Mi történik az elhagyatott gyár-és raktár épületekkel? Miért pusztulnak olyan gyorsan?

Főoldal > Mi történik az elhagyatott gyár-és raktár épületekkel? Tényleg tilos ezekbe a bejárás?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mi történik az elhagyatott gyár-és raktár épületekkel? Tényleg tilos ezekbe a bejárás?


2023/03/16
ZH

Az elhagyott épületek számos ok miatt gyorsan elpusztulnak, beleértve a mennyezet és a padló szivárgását és sérülését, a karbantartás hiányát és a külső tényezőket, például az állatokat és a környezeti időjárást. De mi történik ezekkel az elhagyatott épületekkel? Tényleg nem szabad ide bejárni?

elhagyatott gyár

Mi történik az elhagyatott raktár épületekkel

 


A modern városokban valószínűleg láttunk már embereket, akik évtizedes vagy akár évszázados épületekben élnek és dolgoznak, attól függően, hogy hol tartózkodunk a világban, mégis tökéletes állapotban vannak. Pontosan mi is történik ezekkel az elhagyatott gyárépületekkel miután már nem használják őket? Tényleg minden ilyen épületet őriznek?
Ha egy épületet akár néhány évig is lakatlanul hagynak, akkor hihetetlen ütemben pusztul el. Miért történik ez? Pontosan hogyan védhető jobban egy lakott épület, mint egy elhagyatott? 

 

 

Miért pusztulnak el olyan gyorsan az elhagyott épületek?

 


Az elhagyott épületek számos okból gyorsan elpusztulnak, beleértve a mennyezet és a padló szivárgását és sérülését, a karbantartás hiányát és a külső tényezőket, például az állatokat és a környezeti időjárást.
Ha azonban egy épületet akár néhány évig is lakatlanul hagynak, akkor hihetetlen ütemben pusztul el. Miért történik ez? Pontosan hogyan védhető jobban egy lakott épület, mint egy elhagyatott?

 

 

Íme néhány oka az elhagyott épületek gyors pusztulásának:

 

 

Időjárás

 

 

Minden „szabadban” álló szerkezetnek szembe kell néznie a természet elemeivel, ami negatívan befolyásolja az épület szerkezeti integritását. Például nyáron a víz beszivároghat egy ház mennyezetébe vagy falaiba, és elnedvesítheti azt. Azonban télen a víz megfagy, és veszélyezteti a fal szilárdságát. Valójában ez az egyik elsődleges oka annak, hogy az elhagyott épületek falai télen szétesnek.

 

Ezenkívül az épület építésénél felhasznált anyagokat a környezeti időjárás is befolyásolja. Ha egy épületben sok fém van, például vas vagy acél, akkor fokozatosan rozsdásodik, ha nem karbantartják, ami felgyorsítja a szerkezet bomlását.

 

 

Víz

 

 

A vizet az egyik legnagyobb veszélynek tekintik egy elhagyott épületre, házra vagy bármilyen szerkezetre, amelynek ellenállnia kell az elemeknek. Ha esőből, hóból vagy bármilyen más forrásból származó víz bekerül az épületbe, és nem ellenőrzik, az alapvetően halálos ítélet a kérdéses épületre.

A víz feloldja a gipszkartont, korhasztja a fát, rozsdásítja a fémet és megolvasztja a vakolatot, sok egyéb mellett, ami végső soron veszélyezteti a szerkezetet és annak integritását.
Továbbá, ha egy épület télen nagyon lehűl, mint korábban említettük, a víz még nagyobb károkat okoz azáltal, hogy megfagy, és gyengíti a beton és a falazat szilárdságát.

 


Növényzet

 

Amint elegendő víz bejut az épület falaiba, „megnyitja az ajtót” egy sor egyéb nemkívánatos elem, például az épületen belüli növények növekedése előtt. Bizonyára észrevetted, hogy az elhagyott épületek falait gyakran növények, moha és gombák díszítik, amelyek méretezik a falak magasságát, néha még a padlót és a mennyezetet is megrepedezik.

A növények és a növényzet vonzza a madarakat és az állatokat, amelyek mind tovább járulnak az épület pusztulásához.

 


Építőanyag


Az épület felépítéséhez használt anyag nagyban függ attól, hogy mennyi ideig fog tartani. Egyes anyagok (mint például a kő), masszívabb szerkezeteket készítenek, de vannak más hátrányai is.

