Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus

Főoldal > Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus


2021/04/08
Lévi

Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…
 

Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus

Miért mennék urológushoz?

Mi, férfiak nem szívesen megyünk urológushoz, félünk a rektális prosztatavizsgálattól, és attól, hogy megkérdőjelezik a férfiasságunkat. De milyen a gyakorlatban egy urológiai vizsgálat és milyen panaszokkal forduljunk azonnal orvoshoz? Erről beszélgettünk Dr. Merth Gáborral, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatójával.

 A férfiak az urológusra az egyik legrettegettebb szakorvosként gondolnak, holott a legtöbben nem is tudjuk, hogy pontosan mi történik egy urológiai vizsgálaton. Mesélne nekünk erről bővebben?


A történések a páciens problémájától függnek. Az urológia tudományága alapvetően a húgyutak (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) és a nemi szervek (here, prosztata, hímvessző) veleszületett és szerzett rendellenességeivel, betegségeivel foglakozik. A férfiak a leggyakrabban vizelési gondokkal, merevedési zavarokkal és különböző heretáji, kismedencei fájdalmakkal fordulnak urológushoz. Ezek a tünetek a legtöbbször legyőzik még a félelmet is.
 

Az urológiai vizsgálat egyik alapeleme a hátsó, rektális vizsgálat, amit egyetlen férfi sem szeret. Ez elkerülhető lenne valahogyan? 

Egyértelműen nem, a prosztata ugyanis a szervezet egyik központi szerve, amelynek kórképei, betegségei nagyon sok területet érinthetnek. Ebből adódóan a prosztata alapos, tapintásos vizsgálata szinte kötelező jellegű az urológián, és sajnos elkerülhetetlen. Természetesen előfordulhat, hogy a páciens egyértelmű panaszai miatt nincs szükség rektális vizsgálatra, például, amikor egy fiatal férfi veseköves görccsel jelentkezik az urológusnál, ilyenkor nem valószínű, hogy őt még „ott” is bántják. 
  

Említette, hogy a férfiak a legtöbbször vizelési problémákkal fordulnak urológushoz. Lehet tudni, hogy mi áll a gyakori vizelési gondok hátterében? 

Sajnos erre általános válasz nem igen adható, minden esetben az adott páciens személyes kivizsgálását követően lehet felállítani a konkrét diagnózist. A különböző vizelési problémák mögött ugyanis számos, egymástól eltérő betegség is állhat. Általában az urológus először a húgyhólyag és a húgycső strukturális és funkcionális képességeit vizsgálja meg. Vegyük példaként a leggyakrabban előforduló tüneteket: az akadozó vizeletsugarat és az akaratlan vizeletvesztést. A vizelet akadozását okozhatja a hólyag izomerejének gyengesége vagy húgycsőszűkület. Ez utóbbit előidézheti egy gyulladás folyamán létrejött anatómiai akadály (hegesedés) vagy a prosztata megnagyobbodása, esetleg egy záróizom görcs. Az akaratlan vizeletvesztés okának feltárásánál az sem mindegy, hogy túlcsordulásos inkontinenciáról van szó (amikor a hólyag majdnem szétdurran a benne lévő vizeletmennyiségtől) vagy a záró mechanizmusok nem megfelelő működéséről. Némely esetben a hólyag akaraton kívül igyekszik megszabadulni beltartalmától, és ezt éli meg a páciens becsöpögés, bepisilés formájában. Az okok minden esetben eltérők, jobb, ha az ember rögtön szakemberhez fordul, aki személyreszabottan kezeli a problémáját. 
 

Beszéljünk az éjjeli sűrű WC-látogatásokról is, amit a médiában a reklámok elsősorban a prosztata megnagyobbodásával magyaráznak. Tényleg ez áll a háttérben? 

