Azt hitted, a HPV nők nemi betegsége, a férfiakat nem veszélyezteti!? Tényleg azt hitted? De ééédiiii.... Tévedtél!

Főoldal > Azt hitted, a HPV nők nemi betegsége, a férfiakat nem veszélyezteti!? Tényleg azt hitted? De ééédiiii.... Tévedtél!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Azt hitted, a HPV nők nemi betegsége, a férfiakat nem veszélyezteti!? Tényleg azt hitted? De ééédiiii.... Tévedtél!


2021/03/30
Lévi

Soha nem gondoltad volna, hogy veszélyben lehetsz, sőt torokrákot kaphatsz, egy kapcsolatból, ugye? Pedig a HPV a férfiaknál is rákot okoz, Te is veszélyben lehetsz!

Azt hitted, ez a HPV nők nemi betegsége,  a férfiakat nem veszélyezteti!?  Tényleg azt hitted? De ééédiiii....  Tévedtél!

HPV férfiaknak – torokrák 

 

A méhnyakrákot okozó Human Papilloma Vírus nem csak a nőkre veszélyes, a férfiaknál torokrákot okozhat ez a fertőzés. 

Dr. Schwab Richárd, az Affidea Gasztroenterológiai Központ főorvosa nemrégiben diagnosztizált egy fiatal férfinél HPV okozta torokrákot egy gyomortükrözés során, a szakember ennek kapcsán elmondta: „A HPV egy nemi úton terjedő vírus, azon a férfiaknak – akiknek a partnerénél HPV fertőzést állapítanak meg – azonnali kivizsgálást javaslok. Érdemes mindenkinek tisztába lenni azzal, hogy a gyomortükrözés során – különösen az altatásban megvalósuló gasztroszkópiánál –felismerhetők a torokban, gégében kialakuló rosszindulatú daganatok is, nem csak a gyomorrák.” 

 

A torokrák szűrése

A torok és gégerákok szűrése elsősorban fül-orr-gégészeti feladat, de a páciensek gyakran már csak akkor mennek orvoshoz, amikor tünetek jelentkeznek, ekkor pedig a rák előrehaladottabb, nehezebben gyógyítható stádiumban van. Ugyanakkor megfelelő endoszkópos technikával és képzett személyzettel a gyomortükrözés során – akár igen korai stádiumban - felismerhetők a HPV okozta daganatok. Érdemes lenne ezt szakmai gyakorlattá tenni a gasztroszkópos vizsgálatoknál. 

 

Magyarországon évente 1500 férfit érint a torok vagy gégerák, az Amerikai Egyesült Államokban 38.000 férfit diagnosztizálnak ezzel a rosszindulatú daganattal. A becslések szerint ezek 70%-a valamilyen módon kötődik a Human Papilloma Vírushoz. Ez a betegség a férfiak körében háromszor olyan gyakori, mint a hölgyeknél, és előfordulása folyamatosan növekedik a fiatalabb férfiak körében. Ugyanakkor míg a hölgyek esetében ma már komoly szűrő- és oltási programok működnek a szintén HPV-hez köthető méhnyakrák megelőzésére, addig a torok és gégeráknál nincs hasonló, hatékony rendszer. 

 

Gyomortükrözéssel is szűrhető a torokrák

DR. Schwab Richárd kiemelte:” Megfelelő endoszkópos technikával, ugyanakkor a gyomortükrözés során is - akár igen korai stádiumban - felismerhetők sok esetben a HPV okozta, korai, szemölcsszerű elváltozások, melyek daganat-megelőző állapotnak felelnek meg. Mi legutóbb egy körülbelül rizsszem méretű, HPV okozta elváltozást figyeltünk meg az egyik páciensnél a gyomortükrözés folyamán. Miután minden vizsgálatunk HD minőségű videó rögzítéssel történik, igy ezt azonnal meg tudtuk osztani egy országos fül-orr-gégészeti centrummal. A páciens túl van egy minimál invazív műtéten - ami ebben az esetben ugyanúgy teljes gyógyulást jelent, mintha a méhnyakon találtak volna egy hasonló elváltozást - illetve nyilván szoros további utánkövetésre van szükség”

 

Mi az a HPV? 

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot, a térítésmentesen biztosított vakcina ezek közül a 7 leggyakoribb típust tartalmazza. Az iskolai kampányoltás során a 2018/2019-es tanévben a Gardasil 9 oltóanyagot igényelhetik a szülők a 7. évfolyamba járó leányaik számára. Ez a jelenleg elérhető legtöbb HPV-típust tartalmazó oltóanyag, mely összesen kilenc (a 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58-as) HPV típus ellen alakít ki védettséget. A vakcinában található kilenc HPV típusok közül hét (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58-as) méhnyakrákot okozhat. Epidemiológiai vizsgálatok alapján a Gardasil 9 oltóanyag várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek körülbelül a méhnyakrák esetek 90%-át okozzák. 


Az oltóanyagban található további két HPV-típus (6-os és 11-es) a nemi szemölcsök kialakulásáért felelős, így a védőoltással megelőzhető a HPV okozta nemi szemölcsök kb. 90%-a. Mi a méhnyakrák? A méh a születendő gyermek fejlődésére szolgáló szerv. A méhnyak a méh alsó, keskeny része, ami a méh üregét köti össze a hüvellyel. A méhnyak rosszindulatú daganata a méhnyakrák. 


