Legénybúcsú - így tedd igazán emlékezetessé!

fooldal > Legénybúcsú

Legénybúcsú


A legénybúcsú általában

A legénybúcsú a vőlegény utolsó szabad estéje mielőtt férjjé válna, mielőtt kimondaná a boldogító örökké tartó, szent igent. A legénybúcsú, mint ünneplési, szórakozási lehetőség hallatán mindenki a hajnalig tartó, durva bulizásra gondol, nem is alaptalanul. Számos hollywoodi film és televíziós sorozat alapvető kelléke a legénybúcsúra építeni fel egy izgalmas, eladható történetet. De honnan is ered a legénybúcsú és valójában mit is jelent? Miért van szükség arra, hogy elbúcsúztassák a férfiakat a legényélettől? Mielőtt legénybúcsúra adná a fejét gondolja végig, mert igenis érdemes ésszel végig csinálnia, hogy elkerülhesse a másnapi rosszullétet és bűntudatot. De akkor miért tartsunk legénybúcsút, egyáltalán mit, és hogyan ünnepeljünk rajta? Maradjanak velünk és elárulunk mindent, amit a legénybúcsú jelent, vagy jelentenie kellene.

 

A legénybúcsú eredete

A legénybúcsú eredete igen messzi hagyományra tekint vissza. Különböző források szerint már az i.e. 5. században az ókori Görögország spártai katonái is rendeztek legénybúcsút. Úgy tartották, hogy a legénybúcsú által a házasságot megvédhetik a gonosz szellemektől, ennek érdekében a vőlegény barátai edényeket ütöttek egymáshoz, hogy minél nagyobb zajt keltsenek. Természetesen már ebben az időben is nagy lakomákat rendeztek a legénybúcsú köré, ahol köszöntötték a házasodni készülő férfit.

 

Az első utalások a nyugati legénybúcsú bulikra a 19. századból származnak. Az angol hagyomány szerint a klasszikus legénybúcsút fekete nyakkendős vacsorán, banketten tartották, amit a vőlegény apja rendezett a vőlegény tiszteletére, ahol köszöntőket mondtak családtagjai és barátai egy nagy vacsora keretében.

 

A legénybúcsú hagyománya egyre jobban terjedt és egyre fontosabbá vált az idő múlásával. A partik egyre féktelenebbek és vadabbak lettek. 1896-ban egy amerikai showman Herbert Barnum Seeley a testvérének egy igazi, mai értelemben vett modern legénybúcsút szervezett egy étteremben New York Cityben, ami megreformálta a legénybúcsú szokásokat. A bulin minden jelen volt, amit el tud képzelni: egy híres meztelen hastáncosnő, alkohol, zene és féktelen hangulat, amelynek másnap reggel a rendőrség vetett véget.

 

A legénybúcsú manapság

A férfiak számára családjuk után barátaik a legfontosabbak, ezért talán nem is olyan meglepő, hogy a legénybúcsú bulit a vőlegény barátai szervezik a vőfély irányításával. A nagyszabású, nagy költségvetésű bulik lebonyolítására általában egy legénybúcsú partiszervező céget bíznak meg.

 

Az Amerikai Egyesült Államokban Las Vegas a legnépszerűbb legénybúcsú helyszín és esküvő helyszín is egyben. Amerikában szintén nagyon népszerűek az olyan legénybúcsúk, ahol a vőlegények és barátaik külföldi kirándulásokra és nyaralásokra utaznak el.

 

A legénybúcsú szokások között minden sztereotípia megtalálható, így a masszív alkoholfogyasztás és a sztriptíz, tehát általában minden olyan tevékenység, amely a menyasszonynak valószínűleg nem kedvére való.

 

Meglepő módon a legénybúcsúnak Magyarországon is hagyománya van, amely hosszú múlttal rendelkezik. Hazánkban a szokás szerint annál jobb egy legénybúcsú, minél hangosabb, hiszen annál boldogabbak lesznek a friss házasok. A búcsúztató bulit az esküvő előtt egy héttel szokták megtartani, hogy mindenkinek kellő ideje legyen a pihenésre.

 

Magyarországon a több napon át tartó legénybúcsú nem igazán népszerű. Általában egy tipikus magyar legénybúcsú egy budapesti bulizós éjszakával kezdődik és végződik, aminek szinte egyetlen célja a mértéktelen italfogyasztás. Ritkább esetben a legközelebbi barátok szerveznek valamilyen egyszerűbb programot. Napirendi pontra kerülhet egy kocsmában eltölthető biliárdozás és csocsózás. A hosszabban tartó események, mint például egy hétvégi ház kibérlése egybekötve túrázással még nem igazán terjedtek el hazánkban. A tartalmasabb szórakozás és kikapcsolódás iránti vágy lassan kezd fokozódni. Egyre több fiatal férfi számára válik hangsúlyossá, hogy barátaikkal igazi minőségi élményeket is megélhessenek a fejfájással töltött másnaposság helyett.

