A Szovjetunió emlékei: te emlékszel még ezekre?

Főoldal > A Szovjetunió elfelejtett emlékei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Szovjetunió elfelejtett emlékei


2022/04/10
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Milyen is volt a 69 évig fennálló, Magyarországot 40 évig megszálló Szovjetunió? Sokan éltek ebben a korban, de már nincsenek közöttünk, így hát mneséljünk!

A Szovjetunió emlékei: te emlékszel még ezekre?

Kísért a Szovjetunió

Ma, amikor ezt a cikket írom, javában tart az Ukrán-Orosz háború. Egymásnak feszül ez a két nemzet, akik egykoron egy országot alkottak, részei voltak a Szovjetuniónak. A Szovjetuniónak, aki megszállta Magyarországot, és itt is maradt 40 évig. Életem ebben a korban, és hallottam nagymamám mesiéit a megszállókól, akik jöttek a nagy Szovjatunióból, azt sem tudták hol vannak, és miért harcolnak. Mindegy volt, ukrán, orosz, csecsen, végig mentek családom nőtagjain és meggyalázták őket, kifosztották a gazdaságokat. Borzasztó idők lehettek. Én ott voltam 1990-ben, amikor kiabáltuk, hogy Ruszkik haza! Hazamentek, a ruszkik is ahogy az ukránok, csecsenek és egyéb szovjet népek is, és a Szovjetunió felbomolott. De nézzük végig, milyen is volt az a 69 év, amíg létezett:!

 A Szovjetunió emlékei

A Szovjetunió a XX. század egyik meghatározó hatalma volt, és 69 éves fennállása során végérvényesen belevéste magát a világ történelmébe. Cikkünk azonban igyekszik messze elkerülni mindenféle politikai elfogultságot, és inkább néhány olyan érdekességet gyűjtöttünk ma össze, amelyek egy egészen más szemszögből mutatják be a valaha létezett egyik leghatalmasabb állam világát.

 

 

Megérkezés a Szovejtunióba

A Szovjetunióba érkezőket (különösen azokat, akik repülővel utaztak) egy egészen különös hangulat fogadta. Ebben fontos szerepük volt többek között az útleveleket ellenőrző állomási dolgozóknak is, akik unott arccal olvasgatták a hivatalos dokumentumokat a kis bódéjukban. Mindez egyértelműen jelezte a nyugatról érkezők számára, hogy egy nagyon veszélyes vonalat léptek át, ami a hidegháború két szuperhatalmát választotta el egymástól.

 

 

Ha Te is éltél a szocializmusban, mondd el emlékeidet a Szovjetunióról csoportunkban! Kattints IDE!

 

Papírcigaretták

A szovjet reptereknek volt egy jellegzetes szaga, amit főleg a kartonpapíros cigarettáknak köszönhettek. Jobb híján mindenki ezeket szívta, habár nem sokan kedvelték őket, és rögtön át is vették a helyüket a nyugati termékek, miután a kereskedelem megindult a Szovjetunió felszámolását követően.

 

A feketepiac

A Szovjetunió gazdasága bőven hagyott kívánnivalót maga után, így nem csoda, hogy az ott élők nagy becsben tartották a nyugati termékeket. A Finnországból érkező látogatók például egy egész hétvégét átmulatozhattak Szentpéterváron, ha eladtak 1-2 darab farmernadrágot a helyieknek. Zajlott tehát a kereskedelem a Szovjetunió és a nyugati államok között, csak éppen nem a legtörvényesebb módon.

Azok a szovjet autók

A Szovjetunió autói Magyarországon is jelen voltak, és néhány helyen, főleg vidéken még ma is láthatunk például Ladákat (még ha a Zil és a Volga már javarészt el is tűntek az utakról). Emlékszem, ahogy 1994-ban édesapámmal álltunk a 71-es főút szélén és számoltuk, mennyi "szocialista" autó megy még el a nyugatiak között. Akkor még több, mint 60% volt. 

