A szmoking viselés szabályai nincsenek kőbe vésve, de érdemes odafigyelned rájuk!

fooldal > Szmoking viselés szabályai

Szmoking viselés szabályai


Szmoking viselés szabályai

A szmoking viselés szabályai sosem változnak, ezért érdemes alaposan megtanulnod ezeket a rövid, de annál fontosabb előírásokat! Igaz, hogy az idők során ezek a szabályok lazábbak lettek, de mégis érdemes alkalmaznod ezeket a praktikákat, ha te szeretnél lenni a társaságban a legelegánsabb gentleman! Mielőtt áttekintenénk a szmoking viselés szabályait, összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudnod a szmokingról, mint ruhadarabról.

 

Mi az a szmoking?

A szmoking (angolul dinner jacket) vagy szmokingöltöny egy férfi alkalmi viselet, ami szmokingzakóból, szmokingnadrágból, valamint lehetőség szerint szmokingmellényből áll. Ez a legelegánsabb, legelőkelőbb estélyi viselet, amelyet egy férfi felvehet. A szmokingkabát vagy zakó általában egysoros gombolású, amelyen egy gomb található, kihajtott gallérját pedig fényes selyem díszíti, hátulján sosincs hasíték.

 

A szmoking viselése a XIX. – XX. századból származik, ami egy olyan ünnepélyes esti viselet, ami egy zakóra hajaz. A szmoking eredetileg sötétkék volt, de ezt hamar felváltotta a fekete változat, hogy még elegánsabb, letisztultabb hatást nyújtson viselőjének. Manapság fehér szövetből is készülnek szmokingok, azonban a legklasszikusabb a fekete. A legminőségibb szmokingok általában gyapjú (barathea) származékokból készülnek, de az olcsóbb darabokat pamut és műszálas anyagok felhasználásával is készíthetik.

 

Szmoking viselés szabályai – ezek az alapok

A szmoking viselés szabályai is, ahogyan minden szabály is az alapok biztos lefektetésével kezdődik! Összefoglaltuk azokat a legfontosabb szabályokat, amelyek betartása nélkül fel se vegyük szmokingunkat, hiszen már a legelső lépésben elrontottunk valamit! Lássuk melyek is ezek az alapszabályok:

 

 • Leginkább 18:00 óra után illik szmokingot viselni.
 • Csak olyan helyzetben, eseményen viseljünk szmokingot, ami ezt megköveteli!
 • A szmokingöltöny minden része ugyanabból az anyagból készüljön!
 • A szmokingöltöny minden része ugyanolyan színárnyalatú, lehetőleg fekete legyen!

 

Szmoking viselés szabályai a szmokingöltöny részei alapján

A szmoking viselés szabályai nem állnak meg az alapoknál, részleteznünk kell a szmokingöltöny minden része alapján is!

 

Ing

 • A szmokinghoz csak fehér, mi több hófehér inget illik viselni!
 • Az ing gallérja lehet álló, de visszahajtott is.
 • Visszahajtott, azaz mandzsettás ujjú inget hordjunk mandzsettagombbal kiegészítve!

 

Nyakkendő

 • Milyen nyakkendő illik a szmokinghoz? Csakis fekete, kézzel kötött csokornyakkendő!

 

Spanyolöv vagy mellény

 • A spanyolöv csakis fekete selyem lehet!
 • Szabályosan úgy kell felvenni, hogy fele-fele arányban takarja a nadrágot és az inget is.
 • Spanyolövet és mellényt nem hordunk egyszerre, hiszen ugyanaz a funkciója!

 

Cipő és zokni

 • Szmokinghoz csak is fekete bőrcipőt szabad felvenni, aminek a talpa is bőr!
 • Magasfényű cipőt érdemes felvenni, hiszen sokkal elegánsabb hatást eredményez

 

Óra és egyéb kiegészítők

A szmoking viselés szabályai nem mondják ki egyértelműen a kiegészítők tiltását, de azért óva intenek tőlük. Legszükségesebb esetben egy minőségi, fekete bőrszíjas óra javasolt!

 

Mikor viseljünk szmokingot?

A szmoking viselés szabályai tehát, mint látjuk a józanság határain belül mozognak. Úgy gondoljuk, hogy nincsenek teljesíthetetlen előírások, így mindenképp az itt felsorolt szabályok maradéktalan betartását javasoljuk! Természetesen csak a leglényegesebb, legalapvetőbb jótanácsokat emeltük ki, hiszen a szmokingok viselése már-már művészet, így nem árt egy kis gyakorlás mielőtt belebújunk életünk első szmokingjába. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ennyi fáradalom milyen események kapcsán éri meg? Szmokingot a legelegánsabb és legexklúzívabb társadalmi (privát és üzleti) események kapcsán érdemes felvenni olyankor, amikor számíthatunk arra, hogy férfi társaink szmokingban fognak megjelenni. Ezeken az eseményeken a dresscode mindig fekete, amit el szoktak látni egy black tie jelzéssel is, ami fekete nyakkendőt jelent.


Vissza a főoldalra

divat elegancia stílus

Legfrissebb cikkek


Hogyan öltözzön egy férfi és hogyan egy nő esküvőre - Az esküvői vislet aranyszabályai
Amikor egy esküvőre keresel ruhát magadnak, néhány nagyon fontos szempontot kell figyelemben tartanod. Egyrészt ügyelned kell rá, hogy stílusosan és csinosan jelenj meg a nagy napon, másrészt azonban túlöltöznöd sem szabad, hiszen azzal csak elvonnád a násznép figyelmét a párról.  
Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus
Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…  
A sikeres üzleti vacsorák etikettje
Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy üzleti vacsorán, melyek az alapvető és legfontosabb követelmények, mi az etikett, akkor ez a cikk neked szól. 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!