 

Legénybúcsú programlehetőségek

A legnépszerűbb legénybúcsú programoklehetőségek azok, amelyek kapcsán a vőlegény versenyezni tud barátaival. Számára a legnagyobb dicsőség, ha nyertes lehet a legtöbb programszámban. Jelenleg az alábbi legénybúcsús programlehetőségek a legnépszerűbbek, amelyek közül választhatnak a lelkes barátok:

 

  • biliárd, csocsó, darts, játékgép, játékterem
  • sörbicikli (beerbike, partybike)
  • szerencsejátékok, kaszinó
  • paintball, lövészet, íjászat
  • élménypark
  • sportesemények, sportmeccsek
  • gokart, autóversenyzés, élményautózás
  • extrémsportok: kötélugrás (bungee jumping), tandemugrás
  • hajókirándulás, vitorlázás, rafting
  • wellness, élményfürdő

 

Azonban vannak olyan lehetőségek is, amelyek nem az imént felsorolt programokra épülnek, hanem inkább a testi élvezeteket szeretnék kielégíteni. A legtöbb legénybúcsú alapja az alkoholfogyasztás, amit természetesen éjszakai szórakozóhelyeken tehetnek meg a férfiak. Az éjszaka beálltával indulhat az este a legeldugottabb romkocsmáktól kezdve a legkülönfélébb bárokon, pubokon keresztül a legexkluzívabb klubokig. Ezeken a szórakozóhelyeken a túravezető, aki általában a vőlegény legjobb barátja - aki a legtöbb esetben a vőfély - különböző vicces és izgalmas feladatokkal bízza meg az ünnepeltet. A búcsúztatott kellemetlen és kínos szituációkba keveredésén természetesen a résztvevők remekül szórakoznak. Az este kitüntetett pontja lehet egy sztriptízbár, ahol a kedves barátok szívesen fizetik be a vőlegényt egy öltáncra, mindent a szemnek semmit a kéznek alapon.

 

Legénybúcsú etikai, társadalmi problémái

A legénybúcsú és a lánybúcsú kritikus pont lehet egy pár kapcsolatában, ugyanis mindkét fél retteghet attól, hogy szerelmük hűtlenné válik egy félresikerült este következtében. A legénybúcsú okozta felesleges féltékenység elkerülése érdekében az a megoldás is felmerülhet, hogy a menyasszony és a vőlegény együtt ünnepelje meg búcsúbuliját. Az ilyen típusú legény és lánybúcsúztatóknál az ünneplők külön-külön indulnak útjukra, ahol a saját barátaikkal tudnak önfeledten szórakozni. Később a két csapat mulatsága összefonódik és elkezdődik a közös ünneplés, amikor az ifjú pár újra találkozik.

 

A legénybúcsú alternatívájaként, ahol a résztvevők nem szeretnének túlzottan ittas állapotba kerülni és nem céljuk a féktelen, erkölcstelen mulatozás, a legénybúcsú szervezői az előbb felsorolt lehetőségeken túl további kreatív ötletekkel állhatnak elő. Olyan programlehetőségeket is szervezhetnek, amelyek inkább időigényesek, mint költségesek. A különféle szabadidős tevékenységek kiváló megoldások lehetnek, mint például a kirándulás, túrázás, kemping, horgászat, vadászat, sütögetés vagy akár a sportolás is.

 

Ugye az Ön emlékezetében is él az a jelenet, amikor az amerikai filmekben a vőlegény késve érkezik az esküvőjére, vagy külseje jelentősen megváltozott a balul elsült legénybúcsú miatt? Az ilyen bakik elkerülése miatt ajánlott a legénybúcsú bulit az esküvő előtt legalább egy-két héttel, de legfeljebb egy-két hónappal előbb megtartani.

 

A legénybúcsú kapcsán felmerülő aggályok és kételyek leküzdése után az esküvő minden pár életének legfontosabb és legszebb élménye lehet, ahogyan ez mindig is volt. A szokások folyamatos változása ellenére a szerelemből házasság lesz, amit egy igazi legénybúcsúval és lánybúcsúval lehet felejthetetlenné tenni.


Vissza a főoldalra

barátság életmód ünnep

Legfrissebb cikkek


3 észérv, amit ha bevésel, könnyebb lesz megtartanod az egészséges életmódot
Sokat halljuk, hogy az egészséges életmód valójában fejben dől el elsőként, és úgy gondoljuk, ebben van valami, hiszen az életmódváltáshoz szemléletmódváltás is társul. Mostani cikkünkben 3 olyan észérvet, technikát gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek, hogy egészséges életmódot élhess.
15 érdekesség az autókról, amiről még nem hallottál
Az autók szerelmesének vallod magad? Mostani cikkünkben nagy valószínűséggel akkor is találsz újdonságot, ha szakértő vagy a témában.
4 borzalmasan idióta internetes kihívás az elmúlt évekből
Az internet telis-tele van kihívásokkal, amiben az emberek erejük, kitartásukat és lélekjelenlétüket mérhetik össze. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük a szerintünk legemlékezetesebbeket az elmúlt évekből.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!