Azt hitted, a HPV nők nemi betegsége, a férfiakat nem veszélyezteti!? Tényleg azt hitted? De ééédiiii.... Tévedtél!

Főoldal > Azt hitted, a HPV nők nemi betegsége, a férfiakat nem veszélyezteti!? Tényleg azt hitted? De ééédiiii.... Tévedtél!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Azt hitted, a HPV nők nemi betegsége, a férfiakat nem veszélyezteti!? Tényleg azt hitted? De ééédiiii.... Tévedtél!


2021/03/30
Lévi

Soha nem gondoltad volna, hogy veszélyben lehetsz, sőt torokrákot kaphatsz, egy kapcsolatból, ugye? Pedig a HPV a férfiaknál is rákot okoz, Te is veszélyben lehetsz!

Azt hitted, ez a HPV nők nemi betegsége,  a férfiakat nem veszélyezteti!?  Tényleg azt hitted? De ééédiiii....  Tévedtél!

HPV férfiaknak – torokrák 

 

A méhnyakrákot okozó Human Papilloma Vírus nem csak a nőkre veszélyes, a férfiaknál torokrákot okozhat ez a fertőzés. 

Dr. Schwab Richárd, az Affidea Gasztroenterológiai Központ főorvosa nemrégiben diagnosztizált egy fiatal férfinél HPV okozta torokrákot egy gyomortükrözés során, a szakember ennek kapcsán elmondta: „A HPV egy nemi úton terjedő vírus, azon a férfiaknak – akiknek a partnerénél HPV fertőzést állapítanak meg – azonnali kivizsgálást javaslok. Érdemes mindenkinek tisztába lenni azzal, hogy a gyomortükrözés során – különösen az altatásban megvalósuló gasztroszkópiánál –felismerhetők a torokban, gégében kialakuló rosszindulatú daganatok is, nem csak a gyomorrák.” 

 

A torokrák szűrése

A torok és gégerákok szűrése elsősorban fül-orr-gégészeti feladat, de a páciensek gyakran már csak akkor mennek orvoshoz, amikor tünetek jelentkeznek, ekkor pedig a rák előrehaladottabb, nehezebben gyógyítható stádiumban van. Ugyanakkor megfelelő endoszkópos technikával és képzett személyzettel a gyomortükrözés során – akár igen korai stádiumban - felismerhetők a HPV okozta daganatok. Érdemes lenne ezt szakmai gyakorlattá tenni a gasztroszkópos vizsgálatoknál. 

 

Magyarországon évente 1500 férfit érint a torok vagy gégerák, az Amerikai Egyesült Államokban 38.000 férfit diagnosztizálnak ezzel a rosszindulatú daganattal. A becslések szerint ezek 70%-a valamilyen módon kötődik a Human Papilloma Vírushoz. Ez a betegség a férfiak körében háromszor olyan gyakori, mint a hölgyeknél, és előfordulása folyamatosan növekedik a fiatalabb férfiak körében. Ugyanakkor míg a hölgyek esetében ma már komoly szűrő- és oltási programok működnek a szintén HPV-hez köthető méhnyakrák megelőzésére, addig a torok és gégeráknál nincs hasonló, hatékony rendszer. 

 

Gyomortükrözéssel is szűrhető a torokrák

DR. Schwab Richárd kiemelte:” Megfelelő endoszkópos technikával, ugyanakkor a gyomortükrözés során is - akár igen korai stádiumban - felismerhetők sok esetben a HPV okozta, korai, szemölcsszerű elváltozások, melyek daganat-megelőző állapotnak felelnek meg. Mi legutóbb egy körülbelül rizsszem méretű, HPV okozta elváltozást figyeltünk meg az egyik páciensnél a gyomortükrözés folyamán. Miután minden vizsgálatunk HD minőségű videó rögzítéssel történik, igy ezt azonnal meg tudtuk osztani egy országos fül-orr-gégészeti centrummal. A páciens túl van egy minimál invazív műtéten - ami ebben az esetben ugyanúgy teljes gyógyulást jelent, mintha a méhnyakon találtak volna egy hasonló elváltozást - illetve nyilván szoros további utánkövetésre van szükség”

 

Mi az a HPV? 

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot, a térítésmentesen biztosított vakcina ezek közül a 7 leggyakoribb típust tartalmazza. Az iskolai kampányoltás során a 2018/2019-es tanévben a Gardasil 9 oltóanyagot igényelhetik a szülők a 7. évfolyamba járó leányaik számára. Ez a jelenleg elérhető legtöbb HPV-típust tartalmazó oltóanyag, mely összesen kilenc (a 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58-as) HPV típus ellen alakít ki védettséget. A vakcinában található kilenc HPV típusok közül hét (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58-as) méhnyakrákot okozhat. Epidemiológiai vizsgálatok alapján a Gardasil 9 oltóanyag várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek körülbelül a méhnyakrák esetek 90%-át okozzák. 


