Egy pucér naptárnak köszönheti sikereit Marilyn Monroe rózsaszín ruhája

Főoldal > Egy naptárnak köszönheti sikereit Marilyn Monroe rózsaszín ruhája

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy naptárnak köszönheti sikereit Marilyn Monroe rózsaszín ruhája


2022/09/01

Emlékszel amikor a „Szőkék előnyben” című klasszikusban Lorelei Lee egy gyémántokkal díszített rózsaszín szaténruhában jelent meg a színpadon? A showgirl (akit Marilyn Monroe testesített meg) ez után egy zenés előadás keretei között jelentette ki, hogy „a gyémántok egy lány legjobb barátai” – a híres jelenetnek több művész is emléket állított már az évtizedek során saját alkotásaiban. 
 

Egy  naptárnak köszönheti sikereit Marilyn Monroe rózsaszín ruhája

Épp ilyen emlékezetes volt Monroe pánt nélküli ruhája is. A testhez simuló, passzoló rózsaszín kesztyűkkel kiegészített és fekete-rózsaszín masnival összefogott dressz Hollywood egyik leghíresebb öltözéke lett az ötvenes években. 

 Kevesen tudják, hogy ez a ruha valójában az utolsó pillanatban került a képbe, az eredeti – és sokkal merészebb – szerelést ugyanis a készítők Monroe botrányos ruha nélküli képei miatt elvetették. 

 

Négy évvel a film megjelenése előtt az akkor még ismeretlen színésznő ruhák nélkül pózolt egy naptárfotózáshoz, amiért mindössze 50 dollárt kapott. A képeken Monroe piros bársonytakarókon mutatta meg bájait Tom Kelley fényképész kamerájának. 

 

A CNN négyrészes dokumentumsorozatában (Reframed: Marilyn Monroe) maga Monroe meséli, hogy Kelley biztosította róla, hogy senki sem fogja felismerni a képekről. A színésznő szőke haja és vörös rúzsa azonban sokaknak feltűnt. 

 

A naptár végül 1952-ben jelent meg, amikorra Monroe már lényegesen nagyobb népszerűségnek örvendett, mint amikor a képek készültek róla. Az 50-es évek (meglehetősen konzervatív) Amerikájának szemében mindez persze előnytelen fényt vetett az egyre feljebb emelkedő csillag karrierjére. A színésznő azonban sikeresen felülkerekedett a botrányon, és töretlen őszinteségével még az emberek szimpátiáját is sikerült elnyernie. 

 

Monroe így nyilatkozott a United Press International riporterének, Aline Mosby-nak: 

„Néhány évvel ezelőtt, amikor nem volt pénzem ételre és lakbérre, egy fényképész, akit ismertem megkért, hogy pózoljak neki ruha nélkül egy művészi naptárhoz.” 

 

A filmért felelős 20th Century Fox stúdió arra kérte Monroe-t, hogy tagadja le, hogy ő látható a képeken, a színésznő azonban nem titkolózott Mosby előtt: 

 

„Óh, a naptár ott lóg a város összes garázsában. Miért tagadjam? Mindenhol meg lehet venni. Különben is, nem szégyellem. Semmi rosszat nem tettem.” 

 

Azzal, hogy felvállalta a képeket, Monroe a kezében tartotta az ügy narratíváját, és ezzel image-ét is. 

 

„A meztelen naptár botránya a  forradalom csatasorának élére helyezte őt” – állította az Sarah Churchwell, amerikai irodalomprofesszor. 

 

Botrány az utolsó pillanatban 

William „Billy” Travilla, aki a Szőkék előnyben mellett további 10 filmen dolgozott együtt Monroe-val később elárulta az A&E televíziós hálózatnak, hogy a stúdió „megőrült” a képek láttán. A vezetőség attól félt, hogy a képek tönkretehetik Monroe karrierjét, és hogy a befektetők visszavonják a támogatásukat. 

 

Travillát eredetileg arra kérték meg, hogy alkossa meg a „legizgatóbb, majdnem ruha nélküli nőt a televízió képernyőjén”. 

 

„A ruha egy halászháló mintájú harisnya volt, ami a testét fedte” árulta el az A&E-nek. „A melleket és a csípő vonalát gyémántok takarták, amiket egy ékszerész rakott össze. És amint elkezdtük volna felvenni a darabot – te jó ég, megtörtént a baj. Marilyn Monroe naptára [azaz annak újranyomtatott változata] a piacra került.” 

