Legénybúcsú - így tedd igazán emlékezetessé!

fooldal > Legénybúcsú

Legénybúcsú


A legénybúcsú általában

A legénybúcsú a vőlegény utolsó szabad estéje mielőtt férjjé válna, mielőtt kimondaná a boldogító örökké tartó, szent igent. A legénybúcsú, mint ünneplési, szórakozási lehetőség hallatán mindenki a hajnalig tartó, durva bulizásra gondol, nem is alaptalanul. Számos hollywoodi film és televíziós sorozat alapvető kelléke a legénybúcsúra építeni fel egy izgalmas, eladható történetet. De honnan is ered a legénybúcsú és valójában mit is jelent? Miért van szükség arra, hogy elbúcsúztassák a férfiakat a legényélettől? Mielőtt legénybúcsúra adná a fejét gondolja végig, mert igenis érdemes ésszel végig csinálnia, hogy elkerülhesse a másnapi rosszullétet és bűntudatot. De akkor miért tartsunk legénybúcsút, egyáltalán mit, és hogyan ünnepeljünk rajta? Maradjanak velünk és elárulunk mindent, amit a legénybúcsú jelent, vagy jelentenie kellene.

 

A legénybúcsú eredete

A legénybúcsú eredete igen messzi hagyományra tekint vissza. Különböző források szerint már az i.e. 5. században az ókori Görögország spártai katonái is rendeztek legénybúcsút. Úgy tartották, hogy a legénybúcsú által a házasságot megvédhetik a gonosz szellemektől, ennek érdekében a vőlegény barátai edényeket ütöttek egymáshoz, hogy minél nagyobb zajt keltsenek. Természetesen már ebben az időben is nagy lakomákat rendeztek a legénybúcsú köré, ahol köszöntötték a házasodni készülő férfit.

 

Az első utalások a nyugati legénybúcsú bulikra a 19. századból származnak. Az angol hagyomány szerint a klasszikus legénybúcsút fekete nyakkendős vacsorán, banketten tartották, amit a vőlegény apja rendezett a vőlegény tiszteletére, ahol köszöntőket mondtak családtagjai és barátai egy nagy vacsora keretében.

 

A legénybúcsú hagyománya egyre jobban terjedt és egyre fontosabbá vált az idő múlásával. A partik egyre féktelenebbek és vadabbak lettek. 1896-ban egy amerikai showman Herbert Barnum Seeley a testvérének egy igazi, mai értelemben vett modern legénybúcsút szervezett egy étteremben New York Cityben, ami megreformálta a legénybúcsú szokásokat. A bulin minden jelen volt, amit el tud képzelni: egy híres meztelen hastáncosnő, alkohol, zene és féktelen hangulat, amelynek másnap reggel a rendőrség vetett véget.

 

A legénybúcsú manapság

A férfiak számára családjuk után barátaik a legfontosabbak, ezért talán nem is olyan meglepő, hogy a legénybúcsú bulit a vőlegény barátai szervezik a vőfély irányításával. A nagyszabású, nagy költségvetésű bulik lebonyolítására általában egy legénybúcsú partiszervező céget bíznak meg.

 

Az Amerikai Egyesült Államokban Las Vegas a legnépszerűbb legénybúcsú helyszín és esküvő helyszín is egyben. Amerikában szintén nagyon népszerűek az olyan legénybúcsúk, ahol a vőlegények és barátaik külföldi kirándulásokra és nyaralásokra utaznak el.

 

A legénybúcsú szokások között minden sztereotípia megtalálható, így a masszív alkoholfogyasztás és a sztriptíz, tehát általában minden olyan tevékenység, amely a menyasszonynak valószínűleg nem kedvére való.

 

Meglepő módon a legénybúcsúnak Magyarországon is hagyománya van, amely hosszú múlttal rendelkezik. Hazánkban a szokás szerint annál jobb egy legénybúcsú, minél hangosabb, hiszen annál boldogabbak lesznek a friss házasok. A búcsúztató bulit az esküvő előtt egy héttel szokták megtartani, hogy mindenkinek kellő ideje legyen a pihenésre.

 

Magyarországon a több napon át tartó legénybúcsú nem igazán népszerű. Általában egy tipikus magyar legénybúcsú egy budapesti bulizós éjszakával kezdődik és végződik, aminek szinte egyetlen célja a mértéktelen italfogyasztás. Ritkább esetben a legközelebbi barátok szerveznek valamilyen egyszerűbb programot. Napirendi pontra kerülhet egy kocsmában eltölthető biliárdozás és csocsózás. A hosszabban tartó események, mint például egy hétvégi ház kibérlése egybekötve túrázással még nem igazán terjedtek el hazánkban. A tartalmasabb szórakozás és kikapcsolódás iránti vágy lassan kezd fokozódni. Egyre több fiatal férfi számára válik hangsúlyossá, hogy barátaikkal igazi minőségi élményeket is megélhessenek a fejfájással töltött másnaposság helyett.