Az oltóanyagban található további két HPV-típus (6-os és 11-es) a nemi szemölcsök kialakulásáért felelős, így a védőoltással megelőzhető a HPV okozta nemi szemölcsök kb. 90%-a. Mi a méhnyakrák? A méh a születendő gyermek fejlődésére szolgáló szerv. A méhnyak a méh alsó, keskeny része, ami a méh üregét köti össze a hüvellyel. A méhnyak rosszindulatú daganata a méhnyakrák. 


Ezt a daganatot a human papillomavírus okozza. A méhnyak hámján képződő daganatsejtek szétterjedhetnek a szervezet más részeire is. A méhnyakrák védőoltással és szűréssel megelőzhető. Mennyire gyakori a méhnyakrák? Hazánkban 2009 és 2015 között évente átlagosan kb. 1073 új méhnyakrákot diagnosztizáltak. A betegség – ha időben felfedezik – gyógyítható, mégis 2009 és 2015 között Magyarországon évente átlagosan 416 nő halt meg méhnyakrák következtében. 


Gyógyítható-e a méhnyakrák? 

A méhnyak esetleges elváltozásainak korai felismerését szolgálja a rendszeresen elvégzett méhnyakszűrés. A kóros elváltozás korai felismerését követően időben meg lehet kezdeni a kezelést, megelőzve ezzel a rosszindulatú daganat, az életet veszélyeztető állapot kialakulását. Ki kaphatja el a humán papillomavírust, hogyan terjed? A HPV-fertőzés nagyon elterjedt: élete során az emberek 50-80 százaléka átesik valamilyen HPV-fertőzésen – és a legtöbbjük nem is tud róla.

 

Hogyan terjed a HPV? 

A HPV-fertőzés átvihető előjáték (bőr-bőr kontaktus,), valamint hüvelyi, anális és orális aktus során. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik védekezés nélkül létesítenek kapcsolatot, illetve akik gyakrabban cserélgetik a partnereiket. 


Mik a HPV-fertőzés tünetei?  Meg lehet-e gyógyulni a HPV fertőzésből? 

A HPV-fertőzés általában tünetmentes, átmeneti jellegű, és az esetek legnagyobb részében egyáltalán nem okoz megbetegedést. A vírus legtöbbször 1-2 év alatt magától eltűnik a szervezetből. 


A nők igen nagy százaléka esik át HPV-fertőzésen, de többségüknél mégsem alakul ki kóros elváltozás, illetve méhnyakrák. Ugyanakkor az erősen rákkeltő HPV-típussal történő fertőződés esetében átlagosan minden 10 ember közül egynél hosszú éveken keresztül észrevétlenül fennmarad a HPV-fertőzés a szervezetben – ez pedig magas kockázatot jelent a méhnyakrák kialakulása szempontjából. 


Fontos tudni, hogy a HPV vírusra a fertőződés után nem emlékszik az immunrendszer, így ugyanazt a HPV típust többször is el lehet kapni, akár ugyanattól a partnertől is.

 

Hogyan okoz a HPV daganatot?

A vírus bejut a méhnyak felszíni sejtrétegébe, ahol ritkán akár évekig is megmaradhat anélkül, hogy bármilyen problémát okozna. Ezt követően azonban előfordulhat, hogy különösebb közvetlen kiváltó ok nélkül elkezd a sejtekben kóros átalakulásokat előidézni. Ezt nevezzük rákmegelőző állapotnak. 


A méhnyakszűrés nemcsak a daganatot, hanem a rákmegelőző állapotot is fel tudja ismerni. Ha ez időben megtörténik, akkor az elváltozást sikeresen lehet gyógyítani. Ha ez elmarad, akkor a kóros elváltozásból rosszindulatú daganat alakulhat ki, ami súlyos betegséghez és halálhoz vezethet. 


A rákmegelőző állapotból a rosszindulatú daganat kialakulásáig akár 5-10 év is eltelhet, amely idő alatt a kóros elváltozás még időben felfedezhető. 


Milyen hatást fejt ki a HPV elleni vakcina? 

Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene, ezáltal a szervezetünk képes lesz kivédeni a fertőzést. A HPV elleni védőoltás tehát képes megelőzni a fertőzést a vírus azon típusai esetében, amelyek megtalálhatók a vakcinában. A HPV oltóanyagok a méhnyakrák elsődleges megelőzésére szolgálnak: a meglévő HPV-fertőzést, vagy a HPV-fertőzéssel összefüggő kóros állapotokat megszüntetni, meggyógyítani nem képesek. 

Forrás: ANTSZ


 
egészségLegfrissebb cikkek


Hogyan öltözzön egy férfi és hogyan egy nő esküvőre - Az esküvői vislet aranyszabályai
Amikor egy esküvőre keresel ruhát magadnak, néhány nagyon fontos szempontot kell figyelemben tartanod. Egyrészt ügyelned kell rá, hogy stílusosan és csinosan jelenj meg a nagy napon, másrészt azonban túlöltöznöd sem szabad, hiszen azzal csak elvonnád a násznép figyelmét a párról.  
Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus
Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…  
A sikeres üzleti vacsorák etikettje
Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy üzleti vacsorán, melyek az alapvető és legfontosabb követelmények, mi az etikett, akkor ez a cikk neked szól. 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!