Idősebb korban valóban a prosztata jó indulatú megnagyobbodására érdemes gondolni, de az urológus ennél komplexebb helyzet-felmérést végez. Nagyon gyakori, hogy a páciens éjjeli WC-problémákkal jelentkezik, de a vizsgálat során több, más tünetre is fény derül. Vegyünk néhány példát! Ha a valaki nem tudja kiüríteni rendesen a hólyagját, és emiatt gyakran jár WC-re, akkor bizony ez jelentkezhet éjjel is. Előfordulhat az is, hogy a húgyhólyag vizelési receptorait valami folyamatosan ingerli - például egy gyulladás, idegen test (húgyúti kő) – és emiatt kell sűrűn felkelni éjszakánként vizelni. Hasonló panaszokat okozhat például egy daganat és az idegrendszer bizonyos betegségei is. De nem is kell rögtön a legkomolyabb bajra gondolni, például az erős stresszhelyzet is magával hozhat éjszakai vizelettartási problémákat. Szóval nem mindig a prosztata megnagyobbodásról van szó.
 

Korábban beszéltünk arról, hogy a vizelési gondok mellett a férfiak életében a merevedési problémák játszák a legnagyobb szerepet. A potenciazavaroknál mire kell gyanakodnia a betegeknek?

Erre sem lehet általánosságban válaszolni, mert nincs olyan diagnózis, ami mindenkire igaz lenne. Maga a merevedési zavar egy olyan tünet, mely mögött komoly és kevésbé súlyos problémák is meghúzódhatnak. Talán a legfontosabb és legkomolyabb ok a szív- és érrendszer valamilyen betegsége: érdemes tudni, hogy a potenciazavarok már a súlyosabb kardiovaszkuláris (infarktus, agyvérzés stb.) események megjelenése előtt, jóval korábban jelezhetik a problémát.  Már csak emiatt is, a megjelenő merevedési zavarokat komolyan kell venni! Ha esetleg hormonális zavarok állnak a háttérben, akkor azok kezelése rendszerint megszűnteti a merevedési zavarokat is. A kismedencei, férfi nemi szerveket érintő egyéb kórképeket az urológus hamar ki tudja szűrni, ezek általában valamilyen konkrét urológiai betegségeket jelentenek. A pszichés okok kezelése viszont a (szexuál) pszichológusok szakterülete, akik stressz-kezelő tréningekkel képesek oldani az emberben meglévő feszültségeket, lelki gátakat.  A merevedési zavarok miatt nem kell szégyenkezni, nagyon általános tünetről van szó, e pillanatban is minden ötödik-hatodik férfi küzd ezzel szerte a világban. 
 
egészségLegfrissebb cikkek


Újra fiatalon: 5 tipp a férfiaknak a friss külsőért
Az idő múlása mindannyiunkat érint, de léteznek olyan módszerek, amelyekkel a férfiak is megőrizhetik vagy visszanyerhetik fiatalos megjelenésüket. Az alábbi 5 tipp segítségével friss és energikus külsőt érhetünk el, amellyel magabiztosabban léphetünk fel a mindennapokban.
5 otthoni kütyü, ami megkönnyíti az életed
Az otthonunk az a hely, ahol a legtöbb időt töltjük, és ahol a leginkább vágyunk a kényelemre és a hatékonyságra. Az elmúlt évek technológiai fejlődése lehetővé tette, hogy számos praktikus eszközzel szereljük fel a lakásunkat, melyek megkönnyítik mindennapi életünket. Az alábbiakban bemutatok 5 olyan otthoni kütyüt, amelyek valóban hasznosak lehetnek, és segítenek abban, hogy az otthoni teendők egyszerűbbé és kellemesebbé váljanak.
6 tipp, hogyan lepd meg a párodat születésnapjára
A párod születésnapja egy kivételes alkalom arra, hogy meglepd és örömet szerezz neki, és ezek a tippek segítenek abban, hogy felejthetetlen élménnyé tedd ezt a napot számára.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!