Hogyan válasszak feleséget? - A feleségválasztás 10 legfontosabb szempontja

Főoldal > Hogyan válasszak feleséget? - A feleségválasztás 10 legfontosabb szempontja

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hogyan válasszak feleséget? - A feleségválasztás 10 legfontosabb szempontja


2020/11/25
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Ki legyen a feleségem? Ez az élet legfontosabb döntése. Ha melle nyúlsz az végzetes, egy sőt, több életet is tönkre tehetsz vele. Ha gyerekek is vannak, nem csak saját sorsodat teheted tönkre, de az övéket is. Nagyon-nagyon meg kell fontolnod, kit veszel el felségül, nem szabad elkapkodni. Az embert elkaphatja a hév, a társadalmi, szülői elvárások is, de ezekkel nem szabad törődni. Hátrébb kell egyet lépni, és objektíven megvizsgálni a kérdést: Jó lesz e Ő nekem feleségnek? 
 

Hogyan válasszak feleséget? - A feleségválasztás 10 legfontosabb szempontja

A házasság egy csodálatos dolog. Semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, mint amikor az ember tökéletes párjával, „másik felével” tapasztalja meg az élet örömeit. Egy igazán különleges házassághoz azonban nem csak arra van szükség, hogy mindenben (vagy legalább a legfontosabb dolgokban) egyet értsetek egymással, hanem arra is, hogy tiszteljétek egymást és egymás érdeklődéseit.

 Persze a házasság sem tündérmese, és megvannak a maga kihívásai. Ha szeretnéd elkerülni ezek nagy részét, és könnyebben venni az akadályokat, akkor fontos, hogy a lehető legjobb párt válaszd magadnak.

 

A tapasztaltabb férfiak tudják, hogy a nők mások. Egyszerűen másképpen gondolkodnak, mint mi. Máshogyan szeretnek, mint a férfiak, és máshogyan is éreznek fájdalmat. Vannak nők, akik elnézőbbek, míg mások nehezebben bocsátanak meg. Éppen ezért fontos, hogy kiismerd őt, tudd, hogy hogyan gondolkodik, hogy mik a véleményei, milyen értékeket képvisel, és hogy hogyan reagál bizonyos helyzetekre, mielőtt elköteleznéd magad – és éppen ennyire fontos, hogy ismerd magadat is férfiként.

 

Hogyan válasszak feleséget? Nem csak a külső számít… De nem ám! 

Sajnos rengeteg férfi megakad a külsőségeknél, és a többség ezek alapján próbál párt választani magának. Nézd meg a celeb házasságokat, forognak egymás után a szebbnél szebb csajok a fiúk házában, de a boldogság sehol. Csak a látszat. A külső szépség, a jól eső szavak, a vonzerő és a szexuális teljesítmény mind olyan szempontok, amelyek felkeltik egy férfi figyelmét egy nő iránt. Gyakran megesik, hogy a kapcsolat is ezekre az alapokra épül fel, és ezek is viszik tovább. Kétségtelen, hogy ezek mind fontosak, de nem szabad, hogy ezek legyenek az elsődleges szempontok egy hosszútávú kapcsolatban, ami idővel akár házassághoz is vezethet majd.

 

Amikor pedig egy párkapcsolat, vagy egy házasság nem áll stabil alapokon, akkor jönnek a problémák. Egyesek félnek a párjuktól, mások utálnak hazamenni a nyaggatás miatt, és vannak olyanok is, akik inkább másnál keresik azokat az élvezeteket, amiket egykor kedvesük adott meg nekik.

 

Szóval hogyan lehet elkerülni azt, hogy egy házasság akármelyik félnek is fájdalmat, csalódást okozzon? Nos, ehhez egy olyan kapcsolatra lesz szükség, amit kölcsönös szeretetre, tiszteletre és bizalomra alapoz. Természetesen ehhez férfiként egy ideális partnert kell találnod, amihez az alábbiakban olvashatsz néhány hasznos tanácsot.

