Bemutatunk 10 Android funkciót, tippet, trükköt, amit minden (nem csak) új felhasználónak ismernie kell, mert használatukkal sokkal jobb élmény az Android

Főoldal > 10 Android funkció, amit minden (nem csak) új felhasználónak ismernie kell

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

10 Android funkció, amit minden (nem csak) új felhasználónak ismernie kell


2021/02/21
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Bemutatunk 10 Android funkciót, tippet, trükköt, amit minden (nem csak) új felhasználónak ismernie kell, mert használatukkal sokkal jobb élmény az Android!

Bemutatunk 10 Android funkciót, tippet, trükköt, amit minden (nem csak) új felhasználónak ismernie kell, mert használatukkal sokkal jobb élmény az Android

Az Android kontra iOS vita már több, mint egy évtizede megosztja az okostelefonok tulajdonosait, azonban ha az ember jobban megvizsgálja a két tábort, akkor hamar belátja majd, hogy mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

 Ez a cikk azoknak az újdonsült okostelefon-tulajdonsoknak szól, akik az Android mellett döntöttek, és szeretnék jobban megismerni új készülékük funkcióit – elvégre egy új telefon temérdek lehetőséget és beállítást kínál, és könnyű elveszni a részletek között. Íme tehát 10 hasznos Android funkció, amit minden új felhasználónak ismernie kell!

 

„Nulladik” Android tipp: Beállítások keresése

Mivel minden gyártó készülékein más helyeken és almenükben jelenhetnek meg az Android rendszer beállításai, érdemes használni a Beállítások alkalmazás kereső funkcióját, amivel gyorsan rálelhetsz az épp keresett opciókra.

 

1. Android trükk: A képernyő megosztása

Az Androidos telefonok már évek óta képesek megosztani képernyőjüket a Chromecast-kompatibilis eszközökkel, például a nagyképernyős okostelevíziókkal. Ez a funkció az Androidos telefonok gyorsmenüjéből érhető el, amelyhez szimplán le kell húznod az ujjadat a képernyő tetejéről (elképzelhető, hogy lapoznod kell majd a funkciók között). Itt találod a képernyő türközése opciót.

 

Ha nem látsz ilyet a menüben, akkor egy másik módszerrel is beállíthatod a türközést. Először is telepítsd telefonodra a Google Home alkalmazást – ha van Chromecast eszközöd, akkor annak beállításához is biztosan használtad már ezt. Nyisd meg az alkalmazást, majd keresd meg a Képernyő/hang megosztása opciót a menüjéből. Ez után válaszd ki Chromecast eszközödet (legyen bekapcsolva), és máris indulhat a megosztás.

 

2. Hasznos androidos funkció: Osztott képernyős nézet

Az Android 7.0-ás verzió óta a kompatibilis készülékek akár két alkalmazást is futtathatnak egymás mellett (vagy felett), osztott képernyő nézetben. Ez különösen hasznos lehet nagyobb kijelzős készülékeken, ha egyszerre több mindenre szeretnél odafigyelni beszélgetés vagy egyéb feladatok közben.

 

Nyisd meg az éppen futó alkalmazások listáját (ezt általában egy négyzet ikon jelzi a képernyő egyik alsó sarkában), majd tartsd nyomva az ujjadat az alkalmazás ikonján, és várd meg, hogy megjelenjen a helyi menü. Itt választhatod ki többek között az osztott képernyős megjelenítést is.

 

Plusz tipp: Ha kétszer gyorsan rákoppintasz a négyzet ikonra, akkor azonnal válthatsz a két utoljára megnyitott alkalmazásod között.

 

3. Androidos trükk: A szöveg mérete

Ha túl kicsik a képernyőn megjelenő szövegek, és nehezen tudod elolvasni őket, akkor sincs gond, hiszen bármikor nagyobbra állíthatod őket – persze ezzel a dolgok több helyet is foglalnak majd a képernyőn. Hasonlóképpen, ha szeretnél több elemet láthatóvá tenni kijelződön, akkor lejjebb is veheted a szöveg méretét.

 

Először is nyisd meg a beállításokat, majd válaszd a Kijelző menüt. Ezen belül találod majd a betűméret és a betűstílus beállításait.

 

4. Androidos érdekesség: Egymástól független hangszabályzók

Androidos okostelefonod többféle forrásból is képes lejátszani hangokat. Az alkalmazások értesítései, a médiahangok és a csengőhang például három különböző kategória, és külön is állíthatod ezek hangerejét – akár el is némíthatod azokat, amiket nem szeretnél hallani.

 

A hosszadalmasabb módszer megnyitni a beállításokat, majd a hangbeállításokat, és ott elvégezni a kívánt módosításokat, de szerencsére van egy sokkal gyorsabb módszer is erre. Nincs más dolgod, mint megnyomni valamelyik hangerőszabályzó gombot a készülék oldalán. Ekkor megnyílik a hangerő-csúszka, aminek az oldalán látni fogsz egy kis nyilat. Nyomj rá erre a nyílra, és rögtön elérhetővé válik az összes különböző hangforrás hangereje.

 

5. Androidos trükk, amire az iPhone-osok nagy része nem képes: Alkalmazások rögzítése

Az Android egyik nagyon hasznos biztonsági funkciója az alkalmazások rögzítése. Ez lehetővé teszi, hogy egyetlen egy alkalmazásra korlátozd a készülék használatát, ha például szeretnéd odaadni valakinek a telefonodat egy játék erejéig, és nem akarod, hogy szétnézzen a személyes dolgait között.

 

Nyisd meg telefonod beállításait, azon belül pedig a biztonsági beállításokat. Találni fogsz egy Alkalmazások rögzítése opciót (lehet, hogy egy almenübe is be kell nézned ehhez), amit be kell kapcsolnod ehhez.

 

A zároláshoz ez után nyisd meg a futó alkalmazások listáját (négyzet ikon a sarokban), majd nyomj rá a rögzíteni kívánt alkalmazás ikonjára és válaszd a rögzítés opciót. A feloldáshoz kövesd a készülék utasításait.

 

6. Hasznos androidos funkció:  Kapcsold ki a kijelző lezárását, amikor otthon vagy

A képernyő lezárása segít megvédeni személyes adataidat az illetéktelen hozzáféréstől, azonban ez a zárolás kényelmetlenné teheti az alkalmazások elérését, valahányszor néhány perc tétlenség után újra használni szeretnéd készülékedet. Szerencsére az Android telefonokba beépített Smart Lock funkció lehetővé teszi, hogy folyamatosan feloldva tartsd a képernyőzárat, ha bizonyos helyeken, vagy bizonyos eszközök közelében tartózkodsz.

Ehhez keresd meg a telefon biztonsági beállításai között a Smart Lock funkciót (vagy használd a beállításkeresőt), és válassz a lehetőségek közül. Ha például otthonodban szeretnéd feloldva tartani a képernyőzárat, akkor a Hely opciót válaszd, és keresd meg a térképen otthonodat. Ezentúl telefonod időkorlát nélkül „nyitva” marad majd otthonodban, hacsak nem zárolod te szándékosan a képernyőzár-gombbal – ebben az esetben a képernyő ismét feloldást igényel majd.

 

7. Android tipp: Az állapotsáv testreszabása

Az állapotsáv az a vékony sáv a kijelző tetején, amin értesítéseidet, az órát, a töltöttségi szintet, és hasonló hasznos információkat láthatsz, bármelyik alkalmazásban vagy éppen (kivéve teljes képernyőn). A régebbi Android verziókban ezt a sávot könnyedén testre lehetett szabni a System UI Tuner funkció segítségével, amelyet a különböző eszközökön más és más módszerekkel lehetett előcsalogatni a rejtett beállítások közül.

 

Az újabb Android készülékeken ezek a beállítások már sehogyan sem jeleníthetők meg külön letölthető alkalmazás nélkül, ezért ha szeretnéd testre szabni állapotsávodat, akkor ilyen alkalmazásra lesz szükséged hozzá. A System UI Tuner (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zacharee1.systemuituner&hl=hu) pontosan ezt kínálja, de nem kompatibilis minden gyártó Androidjával. Bővebb információkat az alkalmazás Play Áruház oldalán, illetve a telepítés után olvasható bevezetőben találsz.

 

8. Alapvető androidos funkció: Az alapértelmezett alkalmazások beállítása

Az Android egyik nagy előnye az iOS rendszerrel ellentétben, hogy beállíthatod, hogy mely alkalmazásokat szeretnél bizonyos feladatokra (böngészés, képnézegetés, stb.) használni. Más szóval, beállíthatod az alapértelmezett alkalmazásokat.

 

Ehhez nyisd meg telefonod beállításait, majd azon belül az alkalmazások beállításait. Az alapértelmezett beállítások opciót a jobb felső sarokban található beállítások (három pont, vagy egy kis fogaskerék) ikonra koppintva találod. Itt megadhatod, hogy mivel szeretnéd megnyitni a hivatkozásokat (Böngészőalkalmazás), mivel szeretnél SMS-eket írni és fogadni, és így tovább.

 

9. különlges androidos funckió: Az eltüntetett értesítések visszaállítása

Gyakran elfordulhat, hogy véletlenül eltüntetsz egy olyan értesítést, amire még szükséged lett volna, és ilyenkor bosszankodva töröd a fejed, hogy vajon mi is lehetett az. Egyes Androiddal felszerelt készülékeken lehetőséged van megtekinteni korábbi értesítéseidet, azonban a funkciót meglehetősen körülményes előhozni.

 

Először is ugorj vissza kezdőképernyődre, és tartsd az ujjadat a képernyő egy üres részén. Ekkor megnyílik az oldalkezelő, ahol új oldalakt adhatsz hozzá kezdőképernyődhöz, átrendezhetd őket, törölheted azokat, és így tovább. Neked most csak a Modulok opcióra van szükséged, amin keresztül különböző alkalmazások moduljait helyezheted el egy tetszőleges képernyőoldalon.

 

Amennyiben készüléked támogatja a Beállítások modult (egyes Samsung telefonokon például sajnos nem érhető el), akkor keresd meg, tartsd nyomva rajtad az ujjadat, majd húzd ki egy tetszőleges helyre valamelyik képernyőoldalra. Ekkor egy lista jelenik meg a választható lehetőségek közül. Válaszd az értesítési előzményeket ezek közül. Ha már nincs szükséged a modulra, akkor csak tartsd nyomva rajtad az ujjadat, és húzd a képernyőn megjelenő törlés ikonra.

 

Remélhetőleg az Android későbbi verzióiban ez a funkció sokkal könnyebben, és több készüléken is elérhető lesz.

 

10. Érdekesség Androidra: az egykezes mód

A mai okostelefonok egy része óriási kijelzőt kínál, ami egészen addig nagyszerű, amíg az ember nem próbálja meg egy kézzel használni őket. Egyes készülékeken emiatt lehetetlenség egy kézzel gépelni, de szerencsére az újabb Android telefonokon van egy hasznos megoldás erre.

 

Egyes Android készülékek alapértelmezett billentyűzete (például a Pixel telefonoké) lehetővé teszi az egykezes mód aktiválását, amitől a billentyűzet összemegy, és egy kézzel is elérhetővé válik. Amennyiben telefonod „beépített” képernyőbillentyűzete nem támogatja ezt a funkciót (általában képelés közben, a fogaskerék ikonra, vagy a három pontra kattintva érhető el), akkor egy másik billentyűzetalkalmazást kell letöltened hozzá.

 

Ha külön alkalmazással vagy kénytelen megoldani az egykezes billentyűzetet, akkor az applikáció telepítése után nyisd meg telefonod nyelvi és beviteli beállításait, ahol kiválaszthatod, hogy melyik billentyűzetet (az újat) szeretnéd használni a gépeléshez. Ez után keresd meg, hogy az adott billentyűzeten hol találod az egykezes módot.
 
technológiaLegfrissebb cikkek


Hogyan öltözzön egy férfi és hogyan egy nő esküvőre - Az esküvői vislet aranyszabályai
Amikor egy esküvőre keresel ruhát magadnak, néhány nagyon fontos szempontot kell figyelemben tartanod. Egyrészt ügyelned kell rá, hogy stílusosan és csinosan jelenj meg a nagy napon, másrészt azonban túlöltöznöd sem szabad, hiszen azzal csak elvonnád a násznép figyelmét a párról.  
Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus
Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…  
A sikeres üzleti vacsorák etikettje
Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy üzleti vacsorán, melyek az alapvető és legfontosabb követelmények, mi az etikett, akkor ez a cikk neked szól. 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!