Íme minden idők 20 legjobb karácsonyi filmje

Főoldal > Íme minden idők 20 legjobb karácsonyi filmje

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Íme minden idők 20 legjobb karácsonyi filmje


2020/11/27
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Ismét nyakunkon a karácsony – a család, a szeretet, és a szívmelengetően szórakoztató filmek ünnepe. Világszerte emberek milliói huppannak le ilyenkor több napra is a TV elé, hogy újra megtekinthessék szezonális kedvenceiket, vagy szimplán mert képtelenek megmozdulni a töménytelen mennyiségű diós bejglitől. 

Íme minden idők 20 legjobb karácsonyi filmje

2020-ban sem lesz másképpen, azzal a különbséggel, hogy az emberek többsége idén a járvány miatt egyszerűen kénytelen lesz otthon maradni. Ideje tehát leporolni a DVD-ket, vagy szétnézni az internetes streaming szolgáltatások kínálatában, ha idén karácsonykor nem szeretnéd huszadjára is végignézni, ahogy egy 8 éves kisfiú túljár két esetlen betörő eszén (kétszer is). Az alábbi listában ahol lehet, és létezik, belinkeljük a teljes filmet, ahol nem, ott csak részletet. Van azonban olyan is, amit csak angolul találtunk meg Nektek...

 Télapu (1994)

Amikor a Tim Allen által megszemélyesített Scott Calvin véletlenül megöli a Télapót (ahogy minden sablonos családi karácsonyi film is kezdődik, ugye), egy ősi szabály szerint átszáll rá a karácsonyi ajándékhordás szerepe. Eleinte ügyet sem vet a dologra, azonban amikor egyetlen éjszaka alatt tisztességes pocakot és hófehér szakállat növeszt, és a gyerekek elkezdik bombázni karácsonyi kéréseikkel, rájön, hogy nincs igazán más választása, és ideje átvennie a gyeplőt (mármint szó szerint, a rénszarvasokét). Egy szórakoztató alkotás, még ha időnként kissé sötét is.

 

 

Legénylakás (1960)

Amikor Billy Wilder író és rendező először látta a Brief Encounter című filmet, amelyben egy titkos páros egy barátjuk otthonában bonyolítja le viszonyát, a következő szavakat írta jegyzettömbjébe: „De mi van a szegény flótással, akinek a két szerető által bemelegített ágyba kell bemásznia utána?” E gondolatból csírázott ki a Legénylakás, ami Jack Lemmon és Shirley MacLaine páratlan alakításaival immáron hatvan éve egy igazi klasszikusnak számít

 Csoda New Yorkban (1994)

A Csoda New Yorkban (eredeti címén „Miracle on 34th Street”) valójában egy 1947-es film újragondolt változata, és az amerikai közönség a mai napig vitatja, hogy melyik a legjobb verzió ezek közül. Azonban kétségtelen, hogy a Kris Kringle bőrébe bújt Richard Attenborough és a Dorey-t alakító Mara Wilson színészi játéka felejthetetlenül bájos szórakozást kínál a nézőknek. Itt megtaláltuk a teljes filmet is Nektek a YouTubeon

 

 

Holiday (2006)

A magyar címet sosem kapott Holiday a filmelőzetes-szerkesztő Amanda (Cameron Diaz) és az esküvői rovatvezető Iris (Kate Winslet) történetét meséli el, akik egy karácsony idejére otthont cserélnek egymással, hogy egy kis időre elmenekülhessenek pocsék szerelmi életüktől. Habár a történet szégyentelenül kiszámítható, egyszerre épp olyan szerethető, szívmelengető és humoros is, amilyenre egy karácsonykor szüksége van az ember lelkének. A két sztár színésznő mellett feltűnik Jude Law és Jack Black is, ami mindenképpen plusz pontként könyvelhető el.

 

 

Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

Ez a bizarr finn alkotás a Télapó eredettörténetét meséli el, méghozzá egy horror-vígjáték köntösében. A film egy csoport lappföldiről szól, akik felfedezik Télapó titkát, és rájönnek, hogy a Mikulás nem az a mosolygós, melegszívű öreg bácsi, akit mindenki az ajándékairól ismer. Ennél többet azonban vétek lenne elárulni erről a szórakoztató, habár nem éppen a piciknek ajánlott történetről.

A filmet IDE kattintva találod meg a VIDEÁN.