 

Moszkva óriásmedencéje

Moszkva óriásmedencéjének meglehetősen különös története van. A hatalmas verem eredetileg a világ legmagasabb épületének szánt „Szovjetek palotája” alapjaiként lett kiásva, azonban a Szovjetunió széthullása után feltöltötték, és végül a Megváltó Krisztus-székesegyház kapott helyet rajta.

 

A Beriozka boltok

A Beriozka (magyarul „Nyírfácska”) boltok olyan üzletek voltak, ahová csak a módosabb oroszok, illetve a külföldről érkezők térhettek be. Míg a hétköznapi üzletek hétköznapi kínálattal várták a vásárlókat, a Beriozkákban luxuscikkek, édességek és VHS kazetták voltak kaphatók.

 

Vlagyimir Szemjonovics Viszockij

Vlagyimir Viszockij egy híres szovjet színész és zenész volt, aki mindössze 42 évet kapott az életből, azonban munkássága a kalózok másolta kazetták népszerűségének köszönhetően még 1980-as halála után is fennmaradt.

 

Szocialista realista regények

Bárkinek bármi is a véleménye a Szovjetunióról, kétségtelen, hogy temérdek orosz művészt és lehengerlő alkotást köszönhetünk a XX. századnak, különösen a regényírók köreiből.

 

Csináld magad megoldások

Tekintve hogy a boltok nem voltak fele válogatott termékekkel, a szovjet nép kénytelen volt leleményességére támaszkodni, ha szeretett volna valamit megoldani vagy megszerezni otthonába magának. Jó példák ezekre a villákból hajlított TV-antennák, a cipősarokból faragott káddugók, vagy az ásóként újrahasznosított közúti táblák.

 

Videojátékok

Bizony, a Szovjetuniónak is megvoltak a saját videojátékai. Tény, hogy többségük a háborúról és a jéghokiról szólt, és nem éppen sorolhattuk volna őket az igényesebb alkotások közé, de kétségtelen, hogy volt egy sajátos bájuk. Moszkva és Szentpétervár játékmúzeumaiban azonban a mai napig találkozhatunk velük.

Átszellemült külföldiek

Egészen a Szovjetunió széthullásáig, az állam területén több helyen is összefuthatott az ember olyan külföldiekkel, akik szentül hitték, hogy – minden bizonyíték ellenére – egy munkásparadicsomban járnak.

 

Propaganda poszterek

A Szovjetunió sajátos látványvilágából hiányoztak a kapitalizmusra jellemző reklámok és hirdetések. Ezek helyén hatalmas poszterek díszelegtek, amelyekről Marx, Engels és Lenin figyelte az orosz népet. Más propagandaanyagok a szovjet hadsereg sikereit ünnepelték, vagy az éppen aktuális 5 éves tervre buzdították a népet.

 

Kitűzők

A Szovjetunióban hatalmas kultusza volt a kitűzőknek, és sok még a szomszédos kommunista államokba (lásd: Magyarország) is eljutott ezek közül. Sokak nagyszülei talán még a mai napig őrzik ezeket egy eldugott kis dobozban a padláson, vagy valamelyik fiók mélyén.

 

Grúz ételek

A Szovjetunió sosem a gasztronómiájáról volt híres, és az oda érkező külföldieket gyakran fogadták egyszerű fogások és kérdéses eredetű húsok. Volt azonban egy fény az éjszakában, méghozzá azok a grúz éttermek, amelyek bőséges és ízletes kínálattal (sajtok, borok, stb.) várták a vendégeket.

 

Egyenruhák

A katonai egyenruhák mindenütt jelen voltak, folyamatosan emlékeztetve ezzel mind a helyieket, mind pedig a külföldről érkezőket arra, hogy itt bizony vasszigor uralkodik.

