A fáradtság, amit nem old meg az alvás - A fáradtság 7 típusa és a megoldásaik

Főoldal > A fáradtság, amit nem old meg az alvás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A fáradtság, amit nem old meg az alvás


2022/04/01
SFV

Te is érezted már úgy, hogy semmihez nincs kedved, legszívesebben ki sem kelnél az ágyból, pedig aludtál eleget? Bizony van olyan fáradtság, amire nem az alvás kínál gyógyírt. Hogy akkor mégis mi? Mutatjuk!

Fáradtság

Te tudtad, hogy a fáradtságnak hét típusa is létezik? Most ezeket mutatjuk be és mindegyikhez adunk néhány tippet is, hogy ha felfedezed magadon, akkor orvosolni tudd a problémát!


No.1. Fizikális fáradtság


A fáradtság legegyértelműbb és legegyszerűbben kezelhető formája a fizikális fáradtság, amikor a testünk fárad el. Ennek lehet az oka a kevés alvás, vagy akár a túl sok edzés, munka is. A fizikális fáradtságot kipihenhetjük passzív módon egy-egy délutáni sziesztával, vagy egy hosszú alvással, de az aktív pihenésben is segítségünkre lehet a jóga, a nyújtás, vagy a masszázs, amely segít ellazítani fáradt tagjainkat.
No.2. Érzékszervi fáradtság


Napjainkban minden telis-tele van mesterséges fényekkel, és hanghatásokkal, amelyekhez az evolució során érzékszerveinknek még nem sikerült teljes egészében alkalmazkodnia. Ennek köszönhetően gyakran úgy érezhetjük, hogy érzékszerveink besokallnak és elfáradnak. Ha sokat ülünk monitor előtt, akkor hosszú távon segítségünkre válhat egy kékfényszűrős szemüveg, de helyzeti megoldások is léteznek. Ilyen lehet például, ha napközben becsukod pár percre a szemed és pihenteted, vagy, ha felteszel egy zajszűrős fülhallgatót. Ezekkel a rövid, de tudatos kikapcsolásokkal némileg ellensúlyozhatod a folyamatosan intenzíven érkező érzékszervi ingereket.


No.3. Mentális fáradtság


Úgy érzed, eleget alszol, mégsincs erőd, türelmed senkihez és mindenki idegesít, ráadásul éjszaka sem tudsz kikapcsolni, mert azon agyalsz, mennyi mindent kéne még csinálnod? Ezek bizony a mentális fáradtság tünetei.
Nem, ez nem azt jelenti, hogy a munkahelyed nem Neked való, sokkal inkább azt, hogy túlhajszolod magad. Ilyen esetekben érdemes arra törekedned, hogy a hétköznapjaid során egyensúlyba hozd a munkával töltött és a pihenésre szánt időt. Erre jó módszer, ha 1-2 óránként beiktatsz egy pár perces szünetet és felállsz, kinyújtóztatod magad, valamint megpróbálsz arra törekedni, hogy ne vidd haza a munkát és legyen jól elkülöníthető a munkaidőd a magánéletedtől. Ha még így sem hagynak nyugodni a gondolataid éjszakánként, akkor szerezz be egy jegyzetfüzetet, tedd az ágyad mellé és ahogy jönnek, úgy írd ki magadból a gondolataid! Így egyrészt nem kell azon aggódnod, hogy reggelre elfelejted, hogy mit akartál, másrészt pedig ki is írod magadból.

 

No.4. Érzelmi fáradtság


Te is rettentően nehezen mondasz nemet és mindenkinek ott segítesz, ahol csak tudsz? Ez bizony hosszútávon rendkívül fárasztó lehet. Bizony, vannak olyan emberek – és talán Te is közéjük tartozol – akikről mindenki úgy gondolja, hogy ők azok, akikhez bármikor bármivel lehet fordulni és garantáltan segíteni fognak. Sokszor ezek az illetők akkor is készségesen állnak mások rendelkezésére, amikor erőforrásaik már apadni kezdenek, egyedül azonban teljesen magukba roskadnak és nem marad energiájuk önmagukra.
Ennek a problémának az orvoslása érdekében muszáj erőt venned magadon és megtanulni nemet mondani. Lehet, hogy először nehéz lesz és mások is meglepődnek majd, de hidd el, senkinek nincs joga azért haragudni rád, mert önmagadra is erőt és időt fordítasz és nem szolgálsz mindenkit alázattal.