 

1. Mi iránt érdeklődtök, és miben hisztek?

Jövendőbeli feleségeddel osztozkodnotok kell érdeklődési köreiteken és abban is, amiben hisztek. Ez nem azt jelenti, hogy mindenben hasonlítanotok kell egymáshoz – mindkettőtöknek lehetnek például egyéni érdeklődési körei – de minél több a közös dolog, annál jobb.

 

Még az sem feltétlenül baj, ha egyes apóságokról máshogy vélekedtek. Azonban a fontosabb dolgokban (család, pénz, gyerekek, intim együttlét) mind egy véleményen kell legyetek. Beszélgess el pároddal ezekről a dolgokról hosszasan, mielőtt megkérnéd a kezét, nehogy csak utólag derüljön ki, hogy mennyire különböztök is valójában.

 

2. Milyen nevelést kapott?

Fontos szempont, hogy milyen otthonban nőtt fel, mennyi szeretet vette körül, milyen értékeket vett át szüleitől, és hogyan vélekedik a család fogalmáról. Fontos, hogy tiszteljen másokat, és jó modora legyen.

 

Ha egy nő lenéz másokat, gyakran veszekszik, káromkodik, vagy a legapróbb dolgok miatt is kifakad magából, akkor ne vedd el. Az ilyen emberek másokat is magukkal rántanak, és kínszenvedéssé teszik a párjuk életét negatív hozzáállásukkal. Hagyd, hogy naphosszat arról panaszkodjanak egymásnak a barátnőivel, hogy egyetlen férfinek sem kellenek. Idővel talán rájönnek majd, hogy mi lehet az oka…

 

3. Mennyire sikeres?

Egy jó feleségnek sikerült valamit elérnie az életben, és már az előtt sikerei voltak, hogy összejött veled. Ha feleséget választasz magadnak, olyasvalakiben gondolkodj, akinek vannak törekvései és céljai az életben, azon kívül, hogy meg akar házasodni. Nem azt mondjuk, hogy karrierista nőt válasz, de legyen számára fontos az önmegvalósítás és ne csak tőled várja a megoldásokat az életben. 

 

Válassz valakit, aki művelt. Itt nem az iskolai végzettségekre kell gondolni, csupán arra, hogy párodnak sokoldalúnak kell lennie, akivel több mindenről is el tudsz beszélgetni különböző témákban. Egy nő vagy férfi műveltségét egyáltalán nem az határozza meg, hogy milyen papírt kapott tanulmányai végén. 

 

4. Vonzó a szemedben?

A vonzerő nem csupán a külsőségekben rejlik. A kérdés nem az, hogy kiszemelted mennyire szép, hanem az, hogy vonzz-e téged. Lehet, hogy olyasmi fogott meg benne, ami szemmel nem is látható, de mindig észreveszed, valahányszor együtt vagytok. Nem kell, hogy bombázó legyen (ami egyébként is egy szubjektív dolog), de fontos, hogy legyen benne valami, ami miatt vele szeretnéd leélni az életedet. Biztos te is találkoztál már lányokkal, akinek van „kisugárzása”. Tudod miért fontos ez? Azért, mert a szépség az idővel múlandó, de a kisugárzás örök. Persze, ha te is őrzöd benne a fényt. 

5. Van humorérzéke?

Az élet nem csak a munkáról, a gyerekekről és egyéb (kétségtelenül fontos) dolgokról szól. Az élet, és a házasság tele kell legyen nevetéssel, szórakozással és humorral is. Ne vegyél el egy olyan nőt, aki mindig goromba, és alig mosolyog, vagy nevet. Ezek olyan természetes dolgok, amiknek maguktól kell jönniük, nem pedig erőltetve. Időnként egymáson is kell tudjatok nevetni, de főleg egymással.

 

6. Hogyan bánik a pénzzel?

Ha egy nő túl anyagias, és látszólag jobban érdekli a pénz(ed), mint te magad, akkor ne vedd el. Szerencsére ezt nagyon egyszerű megállapítani. Ha szórja a pénzt, de kérdőre von, amikor te valami apróságot veszel magadnak, akkor ott valami nincs rendben. Ha rendszeresen elvárja tőled, hogy elhalmozd mindenféle drága dologgal, de ő szinte sosem viszonozza ezt semmivel, akkor szintén ne vele kösd össze az életedet. Az ilyen emberek nem csak anyagilag, hanem érzelmileg is kifosztják a másikat egy kapcsolatban.

