A szmoking viselés szabályai nincsenek kőbe vésve, de érdemes odafigyelned rájuk!

fooldal > Szmoking viselés szabályai

Szmoking viselés szabályai


Szmoking viselés szabályai

A szmoking viselés szabályai sosem változnak, ezért érdemes alaposan megtanulnod ezeket a rövid, de annál fontosabb előírásokat! Igaz, hogy az idők során ezek a szabályok lazábbak lettek, de mégis érdemes alkalmaznod ezeket a praktikákat, ha te szeretnél lenni a társaságban a legelegánsabb gentleman! Mielőtt áttekintenénk a szmoking viselés szabályait, összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudnod a szmokingról, mint ruhadarabról.

 

Mi az a szmoking?

A szmoking (angolul dinner jacket) vagy szmokingöltöny egy férfi alkalmi viselet, ami szmokingzakóból, szmokingnadrágból, valamint lehetőség szerint szmokingmellényből áll. Ez a legelegánsabb, legelőkelőbb estélyi viselet, amelyet egy férfi felvehet. A szmokingkabát vagy zakó általában egysoros gombolású, amelyen egy gomb található, kihajtott gallérját pedig fényes selyem díszíti, hátulján sosincs hasíték.

 

A szmoking viselése a XIX. – XX. századból származik, ami egy olyan ünnepélyes esti viselet, ami egy zakóra hajaz. A szmoking eredetileg sötétkék volt, de ezt hamar felváltotta a fekete változat, hogy még elegánsabb, letisztultabb hatást nyújtson viselőjének. Manapság fehér szövetből is készülnek szmokingok, azonban a legklasszikusabb a fekete. A legminőségibb szmokingok általában gyapjú (barathea) származékokból készülnek, de az olcsóbb darabokat pamut és műszálas anyagok felhasználásával is készíthetik.

 

Szmoking viselés szabályai – ezek az alapok

A szmoking viselés szabályai is, ahogyan minden szabály is az alapok biztos lefektetésével kezdődik! Összefoglaltuk azokat a legfontosabb szabályokat, amelyek betartása nélkül fel se vegyük szmokingunkat, hiszen már a legelső lépésben elrontottunk valamit! Lássuk melyek is ezek az alapszabályok:

 

 • Leginkább 18:00 óra után illik szmokingot viselni.
 • Csak olyan helyzetben, eseményen viseljünk szmokingot, ami ezt megköveteli!
 • A szmokingöltöny minden része ugyanabból az anyagból készüljön!
 • A szmokingöltöny minden része ugyanolyan színárnyalatú, lehetőleg fekete legyen!

 

Szmoking viselés szabályai a szmokingöltöny részei alapján

A szmoking viselés szabályai nem állnak meg az alapoknál, részleteznünk kell a szmokingöltöny minden része alapján is!

 

Ing

 • A szmokinghoz csak fehér, mi több hófehér inget illik viselni!
 • Az ing gallérja lehet álló, de visszahajtott is.
 • Visszahajtott, azaz mandzsettás ujjú inget hordjunk mandzsettagombbal kiegészítve!

 

Nyakkendő

 • Milyen nyakkendő illik a szmokinghoz? Csakis fekete, kézzel kötött csokornyakkendő!

 

Spanyolöv vagy mellény

 • A spanyolöv csakis fekete selyem lehet!
 • Szabályosan úgy kell felvenni, hogy fele-fele arányban takarja a nadrágot és az inget is.
 • Spanyolövet és mellényt nem hordunk egyszerre, hiszen ugyanaz a funkciója!

 

Cipő és zokni

 • Szmokinghoz csak is fekete bőrcipőt szabad felvenni, aminek a talpa is bőr!
 • Magasfényű cipőt érdemes felvenni, hiszen sokkal elegánsabb hatást eredményez

 

Óra és egyéb kiegészítők

A szmoking viselés szabályai nem mondják ki egyértelműen a kiegészítők tiltását, de azért óva intenek tőlük. Legszükségesebb esetben egy minőségi, fekete bőrszíjas óra javasolt!

 

Mikor viseljünk szmokingot?

A szmoking viselés szabályai tehát, mint látjuk a józanság határain belül mozognak. Úgy gondoljuk, hogy nincsenek teljesíthetetlen előírások, így mindenképp az itt felsorolt szabályok maradéktalan betartását javasoljuk! Természetesen csak a leglényegesebb, legalapvetőbb jótanácsokat emeltük ki, hiszen a szmokingok viselése már-már művészet, így nem árt egy kis gyakorlás mielőtt belebújunk életünk első szmokingjába. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ennyi fáradalom milyen események kapcsán éri meg? Szmokingot a legelegánsabb és legexklúzívabb társadalmi (privát és üzleti) események kapcsán érdemes felvenni olyankor, amikor számíthatunk arra, hogy férfi társaink szmokingban fognak megjelenni. Ezeken az eseményeken a dresscode mindig fekete, amit el szoktak látni egy black tie jelzéssel is, ami fekete nyakkendőt jelent.


Vissza a főoldalra

divat elegancia stílus

Legfrissebb cikkek


3 észérv, amit ha bevésel, könnyebb lesz megtartanod az egészséges életmódot
Sokat halljuk, hogy az egészséges életmód valójában fejben dől el elsőként, és úgy gondoljuk, ebben van valami, hiszen az életmódváltáshoz szemléletmódváltás is társul. Mostani cikkünkben 3 olyan észérvet, technikát gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek, hogy egészséges életmódot élhess.
15 érdekesség az autókról, amiről még nem hallottál
Az autók szerelmesének vallod magad? Mostani cikkünkben nagy valószínűséggel akkor is találsz újdonságot, ha szakértő vagy a témában.
4 borzalmasan idióta internetes kihívás az elmúlt évekből
Az internet telis-tele van kihívásokkal, amiben az emberek erejük, kitartásukat és lélekjelenlétüket mérhetik össze. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük a szerintünk legemlékezetesebbeket az elmúlt évekből.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!