Jobb alvás? Ezek a tippek segíthetnek!

Főoldal > Behunyt szemmel: 11 tipp, amelyek segítenek a jobb alvásban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Behunyt szemmel: 11 tipp, amelyek segítenek a jobb alvásban


2020/12/18
SzSz

Akár betartjuk őket, akár nem, mindannyian tudjuk az egészséges életmód alapjait: kiegyensúlyozott étrend, rendszeres testmozgás, minimális alkoholfogyasztás és rengeteg társas interakció. De mivan a jó alvással? A jó éjszakai alvást olyan gyakran figyelmen kívül hagyjuk, pedig rendkívül fontos egészséges életünkhöz. A következő tippek segítenek, hogy jobban aludj!

Jobb alvás? Ezek a tippek segíthetnek!

1. Változtasd Meg Gondolkodásmódod

A fentieket szem előtt tartva valóban el kell kezdened az alvást komolyan venni. Lehet, hogy nem ez a gyors megoldás, amit keresel, de tiszteletben kell tartanod az alvást. Ez azt jelenti, hogy elfogadjuk és prioritásként kezeljük az alvást minden más elé helyezve. Inkább hagyjuk ki az extra epizódot, vagy a késő esti bulit és szánjunk időt a kiadós alvásra. Az első lépés a jobb éjszakai alvás felé az, ha beismered, hogy a jobb éjszakai alvás kulcsfontosságú mind rövid, mind hosszú távú jóléted szempontjából.

 2. Vedd Bele Rutinodba

8 órás alvásra kell törekedned egy rendszeres menetrend alapján. Az alvás kulcsa a rutin: állíts be egy ébresztőt, hogy tudd, itt az ideje a lefekvésre vagy épp az ébredésre. Az alvással kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az étrenddel ellentétben, amelyben a böjt segíthet bizonyos rendszerességet előidézni, ha a szokásosnál többet ettél, az alvás esetében épp hogy rosszat tehetünk.

 

3. Korán Tornázz

A napi legalább 30 perces testmozgás elengedhetetlen az egészséges életmód szempontjából, de legalább három vagy négy órával lefekvés előtt végezd el, hiszen energiával tölthet fel. Éppen emiatt jobb, ha inkább reggel végzed el. 

 

4.Fontold meg a koffeinmentes kávéra való váltást

Nyilvánvaló, hogy a koffeint tartalmazó italok (tea, kávé, szénsavas italok, edzéskiegészítők) mind stimulánsok, amelyek valószínűleg hátráltatják az alvást, akár éjszaka, akár délután fogyasztod. Ha az alvással küzdesz, érdemes megfontolni, hogy hány csészét fogyasztasz naponta, és mikor isszod meg. Fontold meg, hogy a nap múlásával átváltasz  koffeinmentesre.

A nikotin egy másik széles körben használt, addiktív stimuláns, amely hatással lehet az alvásod minőségére és kiderült, hogy a dohányosok hajlamosak korábban felébredni az elvonási tünetek miatt.

 

5. Kerüld Az Alkoholt Lefekvés Előtt

Könnyebb mondani, mint megtenni. Bár az alkohol lényegében kiüt majd, elnyomja a melatonint, a legfontosabb alvási hormont is, és csökkenti a REM-t (az alvást agyat tápláló „gyors szemmozgás” szakasza), így hosszabb ideig tart az alvás könnyebb szakaszaiban. Az alkohol vizelethajtó is, ami azt jelenti, hogy alvás közben arra ösztönzi a testet, hogy izzadsággal vagy vizelettel folyadékot veszítsen.

 

6. Optimalizáld emésztésed

A lefekvés előtti nagy étkezés emésztési problémákhoz vezethet, amelyek akadályozzák az alvást. Hasonlóképpen, a lefekvés előtti nagymértékű alkoholfogyasztás (akár alkohol, akár nem) vagy italfogyasztás miatt gyakrabban kelhetsz fel az éjszaka folyamán. 

 

7. A Hálószobád Csak Alvásra Szolgál

Éjszakai hálószobádnak hűvösnek, csendesnek, sötétnek és elektronikus zajoktól mentesnek kell lennie.
A környezet és a körülmények rendkívül fontos alvásod szempontjából, hiszen ha nem érzed magad komfortosan, akkor nem fogsz jól aludni. Éppen emiatt legyen a szobádban megfelelő sötétítő, valamint egy energiatakarékos klíma, amely segít a hőmérséklet szabályzosában, méghozzá teljesen hangtalanul. Így sokkal jobban fogod érezni magad és jobban is fogsz aludni. Legfrissebb cikkek


Hogyan csábíts el egy nőt
A csábítás művészetének titka a figyelmesség. Ha szeretnél elcsábítani egy nőt, akkor mindig résen kell lenned, és megfelelően kell reagálnod az illető igényei szerint. Ismerkedj meg kiszemelteddel, teremts megfelelő légkört, és kezdeményezz lassan, de határozottan.  
Hogyan pezsdítsd fel szerelmi életedet egy régi kapcsolatban
Ha régóta vagy egy kapcsolatban, lehet azt érzed, már ne az igazi, nem olyan, mint régen volt. Párkapcsolati terapeuta szakértőnk elmondja, mit tegyetek!  
100 tanács ahhoz, hogy hogyan legyél igazi úriember
Mi különböztet meg egy úriembert a többi férfitól? 100 pontben összefoglaltuk, mit kell betartanod ahhoz, hogy azonkevesek közé tartozz, akik még ma is úriembernek mondhatják magukat!
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!