November 19-én van a nemzetközi férfinap! Miért nem olyan népszerű a férfinap, mint a nőnap?

Főoldal > November 19-én van a nemzetközi férfinap! De miért nem ünneplik annyian, mint a nőnapot?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

November 19-én van a nemzetközi férfinap! De miért nem ünneplik annyian, mint a nőnapot?


2020/11/19
VN

Ha március 8., akkor nemzetközi nőnap, ezt mindenki tudja. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy csokor virág, doboz bonbon, vagy valami apró ajándék nélkül haza állíts ezen a napon, sőt mi több a legjobb, ha a többi nő ismerősödet is megleped.  És ha azt mondom november 19? Sokan nem tudják, de ekkor ünnepeljük a nemzetközi férfinapot! Vajon ez miért nem olyan nagy szenzáció, miért nem olyan népszerű, mint a nőnap?

Nemzetközi férfinap 2020

Férfinap versus nőnap

Most lehet, hogy te is felkaptad a fejedet, mert fogalmad sem volt róla, hogy van ilyesmi a világon. A nőnapot már vastagon bevésted a naptáradba, na de hogy férfinap? Pedig itt az ideje a bonbont, vagy bort bevasalni, mert bizony november 19-vel elérkezett a férfinap, aminek, noha még közel sincs akkora hagyománya, így népszerűsége sem, mint a március 8-án ünnepelt nőnapnak, ugyanannyira fontos. Ha részletekbe menően nem is ismered a nők harcát a történelem folyamán, azt biztosan te is tudod, hogy a társadalomban nem számítottak, sőt manapság még sokszor most sem számítanak egyenlő feleknek a nemek, az egyenjogúságért már rég óta hatalmas harc folyik. De ha valamiben előrébb tartanak a nők ilyen tekintetben, az a napuk megünneplése. 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) ünnepeljük a nőket, amit már azt ENSZ is a világnapok között tart számon. Nemcsak az egyenjogúságról szól ez a nap, habár eredetileg ennek okán indult még 1857-ben egy New Yorkban- textilgyárban, hanem megemeljük a hangunkat a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái ellen. De mi a helyzet a férfinappal?

 A nemzetközi férfinap

A férfiaknak jóval egyszerűbb dolguk volt a történem során, ha érvényesülni szerettek volna, ezért lehet az, hogy az ő jogaikért senki sem emelte fel a hangot, azonban az erősebbik nemnek sincs mindig egyszerű dolga. Bőven van okunk a férfiakat is megünnepelni, hiszen ők a család fejei, ők vállalják a legtöbb felelősséget, többek között az ő felelősségük a családot is eltartani és igenis sok-sok mindent köszönhetünk nekik. Éppen ezért szükség van egy olyan alkalomra is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket. Először éppen csak az ezredforduló előtt, 1999-ben rendezték meg a férfiak napját, ami nagy elismerést kapott. Hazánkban 2009-ben rendeztek először ehhez kapcsolódó eseményeket. Tehát hazánkban is már több mint egy évtizedes hagyománya van a dolognak, ami persze csekélység a nők napjának több mint 100 évéhez képest.

 

Miről is szól a férfinap?

Férfinak lenni sem egyszerű! Gondoljunk csak bele, a férfiaknak kellet megvívni a hétfejű sárkánnyal, mamutra vadászni, háborúba menni, megművelni a földeket, kenyérrevalót szerezni, és meghozni a legfontosabb döntéseket is, védelmezni az egész családod. Megérdemelnek ők is egy napot! A szerveők minden évben más-más férfiakat érintő témákat emelnek ki, úgy mint a férfiak egészsége, a férfiak által hozott áldozat, a pozitív férfi példaképek, kényszerházasság, a férfiak, fiak és apák negatív ábrázolása, és magas férfi öngyilkossági arány. Ünnepeljük tehát ezen a napon a férfiakat, és kedveskedjünk nekik! 
 
család egészség életmód ünnepLegfrissebb cikkek


Újra fiatalon: 5 tipp a férfiaknak a friss külsőért
Az idő múlása mindannyiunkat érint, de léteznek olyan módszerek, amelyekkel a férfiak is megőrizhetik vagy visszanyerhetik fiatalos megjelenésüket. Az alábbi 5 tipp segítségével friss és energikus külsőt érhetünk el, amellyel magabiztosabban léphetünk fel a mindennapokban.
5 otthoni kütyü, ami megkönnyíti az életed
Az otthonunk az a hely, ahol a legtöbb időt töltjük, és ahol a leginkább vágyunk a kényelemre és a hatékonyságra. Az elmúlt évek technológiai fejlődése lehetővé tette, hogy számos praktikus eszközzel szereljük fel a lakásunkat, melyek megkönnyítik mindennapi életünket. Az alábbiakban bemutatok 5 olyan otthoni kütyüt, amelyek valóban hasznosak lehetnek, és segítenek abban, hogy az otthoni teendők egyszerűbbé és kellemesebbé váljanak.
6 tipp, hogyan lepd meg a párodat születésnapjára
A párod születésnapja egy kivételes alkalom arra, hogy meglepd és örömet szerezz neki, és ezek a tippek segítenek abban, hogy felejthetetlen élménnyé tedd ezt a napot számára.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!