A kopaszodás megjelenése, jelentése, jelei, tünetei, okai és kezelése

fooldal > Kopaszodás

Kopaszodás


A kopaszodás megjelenése

A kopaszodás megjelenése a férfiaknál legtöbbször hormonális problémára vezethető vissza. Férfiak esetében ugyanis a haj vonala az idő előrehaladtával általánosan folyamatosan feljebb és feljebb húzódik. Kevés olyan időskorú férfi akad, akinél a kopaszodás valamilyen mértéke formája ne jelent volna meg. Természetesen nők esetében is előfordulhat kopaszodás, de korántsem akkora mértékben, mint férfi társaiknál.

 

A kopaszodás jelentése

A kopaszodás az emberi haj (a fejen található szőrzet), fokozatos ritkulása, majd eltűnése. A hajkorona nem csupán a fej és az arc kiemelésében fontos, hanem külső behatásoktól is védi a koponyát. Tehát nem csak küllemünk és a másik ember külső megítélésében kelt rossz hatást az egészségtelen haj, hanem egészségügyi oka is van. A haj minősége - ami öröklődő - befolyással van a kopaszodás okaira. A környezeti hatások és az életmód is hozzájárul a haj állapotához. A hajszálak rendszeres megújulása a hajhullás miatt történhet meg. Az elhalt hajszálak kihullanak, hogy új és egészséges hajszálak nőhessenek a helyükre. Ezért fontos, hogy a hajhullás csak a normális szinten maradjon, így elkerülve a nem kívánt kopaszodást. Amennyiben minden próbálkozás ellenére a hajritkulás nem szűnik meg, mielőbb meg kell határozni a hajhullás okait.

 

A kopaszodás jelei, tünetei

A kopaszodás kóros hajhullás esetén következik be, amikor naponta több, mint 100-150 hajszál hullik ki. A száz hajszál alatti mennyiség kihullása még a normális szinthez tartozik. Tehát kopaszodás gyanúja esetén mindenképpen az első teendő a kihullott hajszálak megszámlálása, a hajhullás figyelése például hajmosás, hajszárítás közben.

 

A kopaszodás okai

A kopaszodás okai egészségügyi problémákra vezethetők vissza. Elsősorban a genetika határozza meg a kopaszodást és annak mértékét, amit lehetetlen befolyásolni. A férfi kopaszodást különféle megfigyelések és tudományos kutatások alapján vizsgálták, melyek azt igazolják, hogy a természetes, öröklött kopaszodás az anyai nagyapára vezethető vissza. Azonban a fiúgyermekek és apjuk között is megfigyelhető kapcsolat áll fenn a kopaszodás tekintetében. Az öröklődő, természetes kopaszodás mellett azonban több ok is megfigyelhető, melyek a hajhagymák elhalásához, és így a kopaszodáshoz vezethetnek:

 

 • egészségtelen életmód, egyoldalú táplálkozás
 • drasztikus fogyókúra
 • egyes gyógyszerek mellékhatása
 • túl magas tesztoszteronszint
 • gyulladásos góc
 • pajzsmirigy alul- és túlműködés
 • vitamin és ásványianyaghiány
 • vashiány
 • vérszegénység
 • a fejbőr drasztikus sérülése utáni hegesedés
 • stressz

 

A közhiedelemmel ellentétben a kopaszodás és a hajhagymák megfázása között a nem mutattak ki közvetlen kapcsolatot. Azonban télen, és hideg időjárásban a fejbőr védése nagyon fontos, hiszen a fejbőr is megfázhat, ami szintén okozhat különböző egészségügyi problémákat, mint például a fejbőr viszketése, szárazsága, húzódása, vagy a könnyen zsírosodó, korpásodó haj.

 

A kopaszodás kezelése

A kopaszodás megszüntetését, vagy legalább szinten tartását mindenképp a hajhullás okának felderítésével kell kezdeni, és ezután, ha lehetséges a kiváltó okot kell kezelni. Tehát, ha örökletes kopaszodás áll fenn, akkor a kopaszodás sajnos visszafordíthatatlan. Ilyenkor a páciens lehetőségei a hajbeültetés, a hajátültetés, vagy esetleg a paróka használata. Érdemes lehet próbálkozni különféle koffeines samponokkal, balzsamokkal, hajszeszekkel, amelyek a fejbőr vérkeringését, és oxigénellátottságát fokozhatják.

 

Egészségügyi problémák esetén újra el kell érni az egészséges állapotot. A kopaszodás mértékét különböző kozmetikai termékekkel lehet csökkenteni. Azonban a vény nélkül vásárolható termékekre nincs garancia, hogy valóban használnak-e. Ez tapasztalat és egyénfüggő lehet. Mindenképpen ajánlott bőrgyógyászt, vagy endokrinológust felkeresni, akik bővebb információkkal és a pontos diagnózissal látják el a beteget, aki célzott megoldást kaphat problémájára.


Vissza a főoldalra

egészség életmód tudomány

Legfrissebb cikkek


Egy naptárnak köszönheti sikereit Marilyn Monroe rózsaszín ruhája
Emlékszel amikor a „Szőkék előnyben” című klasszikusban Lorelei Lee egy gyémántokkal díszített rózsaszín szaténruhában jelent meg a színpadon? A showgirl (akit Marilyn Monroe testesített meg) ez után egy zenés előadás keretei között jelentette ki, hogy „a gyémántok egy lány legjobb barátai” – a híres jelenetnek több művész is emléket állított már az évtizedek során saját alkotásaiban.   
3 észérv, amit ha bevésel, könnyebb lesz megtartanod az egészséges életmódot
Sokat halljuk, hogy az egészséges életmód valójában fejben dől el elsőként, és úgy gondoljuk, ebben van valami, hiszen az életmódváltáshoz szemléletmódváltás is társul. Mostani cikkünkben 3 olyan észérvet, technikát gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek, hogy egészséges életmódot élhess.
15 érdekesség az autókról, amiről még nem hallottál
Az autók szerelmesének vallod magad? Mostani cikkünkben nagy valószínűséggel akkor is találsz újdonságot, ha szakértő vagy a témában.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!