólyag és a húgycső strukturális és funkcionális képességeit vizsgálja meg. Vegyük példaként a leggyakrabban előforduló tüneteket: az akadozó vizeletsugarat és az akaratlan vizeletvesztést. A vizelet akadozását okozhatja a hólyag izomerejének gyengesége vagy húgycsőszűkület. Ez utóbbit előidézheti egy gyulladás folyamán létrejött anatómiai akadály (hegesedés) vagy a prosztata megnagyobbodása, esetleg egy záróizom görcs. Az akaratlan vizeletvesztés okának feltárásánál az sem mindegy, hogy túlcsordulásos inkontinenciáról van szó (amikor a hólyag majdnem szétdurran a benne lévő vizeletmennyiségtől) vagy a záró mechanizmusok nem megfelelő működéséről. Némely esetben a hólyag akaraton kívül igyekszik megszabadulni beltartalmától, és ezt éli meg a páciens becsöpögés, bepisilés formájában. Az okok minden esetben eltérők, jobb, ha az ember rögtön szakemberhez fordul, aki személyreszabottan kezeli a problémáját. 
 

Beszéljünk az éjjeli sűrű WC-látogatásokról is, amit a médiában a reklámok elsősorban a prosztata megnagyobbodásával magyaráznak. Tényleg ez áll a háttérben? 

Idősebb korban valóban a prosztata jó indulatú megnagyobbodására érdemes gondolni, de az urológus ennél komplexebb helyzet-felmérést végez. Nagyon gyakori, hogy a páciens éjjeli WC-problémákkal jelentkezik, de a vizsgálat során több, más tünetre is fény derül. Vegyünk néhány példát! Ha a valaki nem tudja kiüríteni rendesen a hólyagját, és emiatt gyakran jár WC-re, akkor bizony ez jelentkezhet éjjel is. Előfordulhat az is, hogy a húgyhólyag vizelési receptorait valami folyamatosan ingerli - például egy gyulladás, idegen test (húgyúti kő) – és emiatt kell sűrűn felkelni éjszakánként vizelni. Hasonló panaszokat okozhat például egy daganat és az idegrendszer bizonyos betegségei is. De nem is kell rögtön a legkomolyabb bajra gondolni, például az erős stresszhelyzet is magával hozhat éjszakai vizelettartási problémákat. Szóval nem mindig a prosztata megnagyobbodásról van szó.
 

Korábban beszéltünk arról, hogy a vizelési gondok mellett a férfiak életében a merevedési problémák játszák a legnagyobb szerepet. A potenciazavaroknál mire kell gyanakodnia a betegeknek?

Erre sem lehet általánosságban válaszolni, mert nincs olyan diagnózis, ami mindenkire igaz lenne. Maga a merevedési zavar egy olyan tünet, mely mögött komoly és kevésbé súlyos problémák is meghúzódhatnak. Talán a legfontosabb és legkomolyabb ok a szív- és érrendszer valamilyen betegsége: érdemes tudni, hogy a potenciazavarok már a súlyosabb kardiovaszkuláris (infarktus, agyvérzés stb.) események megjelenése előtt, jóval korábban jelezhetik a problémát.  Már csak emiatt is, a megjelenő merevedési zavarokat komolyan kell venni! Ha esetleg hormonális zavarok állnak a háttérben, akkor azok kezelése rendszerint megszűnteti a merevedési zavarokat is. A kismedencei, férfi nemi szerveket érintő egyéb kórképeket az urológus hamar ki tudja szűrni, ezek általában valamilyen konkrét urológiai betegségeket jelentenek. A pszichés okok kezelése viszont a (szexuál) pszichológusok szakterülete, akik stressz-kezelő tréningekkel képesek oldani az emberben meglévő feszültségeket, lelki gátakat.  A merevedési zavarok miatt nem kell szégyenkezni, nagyon általános tünetről van szó, e pillanatban is minden ötödik-hatodik férfi küzd ezzel szerte a világban. 
 
egészségLegfrissebb cikkek


Hogyan öltözzön egy férfi és hogyan egy nő esküvőre - Az esküvői vislet aranyszabályai
Amikor egy esküvőre keresel ruhát magadnak, néhány nagyon fontos szempontot kell figyelemben tartanod. Egyrészt ügyelned kell rá, hogy stílusosan és csinosan jelenj meg a nagy napon, másrészt azonban túlöltöznöd sem szabad, hiszen azzal csak elvonnád a násznép figyelmét a párról.  
Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus
Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…  
A sikeres üzleti vacsorák etikettje
Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy üzleti vacsorán, melyek az alapvető és legfontosabb követelmények, mi az etikett, akkor ez a cikk neked szól. 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!