 

A dezsurnaják

A legtöbb szovjet szállodában volt egy, vagy több (akár szintenként is) úgynevezett „dezsurnaja”. Ezt a pozíciót mindig egy idős nőre bízták, akinek az volt a feladata, hogy figyelje a vendégeket, fenntartsa a rendet, és tőle lehetett szappant, WC-papírt és egyéb fogyócikkeket kérni, ha épp elfogyott a szobában, illetve ő intézte a nemzetközi telefonhívásokat is. Ezek az idős hölgyek eleinte mindig hideg szigorral fogadták az ismeretleneket, de aztán, mintha átkapcsolták volna őket vendégszerető üzemmódra, hirtelen sokkal barátságosabban viselkedtek az emberrel.

Szamizdatok

A szamizdatok („saját kiadású” kötetek) azok a betiltott kiadványok és egyéb művek voltak, amelyeket az emberek saját kezűleg másoltak és terjesztettek a könyveket titokban kedvelők köreiben. Ironikus, hogy a Szovjetunióban milyen sok legendás szerző alkotott, az állam mégis sokak munkáját próbálta elnyomni maga alatt. Szerencsére a szamizdatoknak köszönhetően ezek többsége megmenekült.

 

A fiatal úttörők

A vörös kendős, fehér felsős gyerekek voltak a Szovjetunió fiatal úttörői (habár ez a mozgalom Magyarországon is jelen volt). A fiatalok itt találkozhattak először a szovjet ideológiával, és olyan példamutató gyerekekkel ismerkedhettek meg, mint Pavel Trofimovics Morozov, akit szülei azért öltek meg, mert a fiú bejelentette őket a titkos rendőrségnek.

 

A biztonsági övek kultúrája

Amikor valaki beült egy szovjet taxiba, és reflexből nyúlt a biztonsági övért, a sofőr jelezte, hogy nem lesz rá szükség. A biztonsági öv becsatolása szimbolikus volt a szovjet sofőrök szemében, ugyanis ezzel az utas azt jelezte, hogy nem bízik a volán mögött ülő személy képességeiben. Szerencsére ez a felfogás már a múlté.

 

A kapitalizmus árnyoldaláról szóló hegyi beszédek

A Szovjetuniót átjárta az eszme, miszerint a kapitalista nyugatban szenvednek a dolgozók, és az egyenlőtlenség, illetve a rasszizmus uralkodik az emberek és a gazdaság felett. Sokan szentül hitték, hogy a kommunista, vagy épp szocialista rendszer győzedelmeskedik majd, és a mai napig is sokan vannak (nem csak a volt szovjet területeken), akik ezt az eszmét éltetik.

 

Éjszakai vonatjáratok

Az éjszakai vonatokon utazó külföldiek egy nagyon intim bepillantást nyerhettek a szovjet nép életébe, akik teljesen hétköznapi emberekként teázgattak, beszélgettek, vagy szundítottak, miközben célállomásuk irányába robogtak.
 

 

 

 
tudományLegfrissebb cikkek


Egy naptárnak köszönheti sikereit Marilyn Monroe rózsaszín ruhája
Emlékszel amikor a „Szőkék előnyben” című klasszikusban Lorelei Lee egy gyémántokkal díszített rózsaszín szaténruhában jelent meg a színpadon? A showgirl (akit Marilyn Monroe testesített meg) ez után egy zenés előadás keretei között jelentette ki, hogy „a gyémántok egy lány legjobb barátai” – a híres jelenetnek több művész is emléket állított már az évtizedek során saját alkotásaiban.   
3 észérv, amit ha bevésel, könnyebb lesz megtartanod az egészséges életmódot
Sokat halljuk, hogy az egészséges életmód valójában fejben dől el elsőként, és úgy gondoljuk, ebben van valami, hiszen az életmódváltáshoz szemléletmódváltás is társul. Mostani cikkünkben 3 olyan észérvet, technikát gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek, hogy egészséges életmódot élhess.
15 érdekesség az autókról, amiről még nem hallottál
Az autók szerelmesének vallod magad? Mostani cikkünkben nagy valószínűséggel akkor is találsz újdonságot, ha szakértő vagy a témában.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!