Rákszűrés a koronavírus járvány alatt: Több ezer rákbeteg férfi lehet a járvány másodlagos áldozata

Főoldal > Több ezer rákbeteg férfi lehet a járvány másodlagos áldozata

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Több ezer rákbeteg férfi lehet a járvány másodlagos áldozata


1970/01/01

Több ezer késve diagnosztizált rákbeteg lehet a COVID-19 járvány másodlagos áldozata, mivel túl későn jutnak el szűrésre vagy tünetek esetén kivizsgálásra! 

Rákszűrés a járvány alatt

Sok rákbeteg lehet a koronavírus járvány másodlagos áldozata

A járvány miatt nagyon sok veszélyeztetett páciens túl későn megy el rákszűrésre vagy tünetek esetén kivizsgálásra. Egy amerikai becslés szerint több tízezer ember vesztheti életét a COVID-19 járvány miatt a következő 10 évben vastag és mellrákban. Előző betegség inkább érinti a férfiakat, míg utóbbi a hölgyeket. De mindkét nemre egyöntetűen igaz, hogy a fertőzésveszélytől félve sem érdemes halogatni a szükséges kivizsgálásokat, mivel a korai diagnózis életet menthet.

 A rákszűrés a koronavírus járvány alatt is nagyon fontos

"A rákszűrésekről jelenleg kevés szó esik, pedig éppen itt az ideje, hogy prioritásként kezelve, biztonságos körülmények között mindenki elvégeztesse azokat." - mondta Dr. Sike Robert, az Affidea Bank Center Gasztroenterológiai Központ centrumvezető főorvosa. - “Nemzetközi ajánlások alapján kijelenthetjük, hogy az ajánlott rákszűrések elhalasztása olyan daganatokhoz vezethet, amelyeket nem ismernek fel időben (korai stádiumban), csak túl későn, amikor már előrehaladottabbá váltak és potenciálisan nehezebben kezelhetők."

 

Ezért fontos a rákszűrés most is

Függetlenül attól, hogy valaki szembesült-e valaha a rák diagnózisával, fontos tudni: a korai vastagbélrákot megelőző állapotok nem járnak tünetekkel, ezért minden 50 év feletti embernek szűrésre kell mennie, különösen igaz ez a fériakra, akik körében gyakoribb ez a daganattípus. Emellett természetesen azonnal lépnie kell azoknak is, akik az előrehaladott daganatokra jellemző tüneteket tapasztalnak: székletben tapasztalt vér vagy váladékozás, megmagyarázhatatlan fogyás, fájdalom, székletürítés indokolatlan változásai, tartós köhögés. Ezekben az esetekben nem lehet halogatni, mivel a késlekedés kritikusan érinti a daganatos betegség kezelhetőségét és a hosszú távú életkilátásokat. Fokozott rizikócsoportba tartoznak azok a családok, ahol az egyenesági rokonok között előfordult már gyomor és bélrendszeri rák. Itt a családtagoknál a szűrést az érintett beteg életkoránál 10 évvel korábban kell elkezdeni. 

 

Biztonságos rákszűrés a koronavírus idején

"Nem engedhetjük meg, hogy amiatt derüljön ki egy daganat túl későn, mert a beteg a COVID-19 járvány idején elkerülte a korai diagnosztikus vizsgálatot.” tette hozzá dr. Schwab Richárd gasztroenterológus főorvos. "Itt, a Bank Centerben biztonságos környezetet, azaz a szakmailag jelenleg elérhető legmagasabb védelmet biztosítjuk a koronavírus tekinteteben betegeink számára. A központban az átlagosnál sokkal nagyobbak a légterek, folyamatos a levegőáramlás, illetve központi szűrés van minden helyiségünkben. A személyzet a vizsgálat során teljes védőfelszerelést használ, mely a páciensek és a saját egészségvédelmüket is szolgálja. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a pandémia kitörése óta egyetlen kollégánk sem fertőződött meg munka közben a Bank Centerben, és egyetlen olyan esetről sem tudunk, hogy betegeink között ez előfordult, vagy egyáltalán felmerült volna. A szokványos lázmérésen túl antigén gyorstesztet is végzünk a vizsgálatok előtt, hogy a fertőzés kockázatát tovább csökkentsük, mindenben követve a nemzetközi ajánlásokat.” Részletekhez kattints IDE!

 

A rákszűrő vizsgálatok segítenek a rák korai felismerésében, akkor, amikor még a legnagyobb esély van a betegség sikeres kezelésére. Az Affidea Magyarország többféle rák típusra kínál szűrővizsgálatokat: ideértve a mellrák megelőzésében elsődleges mammográfiát, az ultrahang és MR, CT vizsgálatokat, illetve a vastagbéltükrözést. Ez utóbbi szolgáltatás egy új, a legmagasabb szakmai normák szerint kialakított központban, a Affidea Bank Center Gasztroenterológiai Központban érhető el.  A létesítményben az endoszkópián kívül az összes képalkotó vizsgálat is egy helyen megtalálható, így az ott dolgozó és egymással szorosan együttműködő radiológus és gasztroenterológus orvosoknak lehetőségük van arra, hogy a hétköznapi rutinmunka során egy-egy esetet részletesen is megbeszéljenek. A különböző képalkotó diagnosztikai anyagok, a teljes endoszkópos vizsgálatot megörökítő HD videófelvételek, valamint az endoszkópia képei egyben elérhetők egy központi számítógépes rendszeren, így szükség szerint további társszakmákkal is megoszthatók. A modern informatikai rendszerek segítségével a betegutak egyszerűbbé és gyorsabbá váltak, így az orvosok rövid időn belül döntést tudnak hozni a szükséges kezelésekről, akár ebben a rendkívüli egészségügyi helyzetben is.
 
család egészségLegfrissebb cikkek


Karakter és kifinomultság: egyedi férfi karkötők minden alkalomra
Az utóbbi időben megnőtt az ékszereket viselő férfiak száma, legyen szó Harry Stylesról és egyetlen gyöngyfülbevalójáról (és Gucci gyűrűvel díszített ujjairól) a MET Gálán, Paul Mescal ikonikus láncáról a Hétköznapi emberek (Normal People) sorozatban, vagy Shawn Mendesről, aki mindenhol megmutatja a férfiaknak, hogy itt az ideje, hogy férfi karkötőt vásároljanak.
5+1 dolog, amit csak a lányos apukák értenek meg
Lányos apukának lenni különleges élmény. A lányaik iránt érzett szeretet, az őket körülvevő védelmező ösztön és az állandóan változó szülői kihívások mind mindennapi részei ennek a szerepnek. Az alábbiakban bemutatunk 5+1 olyan dolgot, amelyet talán csak a lányos apukák érthetnek meg igazán.
Ezek a horoszkópú nők lesznek a legjobb feleségek
A csillagok néha útmutatást adhatnak a szerelem és az összeillés világában. Nézzük meg, mely horoszkóp jegyek női képviselői híresen jó feleségekké válhatnak, figyelembe véve azokat az egyedi tulajdonságokat, amelyek különösen előnyösek lehetnek egy hosszú távú, boldog kapcsolat kialakításához.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!