A kopaszodás megjelenése, jelentése, jelei, tünetei, okai és kezelése

fooldal > Kopaszodás

Kopaszodás


A kopaszodás megjelenése

A kopaszodás megjelenése a férfiaknál legtöbbször hormonális problémára vezethető vissza. Férfiak esetében ugyanis a haj vonala az idő előrehaladtával általánosan folyamatosan feljebb és feljebb húzódik. Kevés olyan időskorú férfi akad, akinél a kopaszodás valamilyen mértéke formája ne jelent volna meg. Természetesen nők esetében is előfordulhat kopaszodás, de korántsem akkora mértékben, mint férfi társaiknál.

 

A kopaszodás jelentése

A kopaszodás az emberi haj (a fejen található szőrzet), fokozatos ritkulása, majd eltűnése. A hajkorona nem csupán a fej és az arc kiemelésében fontos, hanem külső behatásoktól is védi a koponyát. Tehát nem csak küllemünk és a másik ember külső megítélésében kelt rossz hatást az egészségtelen haj, hanem egészségügyi oka is van. A haj minősége - ami öröklődő - befolyással van a kopaszodás okaira. A környezeti hatások és az életmód is hozzájárul a haj állapotához. A hajszálak rendszeres megújulása a hajhullás miatt történhet meg. Az elhalt hajszálak kihullanak, hogy új és egészséges hajszálak nőhessenek a helyükre. Ezért fontos, hogy a hajhullás csak a normális szinten maradjon, így elkerülve a nem kívánt kopaszodást. Amennyiben minden próbálkozás ellenére a hajritkulás nem szűnik meg, mielőbb meg kell határozni a hajhullás okait.

 

A kopaszodás jelei, tünetei

A kopaszodás kóros hajhullás esetén következik be, amikor naponta több, mint 100-150 hajszál hullik ki. A száz hajszál alatti mennyiség kihullása még a normális szinthez tartozik. Tehát kopaszodás gyanúja esetén mindenképpen az első teendő a kihullott hajszálak megszámlálása, a hajhullás figyelése például hajmosás, hajszárítás közben.

 

A kopaszodás okai

A kopaszodás okai egészségügyi problémákra vezethetők vissza. Elsősorban a genetika határozza meg a kopaszodást és annak mértékét, amit lehetetlen befolyásolni. A férfi kopaszodást különféle megfigyelések és tudományos kutatások alapján vizsgálták, melyek azt igazolják, hogy a természetes, öröklött kopaszodás az anyai nagyapára vezethető vissza. Azonban a fiúgyermekek és apjuk között is megfigyelhető kapcsolat áll fenn a kopaszodás tekintetében. Az öröklődő, természetes kopaszodás mellett azonban több ok is megfigyelhető, melyek a hajhagymák elhalásához, és így a kopaszodáshoz vezethetnek:

 

 • egészségtelen életmód, egyoldalú táplálkozás
 • drasztikus fogyókúra
 • egyes gyógyszerek mellékhatása
 • túl magas tesztoszteronszint
 • gyulladásos góc
 • pajzsmirigy alul- és túlműködés
 • vitamin és ásványianyaghiány
 • vashiány
 • vérszegénység
 • a fejbőr drasztikus sérülése utáni hegesedés
 • stressz

 

A közhiedelemmel ellentétben a kopaszodás és a hajhagymák megfázása között a nem mutattak ki közvetlen kapcsolatot. Azonban télen, és hideg időjárásban a fejbőr védése nagyon fontos, hiszen a fejbőr is megfázhat, ami szintén okozhat különböző egészségügyi problémákat, mint például a fejbőr viszketése, szárazsága, húzódása, vagy a könnyen zsírosodó, korpásodó haj.

 

A kopaszodás kezelése

A kopaszodás megszüntetését, vagy legalább szinten tartását mindenképp a hajhullás okának felderítésével kell kezdeni, és ezután, ha lehetséges a kiváltó okot kell kezelni. Tehát, ha örökletes kopaszodás áll fenn, akkor a kopaszodás sajnos visszafordíthatatlan. Ilyenkor a páciens lehetőségei a hajbeültetés, a hajátültetés, vagy esetleg a paróka használata. Érdemes lehet próbálkozni különféle koffeines samponokkal, balzsamokkal, hajszeszekkel, amelyek a fejbőr vérkeringését, és oxigénellátottságát fokozhatják.

 

Egészségügyi problémák esetén újra el kell érni az egészséges állapotot. A kopaszodás mértékét különböző kozmetikai termékekkel lehet csökkenteni. Azonban a vény nélkül vásárolható termékekre nincs garancia, hogy valóban használnak-e. Ez tapasztalat és egyénfüggő lehet. Mindenképpen ajánlott bőrgyógyászt, vagy endokrinológust felkeresni, akik bővebb információkkal és a pontos diagnózissal látják el a beteget, aki célzott megoldást kaphat problémájára.


Vissza a főoldalra

egészség életmód tudomány

Legfrissebb cikkek


Vonzó tulajdonságok , amelyek lehengerlik a nőket
Ha Te is szeretnéd lenyűgözni a hölgyeket és szeretnéd, ha a lábaid előtt hevernének álmaid bombázói, akkor a következő tippeket érdemes megfogadnod!
Régi nagyágyúkat frissített az Apple
Az Apple az a technológiai vállalat, amelyik évről-évre frissíti készülékeit, hogy minden évben a legjobb teljesítményű termékeivel léphessen a piacra, legalábbis ami az iPhone-okat illeti. A techóriás okostelefonjain kívül elég ritkán fejlődnek termékei, azonban végre eljött a nagy nap, amikoris három régi nagyágyút frissített az Apple. Olvasd tovább cikkünket, ha szeretnéd megtudni, hogy mi lett a MacBook Air, az iPad és a Mac Mini jövője!
Itt egy igazán férfias mobiltelefon, a Vertu gyártótól
Gondolkodtál már azon, hogy milyen mobiltelefont használhatnak a világ leggazdagabb úriemberei? Számukra a legdrágább Samsung vagy Apple iPhone modell megvásárlása sem okoz problémát, így valami még prémiumabb minőségre vágynak. Cikkünkben bemutatunk egy olyan telefonmárkát, amelyről lehet, hogy még nem hallottál, de horror áron értékesítik!
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!