 

Legénybúcsú programlehetőségek

A legnépszerűbb legénybúcsú programoklehetőségek azok, amelyek kapcsán a vőlegény versenyezni tud barátaival. Számára a legnagyobb dicsőség, ha nyertes lehet a legtöbb programszámban. Jelenleg az alábbi legénybúcsús programlehetőségek a legnépszerűbbek, amelyek közül választhatnak a lelkes barátok:

 

  • biliárd, csocsó, darts, játékgép, játékterem
  • sörbicikli (beerbike, partybike)
  • szerencsejátékok, kaszinó
  • paintball, lövészet, íjászat
  • élménypark
  • sportesemények, sportmeccsek
  • gokart, autóversenyzés, élményautózás
  • extrémsportok: kötélugrás (bungee jumping), tandemugrás
  • hajókirándulás, vitorlázás, rafting
  • wellness, élményfürdő

 

Azonban vannak olyan lehetőségek is, amelyek nem az imént felsorolt programokra épülnek, hanem inkább a testi élvezeteket szeretnék kielégíteni. A legtöbb legénybúcsú alapja az alkoholfogyasztás, amit természetesen éjszakai szórakozóhelyeken tehetnek meg a férfiak. Az éjszaka beálltával indulhat az este a legeldugottabb romkocsmáktól kezdve a legkülönfélébb bárokon, pubokon keresztül a legexkluzívabb klubokig. Ezeken a szórakozóhelyeken a túravezető, aki általában a vőlegény legjobb barátja - aki a legtöbb esetben a vőfély - különböző vicces és izgalmas feladatokkal bízza meg az ünnepeltet. A búcsúztatott kellemetlen és kínos szituációkba keveredésén természetesen a résztvevők remekül szórakoznak. Az este kitüntetett pontja lehet egy sztriptízbár, ahol a kedves barátok szívesen fizetik be a vőlegényt egy öltáncra, mindent a szemnek semmit a kéznek alapon.

 

Legénybúcsú etikai, társadalmi problémái

A legénybúcsú és a lánybúcsú kritikus pont lehet egy pár kapcsolatában, ugyanis mindkét fél retteghet attól, hogy szerelmük hűtlenné válik egy félresikerült este következtében. A legénybúcsú okozta felesleges féltékenység elkerülése érdekében az a megoldás is felmerülhet, hogy a menyasszony és a vőlegény együtt ünnepelje meg búcsúbuliját. Az ilyen típusú legény és lánybúcsúztatóknál az ünneplők külön-külön indulnak útjukra, ahol a saját barátaikkal tudnak önfeledten szórakozni. Később a két csapat mulatsága összefonódik és elkezdődik a közös ünneplés, amikor az ifjú pár újra találkozik.

 

A legénybúcsú alternatívájaként, ahol a résztvevők nem szeretnének túlzottan ittas állapotba kerülni és nem céljuk a féktelen, erkölcstelen mulatozás, a legénybúcsú szervezői az előbb felsorolt lehetőségeken túl további kreatív ötletekkel állhatnak elő. Olyan programlehetőségeket is szervezhetnek, amelyek inkább időigényesek, mint költségesek. A különféle szabadidős tevékenységek kiváló megoldások lehetnek, mint például a kirándulás, túrázás, kemping, horgászat, vadászat, sütögetés vagy akár a sportolás is.

 

Ugye az Ön emlékezetében is él az a jelenet, amikor az amerikai filmekben a vőlegény késve érkezik az esküvőjére, vagy külseje jelentősen megváltozott a balul elsült legénybúcsú miatt? Az ilyen bakik elkerülése miatt ajánlott a legénybúcsú bulit az esküvő előtt legalább egy-két héttel, de legfeljebb egy-két hónappal előbb megtartani.

 

A legénybúcsú kapcsán felmerülő aggályok és kételyek leküzdése után az esküvő minden pár életének legfontosabb és legszebb élménye lehet, ahogyan ez mindig is volt. A szokások folyamatos változása ellenére a szerelemből házasság lesz, amit egy igazi legénybúcsúval és lánybúcsúval lehet felejthetetlenné tenni.


Vissza a főoldalra

barátság életmód ünnep

Legfrissebb cikkek


Hogyan öltözzön egy férfi és hogyan egy nő esküvőre - Az esküvői vislet aranyszabályai
Amikor egy esküvőre keresel ruhát magadnak, néhány nagyon fontos szempontot kell figyelemben tartanod. Egyrészt ügyelned kell rá, hogy stílusosan és csinosan jelenj meg a nagy napon, másrészt azonban túlöltöznöd sem szabad, hiszen azzal csak elvonnád a násznép figyelmét a párról.  
Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus
Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…  
A sikeres üzleti vacsorák etikettje
Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy üzleti vacsorán, melyek az alapvető és legfontosabb követelmények, mi az etikett, akkor ez a cikk neked szól. 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!