A sikeres üzleti vacsorák etikettje

Főoldal > A sikeres üzleti vacsorák etikettje

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A sikeres üzleti vacsorák etikettje


2021/04/06
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy üzleti vacsorán, melyek az alapvető és legfontosabb követelmények, mi az etikett, akkor ez a cikk neked szól. 

A sikeres üzleti vacsorák etikettje

Szóval épp az imént értesültél róla, hogy te képviseled majd cégedet a következő üzleti vacsorán. Talán épp egy jótékonysági adománygyűjtéssel egybekötött vacsora szerveződik éppen, és a vezetőség téged szemelt ki, hogy reprezentáld a vállalatot az egyik asztalnál. 

 Ha mindez kissé ijesztőnek hangzik, akkor nem hibáztatunk, elvégre egy hivatalos üzleti vacsorán nem csak egy-egy jövedelmező szerződés, hanem céged hírneve is lehet a tét, ez a felelősség pedig pont a te vállaidat terheli majd. Szóval hogyan készülhetsz fel egy ilyen fontos estére?

 

Asztali magatartásod rengeteget elárul rólad, és a körülötted vacsorázók ez alapján ítélik majd meg azt is, hogy mennyire megbízható és professzionális együttműködést várhatnak el cégedtől. Függetlenül attól, hogy milyen jellegű üzleti vacsorára vagy hivatalos, modorod döntő szerepet is játszhat az alkalom eredményességében.

Ahhoz, hogy a legjobb formádat hozhasd egy üzleti vacsora során, fontos, hogy magabiztosan, feszültség nélkül légy jelen az asztalnál. Az alábbi tanácsok ebben segítenek majd!

 

1. Az üzleti vacsora lényege, a kapcsolatépítés: Vedd ki a részedet a beszélgetésből

Fontos, hogy felkészülten érkezz az üzleti vacsorára, hogy érdemben is hozzájárulhass az asztalnál zajló beszélgetésekhez, és ezzel egy fesztelen légkört teremts az ott ülők számára. Nézz utána előre a dolgoknak:

 

  • Kik lesznek jelen?
  • Milyen témák iránt érdeklődhetnek a legfontosabb résztvevők?
  • Milyen témák illenek az adott eseményhez (üzleti vacsora, díjátadó gála, jótékonysági est, stb.)?

 

A beszélgetés előbb vagy utóbb elapad majd, és ilyenkor neked kell átvenned az irányítást az asztalnál. Vond be a többi vendéget is a beszélgetésbe néhány alapvető kérdéssel és kéréssel:

 

  • „Szeretnék többet megtudni a munkájáról.”
  • „Kérem, meséljen arról, hogy miért érdeklődik cégünk/az est fő témája iránt.”
  • „Hallotta már korábban a következő beszélőt?”

 

2. Legyél te az üzleti vacsora kedvence: Mutass érdeklődést a többiek iránt

Igyekezz mindenkivel megismerkedni az asztalnál. Ha a többiek előtt érkezel meg és ülsz az asztalhoz, minden vendég érkezésekor állj fel, lépj oda hozzájuk, köszöntsd őket személyesen, és kezdeményezz velük beszélgetést. Igyekezz megjegyezni a nevüket.

 

Mutass érdeklődést mondanivalójuk, illetve egészségük iránt. Légy figyelmes – a mellett ülőnek éppen most lenne szüksége a cukorra és a tejszínre? Akkor add át neki ezeket, mielőtt egyáltalán megkérnének rá.

 

Miután a vacsora véget ért, ne felejtsd el megköszönni a vendégeknek a lehetőséget, hogy jobban is megismerhetted őket. Ha egy nagyobb rendezvény egyik asztalánál ülsz, akkor küldj egy kézzel írott köszönőlevelet a szervezőnek.

 

3. Az üzleti vacsora nem a zabálásról szól: Ne te egyél elsőként

Amikor felszolgálják a vacsorát, várd meg, míg mindenki megkapja a fogását, mielőtt hozzákezdenél a sajátodhoz. Amennyiben az asztalnál ül a házigazda is, akkor előbb várd meg, hogy ő kezdjen el enni. Ha svédasztalos vacsorára érkezel, akkor várj, míg legalább néhány vendég visszatér az asztalotokhoz, mielőtt elkezdenél enni.

 

4.Az üzleti vacsora lényege a beszélgetés. A szád ne csak az evésre használd:  Ügyelj az adagokra

Egy üzleti vacsora (vagy bármilyen lényegében társas étkezés) során ügyelj rá, hogy egyszerre mindig csak kis falatokat vegyél a szádba. Bizonyára te sem örülnél neki, ha valaki tele szájjal beszélne hozzád az asztal másik végéről. Vágj kis szeleteket az ételből, majd helyezd a kést a tányér szélére.

 

A zsemle és a vaj, illetve a kenőkés mind maradjanak a helyükön, ha épp nem használod őket. A zsemléből csak egy kis szeletet törj le és vajazz meg magadnak, majd helyezd vissza a kést a helyére.

 

5. Alapvető üzleti vacsora szabályok: Tanuld meg a szalvéta-etikettet

Miután széthajtasz egy szalvétát, az a vacsora végéig a te szalvétád marad. Ne tedd vissza az asztalra, hanem hagyd az öledben vagy a kezedben, amíg be nem fejeződik a vacsora, és nem távozol onnan. Amennyiben átmenetileg el kell hagynod az asztalt a vacsora során, helyezd a szalvétát a székedre.