 

Boldog karácsony (2014)

Ez az alacsony költségvetésű gyöngyszem a karácsonyi filmkínálat alulértékelt, és méltatlanul ritkán emlegetett kincse, ráadásul teljesen improvizált. Anna Kendrick egy tipikus felelőtlen huszonévest alakít, aki minden előzetes bejelentés nélkül robban be a Joe Swanberg által megtestesített idősebb testvére életébe. Azonban ami igazán eladja a filmet, az Melanie Lynskey elképesztő alakítása. Sajnos ezt a filmet nem találtuk meg sehol...

 

Fehér karácsony (1954)

A Fehér karácsonyban felcsendül a címadó dal (White Christmas) egy újragondolt változata, amelyet Bing Crosby mutatott be az 1942-ben kiadott Egész évben farsang című musicalben. Az 1954-es Fehér karácsony célja eredetileg az volt, hogy Crosby és Fred Astaire újra összeálljanak, de Astaire nem fogadta el a felkérést, ezért Danny Kaye lépett be helyette Crosby mellé. A film végül óriási sikert aratott, és igazi klasszikussá vált.

 

 

A püspök felesége (1947)

A püspök felesége Robert Nathan 1928-as regényét dolgozza fel, és Cary Grantet toborozza minden idők legelbűvölőbb angyalának szerepébe. Miután emberi alakot ölt, hogy segíthessen egy bajba jutott püspöknek (David Niven), akinek még a házassága is romokban hever, angyalunk beleszeret Juliába (Loretta Young), a feleségbe. De vajon mit tehet ebben a helyzetben egy szerelmes angyal, akinek szent küldetése, hogy rendbe hozza egy püspök életét? Karácsony estéjére minden kiderül.

 

Drágán add az életed! (1988)

Szó szerint évtizedek óta folyik a vita arról, hogy Bruce Willis klasszikus akciófilmje a karácsonyi alkotások közé sorolható-e, vagy sem (a színész szerint nem), de kétségtelen, hogy van logika az állítás mögött, elvégre a történet karácsony estéjén játszódik. Ha az ünnepi dalok és a száncsengő helyett valami pörgősebbre vágysz, és a gyerekek is elég nagyok már hozzá, akkor indulhat a karácsonyi vadászat!

 

Találkozunk St. Louis-ban (1944)

Kevesen tudják, de Judy Garland nem szívesen volt a projekt része. Már a szerepet is nehezen vállalta (ugyanis unta, hogy mindig gyerekes karaktereket aggattak rá), és gyakran előfordult, hogy késett a forgatásokról, vagy meg sem jelent azokon. Garland munkatársa, Mary Astor később elmondta, hogy évek elteltével tudta csak meg, hogy min ment keresztül a fiatal színésznő a forgatás időszakában, akinek mind a mentális egészségével, mind a függőségeivel súlyos problémái voltak. Mindez azonban egy pillanatra sem jelenik meg a nagyszerű alakításban, amivel Garland életre keltette a szerelmi bánattal küszködő Esther Smith karakterét.

 

 

Fegyverszünet karácsonyra (2005)

Listánk egyetlen háborús filmje 1914 karácsonyán, az első világháború kellős közepén játszódik, amikor is a nyugati fronton egymással szemben álló csapatok fegyverszünetet kötöttek az egyetlen éjszakára, amit még a vérengzés sem volt képes eltörölni. A film a valóságban megtörtént esetek eldramatizált feldolgozása, amiben a skót, a francia és a német katonák egy kis időre nem ellenségekként, hanem emberekként bánnak egymással, annak ellenére, hogy feletteseiktől erre nem kaptak engedélyt. A karácsony azonban sajnos nem tart örökké.

 

Carol (2015)

A karácsonyi filmek között bőven találunk romantikus történeteket, azonban túlnyomó többségük kétségtelenül csak a hetero párokra koncentrál. Todd Haynes Caroljában azonban, amely Patricia Highsmith 1952-es regényét viszi a filmvászonra, a bolti eladóként dolgozó Therese (Rooney Mara) beleszeret egy titokzatos, idősebb nőbe (Cate Blanchett) nem sokkal karácsony előtt.

 

Igazából szerelem (2003)

Richard Curtis nevét jól ismerik a romantikus filmek rajongói, ami többek között 2003-as, tucatnyi történeti szálat összeszövő klasszikusának köszönhető. Nehéz lenne csak egyet kiemelni a párhuzamosan futó események közül, hiszen minden karakterben, párosban van valami szeretnivaló, na és persze ott vannak az eszesen megírt szövegek és szituációk is, amikre évekkel később is emlékszik majd az ember. Ha idén csak egy romantikus karácsonyi filmre van kapacitásod, akkor ne keress tovább.

