Sportzakó a kényelmes eleganciáért

fooldal > Sportzakó

Sportzakó


Sportzakó a komplett öltöny helyett

A sportzakó minden modern férfi ruhatárában alapdarab lehet. A legtöbb férfi gardróbjában egy, maximum két öltöny porosodik a vállfákon, amikből az egyik biztosan a ballagási, vagy esküvői öltönye. Jobb esetben a másik egy minőségibb darab, amit formális – munka vagy akár magánéleti – eseményekre vehet fel. A sportzakó azonban átmenetet képez a kényelem és az elegancia között. Egyik ismérvük, hogy általában nem készül hozzájuk nadrág, így a férfiak egy másfajta nadrággal egészíthetik ki. Cikkünkben összegyűjtöttünk érveket és ellenérveket a sportzakók viselése mellett, továbbá tippeket adunk hogyan viseljük megfelelően ezeket a ruhadarabokat.

 

Érvek a sportzakó mellet

A sportzakó fajták közül már számos minőségi, esetleg dizájner vagy fast fashion változat is megtalálható a piacon, így kedvére válogathat igényei és pénztárcája függvényében minden férfi. A sportzakó, tehát egy olyan férfi ruhadarab, amely nem biztosít olyan elegáns megjelenést, mint egy öltönyzakó, azonban sokkal kényelmesebb és lazább viselet. Természetesen a sportzakók is többféle anyagból készülhetnek, de leggyakoribbak a pamut, gyapjú, szövet és műszálas, elasztikus keverékek. Sok sportzakó könyökén megtalálható egy akár más színű bőr, velúrbőr borítás is, ami által még egyedibb megjelenést kölcsönöz.

 

A sportzakó viseléséhez összegyűjtöttünk néhány szubjektív érvet, amelyeket ha megfogad igazi úriemberként érezheti magát, még akkor is, ha sohasem hordott öltönyt vagy zakót. Tehát a sportzakó lehet a megfelelő viselet, ha:

 

 • kényelmesen, lazán szeretné érezni magát, de mégis elegánsan
 • szeretne elegáns lenni, de mégsem túlöltözött
 • szereti a színeket, mintákat
 • szereti kombinálni a ruhadarabokat
 • szeretné megszokni az elegáns ruhadarabok viselését
 • nem szeretne beruházni és sok pénzt költeni egy komplett szett öltönyre
 • egy olyan eseményre készül, ahol nem elvárás az elegáns megjelenés, de sportosan sem szeretne öltözni

 

Tippek sportzakó viseléséhez

A sportzakó helyes viseléséhez összegyűjtöttünk pár tippet. Tanácsaink szubjektív véleményünk, amiket tapasztalataink által alakítottunk ki. Természetesen ezek nem kőbevésett szabályok, hanem embere válogatja, hogy ki mit tart helyesnek.

 

 • Kerülje a nyakkendők használatát, főleg a csokornyakkendőket. A nyakkendő egy kifejezetten elegáns kiegészítő, amivel az öltönyt szokás díszíteni, feldobni.
 • A díszzsebkendők is kifejezetten elegáns kiegészítők, így inkább egy mintás, színesebb darabot válasszon és ne szabályosan hajtsa a sportzakóba, egyszerűen csak gyűrje a zsebbe.
 • Nem feltétlenül szükséges begombolnia a sportzakót. Amennyiben mégis jobban érzi úgy magát, csak a sportzakó legfelső gombját gombolja be. Ha háromgombos, akkor a felső kettőt, vagy csak a középsőt.
 • Az ing legfelső gombját ne gombolja be, hagyja szabadon. Két gomb kigombolását már nem javasoljuk, ugyanis ront az összképen.
 • Kerülje a rövidujjú póló viselését a sportzakó alatt. Ahogyan öltönyzakóhoz sem hordunk rövidujjú inget, úgy sportzakó viselése esetén se hordjon rövidujjú pólót.
 • Ha teheti kerülje a póló hordását. Válasszon inkább egy kényelmesebb, sportos inget.
 • Kerülje a túl mintás farmereket. Keressen egyszerűbb nadrágokat a jobb összképhez.
 • Nyugodtan hordjon szövetnadrágot is sportzakó mellé. Azonban az élére vasalt, fényes anyagú öltönynadrágokat kerülje. Azok komplett öltönyhöz valók.
 • Ha már lazábban öltözik a sportzakó által, ne a legelegánsabb cipőjét vegye fel hozzá.
 • Dobja fel a sportzakót kiegészítőkkel. Jó választás lehet egy sportos óra, egy visszafogott karkötő.

 

Események a sportzakó viseléséhez

Összegyűjtöttünk néhány lehetséges eseményt, ahol a sportzakó viselése lehet a megfelelő választás.

 

 • Közösségi események: Legyen a program egy baráti mozi, egy színházi előadás vagy egy laza vacsora, nyugodtan viseljen sportzakót. Az operába inkább öltönyt vegyen fel.
 • Kötetlen ünneplések: Bármilyen olyan esemény, amikor másvalaki ünneplésére vagy közösségi összejövetelre megy el. Legyen az egy érettségi, egy szalagavató, egy, bankett vagy egy diplomaosztó. Nem önnek kell a legelegánsabbnak lennie, így nyugodtan öltsön magára egy sportzakót.
 • Állásinterjú: Amennyiben tudja, hogy a betölteni kívánt munkakör nem igényli meg az öltönyviselést, vagy egyáltalán nem szükséges elegánsan öltöznie, ettől függetlenül nyugodtan viselhet sportzakót annak érdekében, hogy jó benyomást keltsen. Amennyiben ügyfelekkel fog dolgozni, és a munkája is eleganciát kíván meg, ne habozzon és teljes szett öltönyt vegyen fel.
 • Randevú: Egy randevúra is kiváló választás lehet a sportzakó. A randevú programjától függetlenül nincs olyan helyszín ahová ne vehetne fel sportzakót. Inkább az jelentene problémát, ha túlöltözött lenne.

Vissza a főoldalra

elegancia életmód stílus

Legfrissebb cikkek


3 észérv, amit ha bevésel, könnyebb lesz megtartanod az egészséges életmódot
Sokat halljuk, hogy az egészséges életmód valójában fejben dől el elsőként, és úgy gondoljuk, ebben van valami, hiszen az életmódváltáshoz szemléletmódváltás is társul. Mostani cikkünkben 3 olyan észérvet, technikát gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek, hogy egészséges életmódot élhess.
15 érdekesség az autókról, amiről még nem hallottál
Az autók szerelmesének vallod magad? Mostani cikkünkben nagy valószínűséggel akkor is találsz újdonságot, ha szakértő vagy a témában.
4 borzalmasan idióta internetes kihívás az elmúlt évekből
Az internet telis-tele van kihívásokkal, amiben az emberek erejük, kitartásukat és lélekjelenlétüket mérhetik össze. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük a szerintünk legemlékezetesebbeket az elmúlt évekből.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!