November 19-én van a nemzetközi férfinap! Miért nem olyan népszerű a férfinap, mint a nőnap?

Főoldal > November 19-én van a nemzetközi férfinap! De miért nem ünneplik annyian, mint a nőnapot?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

November 19-én van a nemzetközi férfinap! De miért nem ünneplik annyian, mint a nőnapot?


2020/11/19
VN

Ha március 8., akkor nemzetközi nőnap, ezt mindenki tudja. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy csokor virág, doboz bonbon, vagy valami apró ajándék nélkül haza állíts ezen a napon, sőt mi több a legjobb, ha a többi nő ismerősödet is megleped.  És ha azt mondom november 19? Sokan nem tudják, de ekkor ünnepeljük a nemzetközi férfinapot! Vajon ez miért nem olyan nagy szenzáció, miért nem olyan népszerű, mint a nőnap?

Nemzetközi férfinap 2020

Férfinap versus nőnap

Most lehet, hogy te is felkaptad a fejedet, mert fogalmad sem volt róla, hogy van ilyesmi a világon. A nőnapot már vastagon bevésted a naptáradba, na de hogy férfinap? Pedig itt az ideje a bonbont, vagy bort bevasalni, mert bizony november 19-vel elérkezett a férfinap, aminek, noha még közel sincs akkora hagyománya, így népszerűsége sem, mint a március 8-án ünnepelt nőnapnak, ugyanannyira fontos. Ha részletekbe menően nem is ismered a nők harcát a történelem folyamán, azt biztosan te is tudod, hogy a társadalomban nem számítottak, sőt manapság még sokszor most sem számítanak egyenlő feleknek a nemek, az egyenjogúságért már rég óta hatalmas harc folyik. De ha valamiben előrébb tartanak a nők ilyen tekintetben, az a napuk megünneplése. 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) ünnepeljük a nőket, amit már azt ENSZ is a világnapok között tart számon. Nemcsak az egyenjogúságról szól ez a nap, habár eredetileg ennek okán indult még 1857-ben egy New Yorkban- textilgyárban, hanem megemeljük a hangunkat a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái ellen. De mi a helyzet a férfinappal?

 A nemzetközi férfinap

A férfiaknak jóval egyszerűbb dolguk volt a történem során, ha érvényesülni szerettek volna, ezért lehet az, hogy az ő jogaikért senki sem emelte fel a hangot, azonban az erősebbik nemnek sincs mindig egyszerű dolga. Bőven van okunk a férfiakat is megünnepelni, hiszen ők a család fejei, ők vállalják a legtöbb felelősséget, többek között az ő felelősségük a családot is eltartani és igenis sok-sok mindent köszönhetünk nekik. Éppen ezért szükség van egy olyan alkalomra is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket. Először éppen csak az ezredforduló előtt, 1999-ben rendezték meg a férfiak napját, ami nagy elismerést kapott. Hazánkban 2009-ben rendeztek először ehhez kapcsolódó eseményeket. Tehát hazánkban is már több mint egy évtizedes hagyománya van a dolognak, ami persze csekélység a nők napjának több mint 100 évéhez képest.

 

Miről is szól a férfinap?

Férfinak lenni sem egyszerű! Gondoljunk csak bele, a férfiaknak kellet megvívni a hétfejű sárkánnyal, mamutra vadászni, háborúba menni, megművelni a földeket, kenyérrevalót szerezni, és meghozni a legfontosabb döntéseket is, védelmezni az egész családod. Megérdemelnek ők is egy napot! A szerveők minden évben más-más férfiakat érintő témákat emelnek ki, úgy mint a férfiak egészsége, a férfiak által hozott áldozat, a pozitív férfi példaképek, kényszerházasság, a férfiak, fiak és apák negatív ábrázolása, és magas férfi öngyilkossági arány. Ünnepeljük tehát ezen a napon a férfiakat, és kedveskedjünk nekik! 
 
család egészség életmód ünnepLegfrissebb cikkek


5 tipp, ami segít nagyszerű vezetővé válni
A nagy menedzserek nagyszerű vezetők lehetnek és kell is lenniük. A vezetők csak akkor hatékonyak, ha megfelelően irányítják csapatukat. A hangsúly most azon van, hogyan lehet felkészíteni a menedzsereket arra, hogy kiváló vezetőkké váljanak. Ebben az összefüggésben hogyan válhat egy menedzser jó vezetővé? Megpróbáltunk összeszedni 5 alapvető tippet, ami segíthet.
Mi az, ami egyetlen férfi neszesszeréből sem hiányozhat?
A férfiasan tökéletes megjelenéshez igenis hozzátartozik a makulátlan arcbőr. Márpedig férfiasság ide vagy oda, a legtöbben vagy száraz bőrrel, vagy zsíros, csillogó bőrfelülettel, esetleg kevert T-vonallal, vagy érett, ráncosodó arcbőrrel élnek együtt. Mindegy, hogy konkrétan melyik típusról van szó, mert a lényeg, hogy egyik sem maradhat gyógyír nélkül. Na, de nézzük, mitől is válhat a bőrápolás szimpatikussá az erősebbik nem tagjainak számára.
Így csökkentsd a villanyszámládat az irodában üvegfalak beépítésével
Nehéz elképzelni, hogy az átlátszó üveg dekorációként vagy design elemként működjön, igaz? Az igazság azonban az, hogy valójában az egész teret átalakíthatja. Íme 5 vitathatatlan ok, amiért érdemes átlátszó üveget használni az iroda megjelenésének javításához: 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!