No.5. Szociális fáradtság


A szociális fáradtság rendkívül hasonlatos az érzelmi fáradtságtól, ez azonban nem feltétlen a folyamatos szolgálatra készségből fakad, hanem inkább abból, hogy olyan emberekkel veszed körül magad, akik leszívják az energiáid. Néha mindenki egy kicsit energiavámpírrá válik, de vannak olyan emberek, akik nagy általánosságban ilyenek. Nem azt mondjuk, hogy teljesen űzd ki őket az életedből, de segíthet, ha mérsékled a velük való kapcsolattartást a rád való befolyásukat, és inkább olyan emberekkel veszed körül magad, akik feltöltenek.


No.6. Spirituális fáradtság


A spirituális fáradtság némileg talán nehezebben megfogható, mint az eddigiek, azonban szintén a más emberekkel, a világgal és önmagunkkal való kapcsolatban ragadható meg. A lényege, hogy úgy érzed, nem vagy összhangban a Téged körülvevő dolgokkal. Ilyenkor némi befeléfordulás segíthet, legyen szó bármilyen hitről, vallásról. Ilyenek például az ima, a meditáció, vagy ha úgy tetszik, az agykontroll. Ezek nem is feltétlen kell, hogy konkrét hitvilághoz kötődjenek, sokkal inkább az elcsendesedés és a koncentráció áll a fókuszban.


No.7. Kreatív fáradtság


A kreatív fáradtság talán a mentális kimerüléshez áll a legközelebb, azonban sokkalta inkább lép fel olyan embereknél, akiknek a kreativitásukra nap mint nap szükségük van a munkájuk során. Ha hosszú távon új és új ötletekkel, innovációkkal állsz elő, akkor egy idő után a kreatív energiáid is kimerülnek. Ezeknek a stimulálásában segíthet, ha kis időre elvonulsz a világ elől akár a természetbe, akár egy számodra új közegbe. Ezekkel nem csak kipihenheted magad, de az ihlet megszerzésében is segítségedre lehetnek. ugyanezért hasznos lehet, ha a munkakörnyezeted stimuláló berendezésekkel díszíted, amik motivációt, inspirációt és nyugalmat adnak. Ilyenek lehetnek például a kedvenc művészeid munkái, rendszerező jegyzettömbök és növények.
 
egészség életmódLegfrissebb cikkek


Karakter és kifinomultság: egyedi férfi karkötők minden alkalomra
Az utóbbi időben megnőtt az ékszereket viselő férfiak száma, legyen szó Harry Stylesról és egyetlen gyöngyfülbevalójáról (és Gucci gyűrűvel díszített ujjairól) a MET Gálán, Paul Mescal ikonikus láncáról a Hétköznapi emberek (Normal People) sorozatban, vagy Shawn Mendesről, aki mindenhol megmutatja a férfiaknak, hogy itt az ideje, hogy férfi karkötőt vásároljanak.
Milyen italokat illik és nem illik felszolgálni egy üzleti vacsorán?
Az üzleti vacsorák kiemelkedő fontosságúak az üzleti kapcsolatok szempontjából. Nem csupán az étel, hanem az italok kiválasztása is meghatározó lehet egy sikeres találkozó során, ami az üzleti protokoll fontos része is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen italokat illik és nem illik felszolgálni egy üzleti vacsorán.
6 szálloda marketing tipp, amitől felpörög a szobafoglalás
A szállodák számára kulcsfontosságú, hogy hatékony marketing stratégiákat alkalmazzanak annak érdekében, hogy növeljék a szobafoglalások számát és maximalizálják a kihasználtságot. 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!