A hererák okai, tünetei, jelei, megelőzése és kezelése

fooldal > Hererák

Hererák


A hererák gyakorisága

A hererák a férfiak malignus, azaz rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek csupán 1-2%-át teszi ki, de mégis kifejezetten fontos, mivel már a fiatal korosztályt is érintheti. A hererák által érintett kritikus korosztály a 16 és 35 év közötti férfiak. A hererák vizsgálata azért is életbevágó, mivel ez a fajta daganat ma már nagyon hatékonyan gyógyítható, tehát ha a korai szakaszban diagnosztizálják valószínűsíthető a teljes gyógyulás.

 

A hererák okai

A legtöbb daganatos megbetegedéshez hasonlóan, a hereráknak sem ismert a kiváltó oka. Persze vannak olyan tényezők, amelyek elősegíthetik a kialakulását, de akad olyan eset is, amelynél még a rizikótényezők sem állnak fenn és mégis kialakul. A legsúlyosabb tényező azonban ismert, amely nagyban megnöveli a kialakulás esélyét. Ez a rizikótényező a cryptorchismus, azaz a rejtettheréjűség, amikor a herék nem szállnak le a herezacskóba és a hasüregben vagy a lágyékcsatornában rekednek. Ilyen esetben a hererák kialakulásának veszélye akár tizenötszörös is lehet. Emellett említenek egyéb rizikótényezőket is, de ezeknek a bizonyítása még nem kiforrott:

 

  • herét ért trauma: rúgás, ütés, szorítás
  • fertőző nemi betegségek
  • gyakori heregyulladás

 

A hererák tünetei, jelei

Általánosan a betegek többsége a hirtelen herefájdalomra vagy duzzanatára panaszkodik. Emellett tünet lehet a herén lévő tapintható csomó, a here megkeményedése és a hereállomány tapintható változása. A hererák önvizsgálata ugyanolyan fontos, mint a nők emlővizsgálata, hiszen a hererák esetében is érvényesül, hogy minél előbb történik meg a diagnosztizálás, annál több esély van a gyógyulásra. Fontos, hogy a férfiak körében is elterjedjen az önvizsgálat folyamata, hiszen ez akár meg is mentheti az adott férfi életét.

 

A hererák megelőzése és kezelése

A hererák megelőzése nem igazán lehetséges. Mivel nem ismert a betegség konkrét oka, csak a kockázati tényezők, ezért ezeket kell elkerülni, amennyiben lehetséges. Rejtettheréjűséggel született gyermekek mielőbbi operálása a legfontosabb, amit szüleik megelőzésként tehetnek. Emellett csak az önvizsgálati módszer marad, ami valójában nem megelőzés, de mégis fontos a gyógyulást illetően.

 

A hererák kezelése nagyon sikeres, a korai stádiumban lévő daganatos betegeknek nagy esélyük van a gyógyulásra. A kezelés több módon is történhet:

 

  • sebészeti úton: alapkezelésként az egész herét eltávolítják annak érdekében, hogy egyetlen rosszindulatú sejt se maradjon a herezacskóban
  • kemoterápiával: leginkább a fiatalabb betegeken alkalmazzák, ezzel a módszerrel a daganatos sejt életciklusát gátolják egy időre, majd ezután a ráksejtek elhalnak
  • sugárkezeléssel: a sugárkezelést csak bizonyos daganat típusnál alkalmazzák, amit szeminomának, azaz csírasejtes heredaganatnak hívnak. Ez a fajta hererák szinte csak az idősebb korosztályt érinti.

Vissza a főoldalra

egészség életmód tudomány

Legfrissebb cikkek


Hogyan öltözzön egy férfi és hogyan egy nő esküvőre - Az esküvői vislet aranyszabályai
Amikor egy esküvőre keresel ruhát magadnak, néhány nagyon fontos szempontot kell figyelemben tartanod. Egyrészt ügyelned kell rá, hogy stílusosan és csinosan jelenj meg a nagy napon, másrészt azonban túlöltöznöd sem szabad, hiszen azzal csak elvonnád a násznép figyelmét a párról.  
Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus
Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…  
A sikeres üzleti vacsorák etikettje
Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy üzleti vacsorán, melyek az alapvető és legfontosabb követelmények, mi az etikett, akkor ez a cikk neked szól. 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!