A Rock and Roll rövid története

Főoldal > A Rock and Roll rövid története

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Rock and Roll rövid története


2020/11/26
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A rockzene az elmúlt hét évtized talán legmeghatározóbb muzikális irányzata. Nem sokkal az után, hogy az 1920-as évek közepén különvált az elektromos blues-tól és a többi amerikai népzenétől, saját életre kelt, és olyan befolyást gyakorolt a nyugati kultúrára és politikára, mint kevés más művészeti forma.
 

A Rock and Roll rövid története

A rockzene olyan magaslatokba emelte a műfaj legnagyobb alakjait, akik több tiszteletet harcoltak ki maguknak, mint néhány világvezető politikus. Egy olyan műfaja ez a zenének, aminek fennállása óta már többször is megjósolták, hogy egyszer vége lesz, mégis újra és újra jön egy irányzat, ami egy teljesen friss löketet ad neki.

 Lássuk tehát, hogy hogyan alakult a rockzene története az elmúlt hét évtized során.

 

Az 50-es évek – A kezdetek

Az 1950-es évek Amerikájára egy határozottan fehér túlsúly és szigorú mentalitás volt jellemző, így nem csoda, hogy a „rakendroll” óriási felháborodást okozott a nyugati szülők köreiben. A helyett, hogy a szüleik által kedvelt zenéket hallgatták volna, a fiatalokat egy újonnan kibontakozó irányzat, a „Rhythm and Blues” (röviden R&B, R’n’B) vonzotta. Ez a hagyományos fekete blues egy ingergazdagabb változata volt, amelyet a déli államokból menekülő afro-amerikaiak hoztak magukkal a Mason-Dixon-vonal békésebb oldalára.

 

A fekete zenészeknek eleinte nehéz volt bejutniuk a nemzeti rádióba, azonban volt néhány lemezlovas (például Alan Freed, akit gyakran a Rock ’n’ Roll elnevezés megalkotójaként emlegetnek), akik hajlandóak voltak ilyen zenéket is lejátszani műsoraikban. Többek között ennek köszönhetően kezdett el terjedni az Egyesült Államokban az „ördög zenéje” az 1950-es évek elején, és rövid időn belül a mainstream (közismert) médiában is megszilárdította a helyét.

 

Ekkor történt, hogy Sam Phillips, egy zenei producer felfedezett egy fiatal, jóképű, tehetséges srácot, akinek a neve azóta legendává vált – ő volt Elvis Presley.

 

A 60-as évek – A Britek inváziója, a Motown és a Flower Power

A rock ’n’ roll első feltámadása a sok közül a 60-as években következett be, amikor a műfaj új erőre kapott. Detroit Motown városrészében Berry Gordy egy feketékből álló zenei birodalmat épített ki, amiben olyan nevek szerepeltek, mint a legendás Diana Ross, Somkey Ribonsin, a The Supremes, a The Miracles, és még sokan mások.

 

Ugyan ekkor ugrott meg az érdeklődés az új, különös amerikai rock és blues zene iránt a brit fiatalok köreiben is. Ez vezetett az azóta csak „a Britek inváziójaként” ismertté vált jelenséghez, amely élén minden idők két legismertebb együttese, a The Beatles és a The Rolling Stones álltak. Persze az USA-ban sem volt hiány a nagy nevekből, hiszen ekkor lépett a színre Bob Dylan, és Lou Reed a The Velvet Undergroundból, akik új hangokkal kezdték el gazdagítani a műfajt.

 

A 60-as évek végére a rock ’n’ roll új átváltozás elé nézett. A kor szélsőséges társadalmi mozgalmainak köszönhetően a rock hangzása kísérletivé, pszichedelikussá vált. Annak ellenére, hogy a kor ideológiája idővel elkopott, a 60-as évek végére jellemző kalandos kísérletezés a következő évtizedben is jelen volt, mint fontos befolyásoló tényező.