 

Ez nem jelenti, hogy neked kell anyagiasnak lenned vele szemben, csupán figyelj oda rá, hogy hogyan bánik a pénzzel – és a te pénzeddel. Derítsd ki, hogy korábban voltak-e pénzügyi problémái, és így tovább.

 

7. Milyen volt az előző kapcsolata?

Érzelmi, fizikai, és pénzügyi biztonságod múlik azon, hogy tudod-e, hogyan viselkedett kiszemelted előző kapcsolatában – ha volt neki egyáltalán. Persze mindezt tapintatosan kell kipuhatolnod, nem pedig kifaggatni őt, mintha egy bűnöző lenne. Kérdéseidet nem tolakodó módon is felteheted, például némi humorral megfűszerezve, hogy válaszadásra késztesd őt. Persze ilyenkor mindig figyelj oda, nem csak arra, hogy mit válaszol, hanem arra is, hogy hogyan (testbeszéd, hangnem, stb.)

 

Tudasd vele azt is, hogy nem az a férfi vagy, akivel korábban volt. Ha kell, ezt teljesen egyértelműen, egyenesen jelentsd ki neki. Tisztázd neki, hogy nem fogsz vele úgy bánni, mint előző párja.

 

8. Volt már hűtlen korábban?

Amikor az emberek nyíltan járnak egymással, akkor mindkét fél megegyezik, hogy nincsenek elköteleződve egymás mellett, és hogy másokkal is ismerkedhetnek, akár romantikus célból is. Azonban amikor két ember elkötelezi magát egymás mellett, akkor ezzel közösen megegyeznek abban, hogy csak egymással töltenek időt romantikus célokból – ha mégis, az megcsalásnak számít.

 

A férfiaknak tisztában kell lenniük vele, hogy ha egy nő teszi ezt, az ugyan úgy megcsalásnak számít, mint amikor egy férfi lép félre. Ne hagyd, hogy bárki bemesélje neked, hogy a nők számára bármilyen okból is indokolt ez a fajta viselkedés. Akár egy nő hűtlen, akár egy férfi, a megcsalás az megcsalás.

 

Ha kideríted, hogy mostani párod volt már hűtlen korábban (nem is feltétlenül veled, hanem egy korábbi párjával szemben), akkor ez még nem feltétlenül ok arra, hogy otthagyd őt. Derítsd ki, hogy mi állt a dolgok hátterében. Figyeld meg, hogy mentegetőzni próbál, kifogásokat keres, vagy hogy valódi megbánás jeleit mutatja-e. Ne higgy a „ha egyszer hűtlen, mindig hűtlen” szólásnak. Mindenki hibázhat, és meglehet, hogy te is megcsaltad már egy korábbi párodat.

 

Azonban nagyon óvatosnak kell lenned, mert ha legbelül úgy érzed, hogy kiszemelted megcsal téged, akkor ne hajkurászd tovább. Mind lelki, mind fizikai mind pedig egészségügyi szempontokból jogodban áll tudni, hogy a nő, aki a párodnak mondja magát, másokkal is együtt van-e időnként, hiszen az ilyen háromszögek idővel nem csak tettlegességbe fajulhatnak, hanem fennáll a különféle nemi úton terjedő betegségek veszélye is.

 

Légy egyenes és ne kertelj. Ne hagyd, hogy párod hűtlen legyen veled csak azért, mert ő „egy nő”, vagy „érzelmes” vagy „félreértett”, vagy „a te hibád mert…”. A hűtlenség tiszteletlenség a másikkal szemben. Ha te megadod neki a kellő tiszteletet, minimum ugyan ezt várhatod el cserébe.

 

9. Tényleg szeret téged?

A tettek hangosabbak bármely szónál, és sokan olyan kommunikációs készséggel tudnak hazudni, hogy az már művészet. Ezek az emberek (nők és férfiak egyaránt) könnyedén átvernek másokat. Nem feltétlenül az számít tehát, hogy mit mond kiszemelted, hanem hogy hogyan mondja azt, és mit csinál.