 

Használd a szalvétát gyakran a vacsora során, és mindig hajtsd befelé az összekent részeket rajta, hogy a többi vendég ne lássa azokat. Amíg a szád sarkához érinted szalvétádat, azzal néhány pillanat gondolkodási időt nyerhetsz magadnak, mielőtt válaszolnál egy feltett kérdésre.

 

6. Az orrfújás örök tabu egy üzleti vacsorán!

Remélhetőleg mondanunk sem kell, de azért megemlítjük, hogy soha, semmilyen körülmények között nem illik orrot fújni az asztalnál. Ha kell, egy papírzsebkendővel vagy keszkenővel hozzáérhetsz az orrodhoz, ha ezt nem csinálod túl feltűnően, és utána nem az asztalra helyezed vissza a kendőt.

 

A legilledelmesebb megoldás elnézést kérni, felállni az asztaltól, majd átlépni egy másik helységbe (például a mosdóba), ahol alaposan kifújhatod és megtörölheted az orrodat.

 

Ha az orrod egy betegség miatt folyik vagy dugul be, akkor inkább mondd le a vacsorát.

 

7. Soha nem gondoltad volna, mennyire fontosak az apróságok egy üzleti vacsorán: Nem mindegy, hogy merre kanalazol!

Amikor leves kerül eléd, a kanaladdal ne magad felé merd ki azt a tányérodból, hanem az ellenkező irányba – magaddal szembe. Amikor már csak kevés marad a tányérban, diszkréten megdöntheted egy kicsit azt, hogy könnyebb legyen kikanalazni a levest. Mindezek apróságnak tűnnek, pedig valójában egy kifinomult, jó modorú személyről árulkodó jelek.

 

8. Az üzleti vacsora a Pretty Woman óta ismert alaptétele: Tudd, hogy mit jelent a kések és villák elhelyezése

Amikor befejezted az evést, helyezd a késedet és a villádat egymás mellé a tányér jobb felső részére úgy, hogy a villa beljebb legyen a késnél.
Ha még nem fejezted be az evést, de egy kis időre el kell hagynod az asztalt, akkor helyezd a villát és a kést a tányér közepére úgy, hogy a hegyük majdnem összeérjen, és egy fordított V betű szerű „sátrat” alkossanak. A villa hegyei lefelé nézzenek.

 

9. Az üzleti vacsora nem a mama ebédje: Ne helyezd személyes tárgyaidat az asztalra

Pénztárcád, táskád helye nem a vacsoraasztalon van. Semmilyen személyes tárgyat (bármilyen kicsi is az) ne helyezz az asztalra. Ezekre ott vannak zsebeid, táskád, öled, vagy épp a padló, de még a székre is ráakaszthatsz dolgokat, ha nincs máshol helyük. Természetesen telefonod is legyen lenémítva (nem rezgőn), vagy – ami még jobb, kikapcsolva.

 

10. Az üzleti vacsora egy más világ: Ha valami leesik, hagyd ott

Ha valami a földre pottyan az asztal körül, akkor a felszolgálók feladata, hogy felvegyék vagy eltakarítsák azt onnan. Ha valamiből tisztára van szükséged, akkor csak kérned kell.

 

11. Tudd, hogy hogyan vehetsz ki dolgokat a szádból

Ha olyasmi kerül a szádba, amit nem szeretnél lenyelni (például. egy szálka, egy porc, egy olívamag, stb.), akkor villáddal vedd ki onnan, amilyen diszkréten csak tudod, majd helyezd a tányérod szélére.

 

12. Előbb ízlelj, aztán ízesíts

Az előkelőbb éttermek séfjei komoly sértésnek veszik, ha gondosan elkészített fogásaikat ketchuppal vagy más ízesítőkkel öntöd tele. Habár ezek otthonodban a hétköznapi étkezés megszokott kellékei lehetnek, nem illik teleönteni velük az ételt, és ez vonatkozik a fűszerekre is. Kóstold meg, amit kaptál, mielőtt hozzáadnál valamit, és akkor is csak kis mennyiségeket használj.
 
életmód stílusLegfrissebb cikkek


Karakter és kifinomultság: egyedi férfi karkötők minden alkalomra
Az utóbbi időben megnőtt az ékszereket viselő férfiak száma, legyen szó Harry Stylesról és egyetlen gyöngyfülbevalójáról (és Gucci gyűrűvel díszített ujjairól) a MET Gálán, Paul Mescal ikonikus láncáról a Hétköznapi emberek (Normal People) sorozatban, vagy Shawn Mendesről, aki mindenhol megmutatja a férfiaknak, hogy itt az ideje, hogy férfi karkötőt vásároljanak.
Nagyszerű társ a futásban: a hatékony futócipők
A speciális futócipők számos előnyt nyújthatnak a futók számára, és közben javíthatják a futás élményét. Segítenek megtámasztani és kipárnázni a lábat. Sok közülük úgy van kialakítva, hogy segítsenek megvédeni a testet a sérülésektől. Tapasztalattól függetlenül bármelyik futónak érdemes megfontolni egy pár ilyen lábbeli beszerzését az edzési rutinjához.
5+1 dolog, amit csak a lányos apukák értenek meg
Lányos apukának lenni különleges élmény. A lányaik iránt érzett szeretet, az őket körülvevő védelmező ösztön és az állandóan változó szülői kihívások mind mindennapi részei ennek a szerepnek. Az alábbiakban bemutatunk 5+1 olyan dolgot, amelyet talán csak a lányos apukák érthetnek meg igazán.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!