 

Például a fa az építőiparban nagyon gyakori anyag; de egy főként fából készült ház valószínűleg közel 50 éven belül (vagy sokkal gyorsabban, a környezeti hőmérséklettől és az éghajlattól függően) szétesik. Hasonlóképpen, egy betonszerkezet 50-100 évig tart, míg egy kőépület több mint egy évszázadot is átél.

 

Megjegyzendő, hogy ezek csak becslések egy adott szerkezet élettartamára vonatkozóan az építőanyag alapján, ahogy korábban említettük, számos egyéb tényező is felgyorsítja vagy lassítja az épület pusztulását.

 

 

Rendszeres karbantartás hiánya

 

 

Az egyik legnagyobb ok, amiért egy 100 éves épület állhat, míg egy elhagyatott épület néhány éven belül leharaphatja a port, az az, hogy az előbbire a lakók gondoskodnak. Egy épület vagy bármely szerkezet karbantartásának fontosságát nem lehet túlbecsülni. Amikor egy épület lakott, a mennyezeten, a falakon vagy a padlón lévő legkisebb lyukat a lakók észreveszik és gyorsan kijavítják. Ezzel szemben egy elhagyott épület ablakán egy kis repedés is elég ahhoz, hogy végül néhány éven belül lerombolja az egész szerkezetet. Ezért szokták mondani, hogy egy elhagyatott ház minden üresen álló évben 5 évet öregszik.

 


Emberi beavatkozás

 

Egy üresen álló épület elpusztul, ha felügyelet nélkül hagyják, amint azt már megállapítottuk, de ami a pusztulás folyamatát még rosszabbá teszi, az az emberi beavatkozás eleme.

 

Ha egy épületet elhagyatott, az általában vonzza a látogatókat, különösen akkor, ha először elhagyják. Egy elhagyatott épületben az emberek deszkákat tépnek le, falakat tépnek ki, rezet, fémet vagy akár fát tépnek ki, ahol csak lehet. Furcsa módon gyakoriak azok az esetek is, amikor az emberek besétálnak egy üres épületbe, és egyszerűen ész nélkül összetörnek dolgokat.

 

Mindezek a tevékenységek jelentősen csökkentik az épület szerkezeti integritását. Valójában ez az oka annak, hogy az emberek vagyonőröket alkalmaznak, és táblákat helyeznek ki, amelyeken az áll, hogy „Magántulajdon: A behatolókat büntetőeljárás alá vonják”, hogy megvédjék üresen álló épületeiket, holott ott már nem lakik senki. Alapvetően egy őr bérlése az épület helyiségeinek biztosítására általában olcsóbb, mint az épület ilyen emberi szabotálásából származó pénzbeli veszteség elviselése.

 

 

Éppen ezért, ha téged is érdekelnek az ilyen elhagyatott épületek és úgy gondolod, hogy megfelelnél a kritériumoknak, egy személy és vagyonőr tanfolyam Budapest területén megtanít arra, hogyan lehetsz felelős egy ilyen robosztus épületért!


 
technológiaLegfrissebb cikkek


Karakter és kifinomultság: egyedi férfi karkötők minden alkalomra
Az utóbbi időben megnőtt az ékszereket viselő férfiak száma, legyen szó Harry Stylesról és egyetlen gyöngyfülbevalójáról (és Gucci gyűrűvel díszített ujjairól) a MET Gálán, Paul Mescal ikonikus láncáról a Hétköznapi emberek (Normal People) sorozatban, vagy Shawn Mendesről, aki mindenhol megmutatja a férfiaknak, hogy itt az ideje, hogy férfi karkötőt vásároljanak.
Milyen italokat illik és nem illik felszolgálni egy üzleti vacsorán?
Az üzleti vacsorák kiemelkedő fontosságúak az üzleti kapcsolatok szempontjából. Nem csupán az étel, hanem az italok kiválasztása is meghatározó lehet egy sikeres találkozó során, ami az üzleti protokoll fontos része is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen italokat illik és nem illik felszolgálni egy üzleti vacsorán.
6 szálloda marketing tipp, amitől felpörög a szobafoglalás
A szállodák számára kulcsfontosságú, hogy hatékony marketing stratégiákat alkalmazzanak annak érdekében, hogy növeljék a szobafoglalások számát és maximalizálják a kihasználtságot. 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!