 

Eljön érted az éjszaka közepén, ha eltévedsz valahol, vagy lerobban az autód? Mindezt veszekedés nélkül, önzetlenül teszi? Gondoskodik rólad, amikor beteg vagy? Melléd áll a vitákban, ha neked van igazad? Támogatja a céljaidat? Elfogad olyannak, amilyen vagy, vagy megpróbál megváltoztatni? Érzed, hogy tényleg törődik veled, hogy szeret téged?

 

10. Megvan benned az a bizonyos érzés?

Habár a „lakva ismerszik meg az ember” elv valós lábakon áll, csak te, és kizárólag te érezheted, hogy kiszemelted társaságában milyen érzések kavarognak benned. Ha elegendő időt töltöttél el pároddal, és úgy érzed, hogy igazán ismered, és nem szimplán boldoggá tesz a gondolat, hogy együtt élheted le vele az életedet, hanem izgatottan is várod esküvőtök napját, akkor jó eséllyel ideje fél térdre ereszkedned előtte, és feltenni neki a nagy kérdést.

 

Ha azonban akár még csak apró kétségeid is vannak, akkor ne vedd el őt! A férfiaknak is van intuíciójuk, szóval tessék használni. Nem az esküvő napja előtt kezdesz el kételkedni abban, hogy elvedd-e a menyasszonyodat, vagy sem. Ezek a kétségek több évnyi együttlét, közös tapasztalatok és események során gyűlnek össze, akár attól a naptól kezdve, hogy megismerkedtek egymással – épp úgy, ahogy minden pozitívum is.

 

Bármit is mondanak egyedülálló barátaid, vagy az internet önjelölt párkapcsolat-gurui, ne vegyél el valakit, ha nem vagy biztos a dologban. Ne kösd össze magadat valakivel, aki lenéz, rosszul bánik veled, és nem szeret őszintén. Ha választhatnál a szakítás után érzett néhány hét keserűség és bánat, és egy életre szóló szenvedés között, akkor bizonyára nem lenne nehéz a döntés – és bizony jogod van választani!

 

+ 1 Na és az ágy? 

Na igen, ha a keresztény alapérétkeket nézzük, ezt nem tudod meg házasság előtt. De ma már nagyon kevesen tartják ezt be. Nem biztatok senkit a vallási szabályok áthágására, de kétségtelenül nagy problémát jelent, ha nem találjátok meg a hangot az ágyban. Ha nincs meg a tűz, nincs a játék, és a fejlődés lehetősége, akkor halálra van ítélve a kapcsolat. Pedig egy kapcsolat tíz évek után is lehet élő, és aktív, még az ágyban is. Sokaknál pár év után kihűl az ilyen típusú tűz, de ne gondolod azt, hogy ez normális, és bele kell törődni. Nyilván nehéz ezt előre látni, de ha már az elején problémák vannak, és nem látszik a kiút, akkor az végzetes lehet. 
 
családLegfrissebb cikkek


Karakter és kifinomultság: egyedi férfi karkötők minden alkalomra
Az utóbbi időben megnőtt az ékszereket viselő férfiak száma, legyen szó Harry Stylesról és egyetlen gyöngyfülbevalójáról (és Gucci gyűrűvel díszített ujjairól) a MET Gálán, Paul Mescal ikonikus láncáról a Hétköznapi emberek (Normal People) sorozatban, vagy Shawn Mendesről, aki mindenhol megmutatja a férfiaknak, hogy itt az ideje, hogy férfi karkötőt vásároljanak.
Milyen italokat illik és nem illik felszolgálni egy üzleti vacsorán?
Az üzleti vacsorák kiemelkedő fontosságúak az üzleti kapcsolatok szempontjából. Nem csupán az étel, hanem az italok kiválasztása is meghatározó lehet egy sikeres találkozó során, ami az üzleti protokoll fontos része is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen italokat illik és nem illik felszolgálni egy üzleti vacsorán.
6 szálloda marketing tipp, amitől felpörög a szobafoglalás
A szállodák számára kulcsfontosságú, hogy hatékony marketing stratégiákat alkalmazzanak annak érdekében, hogy növeljék a szobafoglalások számát és maximalizálják a kihasználtságot. 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!