A kopaszodás megjelenése, jelentése, jelei, tünetei, okai és kezelése

fooldal > Kopaszodás

Kopaszodás


A kopaszodás megjelenése

A kopaszodás megjelenése a férfiaknál legtöbbször hormonális problémára vezethető vissza. Férfiak esetében ugyanis a haj vonala az idő előrehaladtával általánosan folyamatosan feljebb és feljebb húzódik. Kevés olyan időskorú férfi akad, akinél a kopaszodás valamilyen mértéke formája ne jelent volna meg. Természetesen nők esetében is előfordulhat kopaszodás, de korántsem akkora mértékben, mint férfi társaiknál.

 

A kopaszodás jelentése

A kopaszodás az emberi haj (a fejen található szőrzet), fokozatos ritkulása, majd eltűnése. A hajkorona nem csupán a fej és az arc kiemelésében fontos, hanem külső behatásoktól is védi a koponyát. Tehát nem csak küllemünk és a másik ember külső megítélésében kelt rossz hatást az egészségtelen haj, hanem egészségügyi oka is van. A haj minősége - ami öröklődő - befolyással van a kopaszodás okaira. A környezeti hatások és az életmód is hozzájárul a haj állapotához. A hajszálak rendszeres megújulása a hajhullás miatt történhet meg. Az elhalt hajszálak kihullanak, hogy új és egészséges hajszálak nőhessenek a helyükre. Ezért fontos, hogy a hajhullás csak a normális szinten maradjon, így elkerülve a nem kívánt kopaszodást. Amennyiben minden próbálkozás ellenére a hajritkulás nem szűnik meg, mielőbb meg kell határozni a hajhullás okait.

 

A kopaszodás jelei, tünetei

A kopaszodás kóros hajhullás esetén következik be, amikor naponta több, mint 100-150 hajszál hullik ki. A száz hajszál alatti mennyiség kihullása még a normális szinthez tartozik. Tehát kopaszodás gyanúja esetén mindenképpen az első teendő a kihullott hajszálak megszámlálása, a hajhullás figyelése például hajmosás, hajszárítás közben.

 

A kopaszodás okai

A kopaszodás okai egészségügyi problémákra vezethetők vissza. Elsősorban a genetika határozza meg a kopaszodást és annak mértékét, amit lehetetlen befolyásolni. A férfi kopaszodást különféle megfigyelések és tudományos kutatások alapján vizsgálták, melyek azt igazolják, hogy a természetes, öröklött kopaszodás az anyai nagyapára vezethető vissza. Azonban a fiúgyermekek és apjuk között is megfigyelhető kapcsolat áll fenn a kopaszodás tekintetében. Az öröklődő, természetes kopaszodás mellett azonban több ok is megfigyelhető, melyek a hajhagymák elhalásához, és így a kopaszodáshoz vezethetnek:

 

 • egészségtelen életmód, egyoldalú táplálkozás
 • drasztikus fogyókúra
 • egyes gyógyszerek mellékhatása
 • túl magas tesztoszteronszint
 • gyulladásos góc
 • pajzsmirigy alul- és túlműködés
 • vitamin és ásványianyaghiány
 • vashiány
 • vérszegénység
 • a fejbőr drasztikus sérülése utáni hegesedés
 • stressz

 

A közhiedelemmel ellentétben a kopaszodás és a hajhagymák megfázása között a nem mutattak ki közvetlen kapcsolatot. Azonban télen, és hideg időjárásban a fejbőr védése nagyon fontos, hiszen a fejbőr is megfázhat, ami szintén okozhat különböző egészségügyi problémákat, mint például a fejbőr viszketése, szárazsága, húzódása, vagy a könnyen zsírosodó, korpásodó haj.

 

A kopaszodás kezelése

A kopaszodás megszüntetését, vagy legalább szinten tartását mindenképp a hajhullás okának felderítésével kell kezdeni, és ezután, ha lehetséges a kiváltó okot kell kezelni. Tehát, ha örökletes kopaszodás áll fenn, akkor a kopaszodás sajnos visszafordíthatatlan. Ilyenkor a páciens lehetőségei a hajbeültetés, a hajátültetés, vagy esetleg a paróka használata. Érdemes lehet próbálkozni különféle koffeines samponokkal, balzsamokkal, hajszeszekkel, amelyek a fejbőr vérkeringését, és oxigénellátottságát fokozhatják.

 

Egészségügyi problémák esetén újra el kell érni az egészséges állapotot. A kopaszodás mértékét különböző kozmetikai termékekkel lehet csökkenteni. Azonban a vény nélkül vásárolható termékekre nincs garancia, hogy valóban használnak-e. Ez tapasztalat és egyénfüggő lehet. Mindenképpen ajánlott bőrgyógyászt, vagy endokrinológust felkeresni, akik bővebb információkkal és a pontos diagnózissal látják el a beteget, aki célzott megoldást kaphat problémájára.


Vissza a főoldalra

egészség életmód tudomány

Legfrissebb cikkek


Hogyan öltözzön egy férfi és hogyan egy nő esküvőre - Az esküvői vislet aranyszabályai
Amikor egy esküvőre keresel ruhát magadnak, néhány nagyon fontos szempontot kell figyelemben tartanod. Egyrészt ügyelned kell rá, hogy stílusosan és csinosan jelenj meg a nagy napon, másrészt azonban túlöltöznöd sem szabad, hiszen azzal csak elvonnád a násznép figyelmét a párról.  
Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus
Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…  
A sikeres üzleti vacsorák etikettje
Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy üzleti vacsorán, melyek az alapvető és legfontosabb követelmények, mi az etikett, akkor ez a cikk neked szól. 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!