 

A 70-es évek – A Glam, az Arena Rock és a Punk

Habár a rock ’n’ roll mindig is egy óriási halmazt képezett, amibe rengeteg együttes és hangzás befért, a 70-es évekre vált igazán egyértelművé, hogy mi is az, amit „igazi” rockzenének nevezhetünk. Elég csak James Taylor visszafogottabb stílusára, vagy David Bowie már-már színházba illő előadásmódjára gondolni, nem feledve az Allman Brothers déli ízekben bővelkedő felhozatalát, és az 50-es, illetve 60-as évek ihlette együtteseket sem.

 

Az egykor szülők által megvetett rockzene ekkorra már minden rádióból szabadon szállt az éterbe – ha úgy tetszik, megszelídült, vagy csak az emberek ingerküszöbe igazodott hozzá. A 70-es évek azonban tartogattak néhány meglepetést a zenerajongók számára, ekkor jelent meg ugyanis a horizonton a The Sex Pistols, a The Clash és a The Ramones is, akik „ami a csövön kifér” stílusukkal fejükbe vették, hogy újra azzá teszik a rockot, ami egykor volt – a műfajjá, amitől az emberek vagy sokkot kapnak vagy táncolni kezdenek. Mindkettőre volt példa bőven.

 

A 80-as évek – Hair Metal és College Rock

A 80-as évek felhozatala két egymástól élesen eltérő, mégis párhuzamosan terjedő ágazatot teremtett, amivel a rockzene sokadjára is egy új löketet kapott. A rádióban megjelentek a szintetizátoros New Wave előadók, akiket a glam ihlette heavy metal zenészek követtek – ez utóbbi csoportot kissé lekezelően „hair metalként” emlegették a zenészek lázadó hajszerkezete miatt.

 

Az Egyesült Államok vidéki bárjaiban és a családi alagsorokban ugyan ekkor bontakozott ki a „college rock” képviselőinek első nemzedéke is, olyan képviselőkkel, mint a R.E.M., vagy a Sonic Youth. Ezek a bandák arra inspirálták a nemzet kirekesztett fiataljait, hogy pengetőt ragadjanak, és megalapítsák saját garázsbandáikat is. Ez az irányzat némi késéssel indult, és a 90-es évek elejéig nem is igazán vált népszerűvé, azonban amikor a Nirvana berobbant a köztudatba, az indie („független”) zene rövid időn belül rivaldafénybe került.

 

A 90-es évek, és az azt követő évtizedek

A 90-es évek elején elterjedő „grunge” műfajnak nem kellett sok idő, hogy a mainstream rádióban is megjelenjen. A következő évtizedek során olyan együttesek hódították meg a világot, mint a Wilco vagy a Radiohead, és vannak, akik a mai napig is aktívan zenélnek közülük. A 90-es évek egy újabb példája a rock megújulásának, ami az óta többször is megismételte magát.
 
életmódLegfrissebb cikkek


Egy naptárnak köszönheti sikereit Marilyn Monroe rózsaszín ruhája
Emlékszel amikor a „Szőkék előnyben” című klasszikusban Lorelei Lee egy gyémántokkal díszített rózsaszín szaténruhában jelent meg a színpadon? A showgirl (akit Marilyn Monroe testesített meg) ez után egy zenés előadás keretei között jelentette ki, hogy „a gyémántok egy lány legjobb barátai” – a híres jelenetnek több művész is emléket állított már az évtizedek során saját alkotásaiban.   
3 észérv, amit ha bevésel, könnyebb lesz megtartanod az egészséges életmódot
Sokat halljuk, hogy az egészséges életmód valójában fejben dől el elsőként, és úgy gondoljuk, ebben van valami, hiszen az életmódváltáshoz szemléletmódváltás is társul. Mostani cikkünkben 3 olyan észérvet, technikát gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek, hogy egészséges életmódot élhess.
15 érdekesség az autókról, amiről még nem hallottál
Az autók szerelmesének vallod magad? Mostani cikkünkben nagy valószínűséggel akkor is találsz újdonságot, ha szakértő vagy a témában.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!