 

 

Szörnyecskék (1984)

A Szörnyecskék a 80-as évek hátborzongatóan bájos klasszikusa, ami egész véletlenül egy karácsonyi történet is egyben. Habár a film inkább hajaz a vígjátékra, mint a horrorra, egyes jelenetek azért kellően ijesztőek lehetnek a fiatalabb közönség számára. Tagadhatatlan azonban, hogy az egészestés kalamajka kellő mennyiségű szórakoztatást kínál az egész családnak.

 

Muppeték karácsonyi éneke (1992)

Ki gondolta volna, hogy Charles Dickens klasszikus Karácsonyi énekének egyik legemlékezetesebb feldolgozását bábok fogják előadni? Pedig pontosan ez történt 1992-ben, amikor a Muppet társulat (pontosabban Brian Henson rendező) vászonra vitte Ebeneezer Scrooge történetét, akit nem más, mint Michael Caine alakított, habár nem báb formájában. A többek között művészi alázatáról és profizmusáról híres színész megfogadta, hogy még egy bábjátékban is úgy szerepel majd, „mintha a Royal Shakespeare Companynek játszana”. Így is tett, az eredmény pedig magáért beszél.

 

A Hóember (1982)

Ez a mindössze 28 animáció rövid játékidejével némileg kilóg a sorból, azonban kétségtelen, hogy említést érdemel a többi nagyszerű alkotás között. A Hóembert először 1982-ben adták le az Egyesült Királyság 4-es csatornáján, azóta pedig minden évben láthatják a helyi nézők a televízióban. A történet egy fiatal fiúról és egy életre kelő hóemberről szól, és egy lenyűgöző fináléval zárul, ami kétségtelen, hogy bevackolja majd magát az ember emlékezetébe.

 

Mi a manó? (2003)

A film a Télapó egyik manójáról (Will Ferrell) szól, aki megtudja, hogy valójában egy ember, és elindul New Yorkba, hogy megtalálja édesapját. Ez a történet önmagában nem hangzik túl izgalmasnak, azonban Ferrell alakításának köszönhetően minden idők egyik legemlékezetesebb és legszeretettebb karácsonyi művévé vált, amely közel két évtizede szórakoztat bennünket. Persze mindenképpen említést érdemel James Caan, Mary Steenburgen és Zooey Deschanel alakítása is, akik csak még feljebb emelik ezt a humoros, mégis eszes karácsonyi komédiát.

 

 

Klaus (2019)

A Klaus egy 2019 decemberében debütált animációs film, amely a Télapó sajátos eredettörténetét meséli el. A film egy fiatal postás botladozásaival kezdődik, aki egy gyakorlatilag mindentől távol eső, északi településen kap munkát, és mindent megtesz azért, hogy visszajuthasson kényelmes otthonába. Ekkor találkozik a magányos, szakállas figurával, akivel teljesen megváltoztatják a háborúskodásba süllyedt városka életét. A Klaus mind humorában, mind pedig érzelmeiben könnyfacsarót kínál, ráadásul mindezt olyan gyönyörű képi világban teszi, ami láttán az embernek akaratlanul is tátva marad a szája.

 

Az élet csodaszép (1946)

A film George Bailey (James Stewart) életének meghatározó időszakait mutatja be, amiről rövid időn belül kiderül, hogy egyáltalán nem csodaszép. A nyomasztó körülmények idővel az öngyilkosság szélére kergetik főhősünket, akinek ekkor egy angyal megmutatja, hogy milyen lett volna az őt körülvevő emberek élete, ha ő sosem létezett volna. A szórakoztató, itt-ott vicces, néha komor, és összességében felemelő alkotás a filmtörténelem egyik legmeghatóbb jelenetével zárul, ami garantáltan egyetlen szemet sem hagy majd szárazon. Csak egy karácsonyi filmet vállalsz idén? Az élet csodaszép a tökéletes választás!

 


 
ünnepLegfrissebb cikkek


Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus
Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…  
A sikeres üzleti vacsorák etikettje
Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy üzleti vacsorán, melyek az alapvető és legfontosabb követelmények, mi az etikett, akkor ez a cikk neked szól. 
Azt hitted, a HPV nők nemi betegsége, a férfiakat nem veszélyezteti!? Tényleg azt hitted? De ééédiiii.... Tévedtél!
Soha nem gondoltad volna, hogy veszélyben lehetsz, sőt torokrákot kaphatsz, egy kapcsolatból, ugye? Pedig a HPV a férfiaknál is rákot okoz, Te is veszélyben lehetsz!
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!