 

Habár Monroe-t végül sosem filmezték le az eredeti ruhában, több őt ábrázoló fénykép is bizonyítja (pl ezek), hogy az öltözék valóban létezett. Travilla elmondta továbbá, hogy a producerek arra utasították, hogy „dobja ki” a kosztümöt, mert attól féltek, hogy elveszítenék miatta a film bevételét. A jelmezszakértő végül megalkotta a rózsaszín, sokkal többet takaró dresszruhát, mint biztonságosabb alternatívát. 

 

A film végül 5,3 millió dolláros bevételre tett szert, ami a mai inflációval számolva közel 54 millió dollárnak felel meg. Monroe ezzel végérvényesen beírta magát a filmtörténet nagykönyvébe. 

 

A színésznőnek egy másik filmje is megjelent 1953-ban „Hogyan fogjunk milliomost?” címmel, ami további 8 millió (ma több, mint 81 millió) dolláros bevételt hozott. Aubrey Solomon szerző a 20th Century Fox történetének összefoglalása során külön meg is említette, hogy „1953-ban a Fox két leghatalmasabb eszköze a CinemaScope és Marilyn Monroe voltak, ebben a sorrendben”. 

 

Mint később kiderült, Monroe csupán 500 dollárt kapott egy-egy hétre a „Szőkék előnyben” forgatása során, míg Jane Russell, a film másik főszereplője 200 ezer dollárral gazdagodott. 


 

Minden, csak nem „buta szőke” 

Habár messze nem volt olyan pikáns, mint az eredeti ruha, Monroe rózsaszín öltözéke egy ikonikus darabbá vált a filmkultúrában. Nem csoda tehát, hogy 2012-ben 310 ezer dollárért kelt el egy aukció keretei között. 

 

Több híresség is tisztelgett már saját munkásságában mind a ruha mind pedig a dal előtt. Egyesek kifejezetten a zeneszám anyagias jellegét emelték ki, mint például Madonna az 1985-ös „Material Girl” videoklipjében. Mások a női hatalom szimbólumaként használták, úgymint Megan Thee Stallion és Normandi a „Diamonds” című dal klipjében. 

 

Szintén a legendás rózsaszín ruhából merítettek Ariana Grande, Camilla Cabello és Kylie Minogue is saját előadásaikban, James Francót pedig a 2011-es Oscar-gála egyik műsorvezetőjeként láthattuk Marylinnek öltözve (igen, rózsaszín ruhában, szőke parókával). 

 

Monroe többek között a botrány professzionális kríziskezelésével bizonyította, hogy egyáltalán nem az a „buta szőke” volt, akinek sokan tartották. A Reframed: Marilyn Monroe dokumentumsorozatban Churchwell egy improvizált sort is megemlít, amivel Monroe a forgatókönyvön kívül állt elő karaktere, Lorelei Lee számára, és ragaszkodott hozzá, hogy a filmbe is bekerüljön: „Vág az eszem, ha kell. De a férfiak ezt nem szeretik”. 
 
elegancia életmódLegfrissebb cikkek


Egy naptárnak köszönheti sikereit Marilyn Monroe rózsaszín ruhája
Emlékszel amikor a „Szőkék előnyben” című klasszikusban Lorelei Lee egy gyémántokkal díszített rózsaszín szaténruhában jelent meg a színpadon? A showgirl (akit Marilyn Monroe testesített meg) ez után egy zenés előadás keretei között jelentette ki, hogy „a gyémántok egy lány legjobb barátai” – a híres jelenetnek több művész is emléket állított már az évtizedek során saját alkotásaiban.   
3 észérv, amit ha bevésel, könnyebb lesz megtartanod az egészséges életmódot
Sokat halljuk, hogy az egészséges életmód valójában fejben dől el elsőként, és úgy gondoljuk, ebben van valami, hiszen az életmódváltáshoz szemléletmódváltás is társul. Mostani cikkünkben 3 olyan észérvet, technikát gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek, hogy egészséges életmódot élhess.
15 érdekesség az autókról, amiről még nem hallottál
Az autók szerelmesének vallod magad? Mostani cikkünkben nagy valószínűséggel akkor is találsz újdonságot, ha szakértő vagy a témában.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!