A hererák okai, tünetei, jelei, megelőzése és kezelése

fooldal > Hererák

Hererák


A hererák gyakorisága

A hererák a férfiak malignus, azaz rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek csupán 1-2%-át teszi ki, de mégis kifejezetten fontos, mivel már a fiatal korosztályt is érintheti. A hererák által érintett kritikus korosztály a 16 és 35 év közötti férfiak. A hererák vizsgálata azért is életbevágó, mivel ez a fajta daganat ma már nagyon hatékonyan gyógyítható, tehát ha a korai szakaszban diagnosztizálják valószínűsíthető a teljes gyógyulás.

 

A hererák okai

A legtöbb daganatos megbetegedéshez hasonlóan, a hereráknak sem ismert a kiváltó oka. Persze vannak olyan tényezők, amelyek elősegíthetik a kialakulását, de akad olyan eset is, amelynél még a rizikótényezők sem állnak fenn és mégis kialakul. A legsúlyosabb tényező azonban ismert, amely nagyban megnöveli a kialakulás esélyét. Ez a rizikótényező a cryptorchismus, azaz a rejtettheréjűség, amikor a herék nem szállnak le a herezacskóba és a hasüregben vagy a lágyékcsatornában rekednek. Ilyen esetben a hererák kialakulásának veszélye akár tizenötszörös is lehet. Emellett említenek egyéb rizikótényezőket is, de ezeknek a bizonyítása még nem kiforrott:

 

  • herét ért trauma: rúgás, ütés, szorítás
  • fertőző nemi betegségek
  • gyakori heregyulladás

 

A hererák tünetei, jelei

Általánosan a betegek többsége a hirtelen herefájdalomra vagy duzzanatára panaszkodik. Emellett tünet lehet a herén lévő tapintható csomó, a here megkeményedése és a hereállomány tapintható változása. A hererák önvizsgálata ugyanolyan fontos, mint a nők emlővizsgálata, hiszen a hererák esetében is érvényesül, hogy minél előbb történik meg a diagnosztizálás, annál több esély van a gyógyulásra. Fontos, hogy a férfiak körében is elterjedjen az önvizsgálat folyamata, hiszen ez akár meg is mentheti az adott férfi életét.

 

A hererák megelőzése és kezelése

A hererák megelőzése nem igazán lehetséges. Mivel nem ismert a betegség konkrét oka, csak a kockázati tényezők, ezért ezeket kell elkerülni, amennyiben lehetséges. