A Szovjetunió emlékei: te emlékszel még ezekre?

Főoldal > A Szovjetunió elfelejtett emlékei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Szovjetunió elfelejtett emlékei


2022/04/10
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Milyen is volt a 69 évig fennálló, Magyarországot 40 évig megszálló Szovjetunió? Sokan éltek ebben a korban, de már nincsenek közöttünk, így hát mneséljünk!

A Szovjetunió emlékei: te emlékszel még ezekre?

Kísért a Szovjetunió

Ma, amikor ezt a cikket írom, javában tart az Ukrán-Orosz háború. Egymásnak feszül ez a két nemzet, akik egykoron egy országot alkottak, részei voltak a Szovjetuniónak. A Szovjetuniónak, aki megszállta Magyarországot, és itt is maradt 40 évig. Életem ebben a korban, és hallottam nagymamám mesiéit a megszállókól, akik jöttek a nagy Szovjatunióból, azt sem tudták hol vannak, és miért harcolnak. Mindegy volt, ukrán, orosz, csecsen, végig mentek családom nőtagjain és meggyalázták őket, kifosztották a gazdaságokat. Borzasztó idők lehettek. Én ott voltam 1990-ben, amikor kiabáltuk, hogy Ruszkik haza! Hazamentek, a ruszkik is ahogy az ukránok, csecsenek és egyéb szovjet népek is, és a Szovjetunió felbomolott. De nézzük végig, milyen is volt az a 69 év, amíg létezett:!

 A Szovjetunió emlékei

A Szovjetunió a XX. század egyik meghatározó hatalma volt, és 69 éves fennállása során végérvényesen belevéste magát a világ történelmébe. Cikkünk azonban igyekszik messze elkerülni mindenféle politikai elfogultságot, és inkább néhány olyan érdekességet gyűjtöttünk ma össze, amelyek egy egészen más szemszögből mutatják be a valaha létezett egyik leghatalmasabb állam világát.

 

 

Megérkezés a Szovejtunióba

A Szovjetunióba érkezőket (különösen azokat, akik repülővel utaztak) egy egészen különös hangulat fogadta. Ebben fontos szerepük volt többek között az útleveleket ellenőrző állomási dolgozóknak is, akik unott arccal olvasgatták a hivatalos dokumentumokat a kis bódéjukban. Mindez egyértelműen jelezte a nyugatról érkezők számára, hogy egy nagyon veszélyes vonalat léptek át, ami a hidegháború két szuperhatalmát választotta el egymástól.

 

 

Ha Te is éltél a szocializmusban, mondd el emlékeidet a Szovjetunióról csoportunkban! Kattints IDE!

 

Papírcigaretták

A szovjet reptereknek volt egy jellegzetes szaga, amit főleg a kartonpapíros cigarettáknak köszönhettek. Jobb híján mindenki ezeket szívta, habár nem sokan kedvelték őket, és rögtön át is vették a helyüket a nyugati termékek, miután a kereskedelem megindult a Szovjetunió felszámolását követően.

 

A feketepiac

A Szovjetunió gazdasága bőven hagyott kívánnivalót maga után, így nem csoda, hogy az ott élők nagy becsben tartották a nyugati termékeket. A Finnországból érkező látogatók például egy egész hétvégét átmulatozhattak Szentpéterváron, ha eladtak 1-2 darab farmernadrágot a helyieknek. Zajlott tehát a kereskedelem a Szovjetunió és a nyugati államok között, csak éppen nem a legtörvényesebb módon.

Azok a szovjet autók

A Szovjetunió autói Magyarországon is jelen voltak, és néhány helyen, főleg vidéken még ma is láthatunk például Ladákat (még ha a Zil és a Volga már javarészt el is tűntek az utakról). Emlékszem, ahogy 1994-ban édesapámmal álltunk a 71-es főút szélén és számoltuk, mennyi "szocialista" autó megy még el a nyugatiak között. Akkor még több, mint 60% volt. 

 

Moszkva óriásmedencéje

Moszkva óriásmedencéjének meglehetősen különös története van. A hatalmas verem eredetileg a világ legmagasabb épületének szánt „Szovjetek palotája” alapjaiként lett kiásva, azonban a Szovjetunió széthullása után feltöltötték, és végül a Megváltó Krisztus-székesegyház kapott helyet rajta.

 

A Beriozka boltok

A Beriozka (magyarul „Nyírfácska”) boltok olyan üzletek voltak, ahová csak a módosabb oroszok, illetve a külföldről érkezők térhettek be. Míg a hétköznapi üzletek hétköznapi kínálattal várták a vásárlókat, a Beriozkákban luxuscikkek, édességek és VHS kazetták voltak kaphatók.

 

Vlagyimir Szemjonovics Viszockij

Vlagyimir Viszockij egy híres szovjet színész és zenész volt, aki mindössze 42 évet kapott az életből, azonban munkássága a kalózok másolta kazetták népszerűségének köszönhetően még 1980-as halála után is fennmaradt.

 

Szocialista realista regények

Bárkinek bármi is a véleménye a Szovjetunióról, kétségtelen, hogy temérdek orosz művészt és lehengerlő alkotást köszönhetünk a XX. századnak, különösen a regényírók köreiből.

 

Csináld magad megoldások

Tekintve hogy a boltok nem voltak fele válogatott termékekkel, a szovjet nép kénytelen volt leleményességére támaszkodni, ha szeretett volna valamit megoldani vagy megszerezni otthonába magának. Jó példák ezekre a villákból hajlított TV-antennák, a cipősarokból faragott káddugók, vagy az ásóként újrahasznosított közúti táblák.

 

Videojátékok

Bizony, a Szovjetuniónak is megvoltak a saját videojátékai. Tény, hogy többségük a háborúról és a jéghokiról szólt, és nem éppen sorolhattuk volna őket az igényesebb alkotások közé, de kétségtelen, hogy volt egy sajátos bájuk. Moszkva és Szentpétervár játékmúzeumaiban azonban a mai napig találkozhatunk velük.

Átszellemült külföldiek

Egészen a Szovjetunió széthullásáig, az állam területén több helyen is összefuthatott az ember olyan külföldiekkel, akik szentül hitték, hogy – minden bizonyíték ellenére – egy munkásparadicsomban járnak.

 

Propaganda poszterek

A Szovjetunió sajátos látványvilágából hiányoztak a kapitalizmusra jellemző reklámok és hirdetések. Ezek helyén hatalmas poszterek díszelegtek, amelyekről Marx, Engels és Lenin figyelte az orosz népet. Más propagandaanyagok a szovjet hadsereg sikereit ünnepelték, vagy az éppen aktuális 5 éves tervre buzdították a népet.

 

Kitűzők

A Szovjetunióban hatalmas kultusza volt a kitűzőknek, és sok még a szomszédos kommunista államokba (lásd: Magyarország) is eljutott ezek közül. Sokak nagyszülei talán még a mai napig őrzik ezeket egy eldugott kis dobozban a padláson, vagy valamelyik fiók mélyén.

 

Grúz ételek

A Szovjetunió sosem a gasztronómiájáról volt híres, és az oda érkező külföldieket gyakran fogadták egyszerű fogások és kérdéses eredetű húsok. Volt azonban egy fény az éjszakában, méghozzá azok a grúz éttermek, amelyek bőséges és ízletes kínálattal (sajtok, borok, stb.) várták a vendégeket.

 

Egyenruhák

A katonai egyenruhák mindenütt jelen voltak, folyamatosan emlékeztetve ezzel mind a helyieket, mind pedig a külföldről érkezőket arra, hogy itt bizony vasszigor uralkodik.

 

A dezsurnaják

A legtöbb szovjet szállodában volt egy, vagy több (akár szintenként is) úgynevezett „dezsurnaja”. Ezt a pozíciót mindig egy idős nőre bízták, akinek az volt a feladata, hogy figyelje a vendégeket, fenntartsa a rendet, és tőle lehetett szappant, WC-papírt és egyéb fogyócikkeket kérni, ha épp elfogyott a szobában, illetve ő intézte a nemzetközi telefonhívásokat is. Ezek az idős hölgyek eleinte mindig hideg szigorral fogadták az ismeretleneket, de aztán, mintha átkapcsolták volna őket vendégszerető üzemmódra, hirtelen sokkal barátságosabban viselkedtek az emberrel.

Szamizdatok

A szamizdatok („saját kiadású” kötetek) azok a betiltott kiadványok és egyéb művek voltak, amelyeket az emberek saját kezűleg másoltak és terjesztettek a könyveket titokban kedvelők köreiben. Ironikus, hogy a Szovjetunióban milyen sok legendás szerző alkotott, az állam mégis sokak munkáját próbálta elnyomni maga alatt. Szerencsére a szamizdatoknak köszönhetően ezek többsége megmenekült.

 

A fiatal úttörők

A vörös kendős, fehér felsős gyerekek voltak a Szovjetunió fiatal úttörői (habár ez a mozgalom Magyarországon is jelen volt). A fiatalok itt találkozhattak először a szovjet ideológiával, és olyan példamutató gyerekekkel ismerkedhettek meg, mint Pavel Trofimovics Morozov, akit szülei azért öltek meg, mert a fiú bejelentette őket a titkos rendőrségnek.

 

A biztonsági övek kultúrája

Amikor valaki beült egy szovjet taxiba, és reflexből nyúlt a biztonsági övért, a sofőr jelezte, hogy nem lesz rá szükség. A biztonsági öv becsatolása szimbolikus volt a szovjet sofőrök szemében, ugyanis ezzel az utas azt jelezte, hogy nem bízik a volán mögött ülő személy képességeiben. Szerencsére ez a felfogás már a múlté.

 

A kapitalizmus árnyoldaláról szóló hegyi beszédek

A Szovjetuniót átjárta az eszme, miszerint a kapitalista nyugatban szenvednek a dolgozók, és az egyenlőtlenség, illetve a rasszizmus uralkodik az emberek és a gazdaság felett. Sokan szentül hitték, hogy a kommunista, vagy épp szocialista rendszer győzedelmeskedik majd, és a mai napig is sokan vannak (nem csak a volt szovjet területeken), akik ezt az eszmét éltetik.

 

Éjszakai vonatjáratok

Az éjszakai vonatokon utazó külföldiek egy nagyon intim bepillantást nyerhettek a szovjet nép életébe, akik teljesen hétköznapi emberekként teázgattak, beszélgettek, vagy szundítottak, miközben célállomásuk irányába robogtak.
 

 

 

 
tudományLegfrissebb cikkek


Szeretnél egészségesen ragyogó mosolyt? A hétköznapokban is tehetsz érte!
Nem kell mindenáron méregdrága fogászati kezeléseken részt venned, hogy fogaid egészségesek legyenek. Sokat segíthet az is, ha néhány apróságra odafigyelsz rendszeresen a hétköznapokban. Lássuk, mik ezek!   
Ez nem hiányozhat egy férfi otthonából!
Legyen sörcsap, szauna vagy grill sütő, biztos nem fogsz mellé, ha egy kiválló férfi lakásra vágysz! Ezek a kiegészítők tuti nem hiányozhatnak az otthonodból! Nézzük ezeket az otthoni kiegészítőket, ami férfiként nem hiányozhat!
Legyen a fiad is valódi úriember!
Te is szeretnéd, ha a még csöpp kisfiadból valódi úriember válna, szíveket hódítana és soha nem érhetné rossz szó a modorát? Essetek neki most a kiképzésnek, mutatjuk, hogyan!
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!