Ezt a daganatot a human papillomavírus okozza. A méhnyak hámján képződő daganatsejtek szétterjedhetnek a szervezet más részeire is. A méhnyakrák védőoltással és szűréssel megelőzhető. Mennyire gyakori a méhnyakrák? Hazánkban 2009 és 2015 között évente átlagosan kb. 1073 új méhnyakrákot diagnosztizáltak. A betegség – ha időben felfedezik – gyógyítható, mégis 2009 és 2015 között Magyarországon évente átlagosan 416 nő halt meg méhnyakrák következtében. 


Gyógyítható-e a méhnyakrák? 

A méhnyak esetleges elváltozásainak korai felismerését szolgálja a rendszeresen elvégzett méhnyakszűrés. A kóros elváltozás korai felismerését követően időben meg lehet kezdeni a kezelést, megelőzve ezzel a rosszindulatú daganat, az életet veszélyeztető állapot kialakulását. Ki kaphatja el a humán papillomavírust, hogyan terjed? A HPV-fertőzés nagyon elterjedt: élete során az emberek 50-80 százaléka átesik valamilyen HPV-fertőzésen – és a legtöbbjük nem is tud róla.

 

Hogyan terjed a HPV? 

A HPV-fertőzés átvihető előjáték (bőr-bőr kontaktus,), valamint hüvelyi, anális és orális aktus során. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik védekezés nélkül létesítenek kapcsolatot, illetve akik gyakrabban cserélgetik a partnereiket. 


Mik a HPV-fertőzés tünetei?  Meg lehet-e gyógyulni a HPV fertőzésből? 

A HPV-fertőzés általában tünetmentes, átmeneti jellegű, és az esetek legnagyobb részében egyáltalán nem okoz megbetegedést. A vírus legtöbbször 1-2 év alatt magától eltűnik a szervezetből. 


A nők igen nagy százaléka esik át HPV-fertőzésen, de többségüknél mégsem alakul ki kóros elváltozás, illetve méhnyakrák. Ugyanakkor az erősen rákkeltő HPV-típussal történő fertőződés esetében átlagosan minden 10 ember közül egynél hosszú éveken keresztül észrevétlenül fennmarad a HPV-fertőzés a szervezetben – ez pedig magas kockázatot jelent a méhnyakrák kialakulása szempontjából. 


Fontos tudni, hogy a HPV vírusra a fertőződés után nem emlékszik az immunrendszer, így ugyanazt a HPV típust többször is el lehet kapni, akár ugyanattól a partnertől is.

 

Hogyan okoz a HPV daganatot?

A vírus bejut a méhnyak felszíni sejtrétegébe, ahol ritkán akár évekig is megmaradhat anélkül, hogy bármilyen problémát okozna. Ezt követően azonban előfordulhat, hogy különösebb közvetlen kiváltó ok nélkül elkezd a sejtekben kóros átalakulásokat előidézni. Ezt nevezzük rákmegelőző állapotnak. 


A méhnyakszűrés nemcsak a daganatot, hanem a rákmegelőző állapotot is fel tudja ismerni. Ha ez időben megtörténik, akkor az elváltozást sikeresen lehet gyógyítani. Ha ez elmarad, akkor a kóros elváltozásból rosszindulatú daganat alakulhat ki, ami súlyos betegséghez és halálhoz vezethet. 


A rákmegelőző állapotból a rosszindulatú daganat kialakulásáig akár 5-10 év is eltelhet, amely idő alatt a kóros elváltozás még időben felfedezhető. 


Milyen hatást fejt ki a HPV elleni vakcina? 

Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene, ezáltal a szervezetünk képes lesz kivédeni a fertőzést. A HPV elleni védőoltás tehát képes megelőzni a fertőzést a vírus azon típusai esetében, amelyek megtalálhatók a vakcinában. A HPV oltóanyagok a méhnyakrák elsődleges megelőzésére szolgálnak: a meglévő HPV-fertőzést, vagy a HPV-fertőzéssel összefüggő kóros állapotokat megszüntetni, meggyógyítani nem képesek. 

Forrás: ANTSZ


 
egészségLegfrissebb cikkek


Újra fiatalon: 5 tipp a férfiaknak a friss külsőért
Az idő múlása mindannyiunkat érint, de léteznek olyan módszerek, amelyekkel a férfiak is megőrizhetik vagy visszanyerhetik fiatalos megjelenésüket. Az alábbi 5 tipp segítségével friss és energikus külsőt érhetünk el, amellyel magabiztosabban léphetünk fel a mindennapokban.
5 otthoni kütyü, ami megkönnyíti az életed
Az otthonunk az a hely, ahol a legtöbb időt töltjük, és ahol a leginkább vágyunk a kényelemre és a hatékonyságra. Az elmúlt évek technológiai fejlődése lehetővé tette, hogy számos praktikus eszközzel szereljük fel a lakásunkat, melyek megkönnyítik mindennapi életünket. Az alábbiakban bemutatok 5 olyan otthoni kütyüt, amelyek valóban hasznosak lehetnek, és segítenek abban, hogy az otthoni teendők egyszerűbbé és kellemesebbé váljanak.
6 tipp, hogyan lepd meg a párodat születésnapjára
A párod születésnapja egy kivételes alkalom arra, hogy meglepd és örömet szerezz neki, és ezek a tippek segítenek abban, hogy felejthetetlen élménnyé tedd ezt a napot számára.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!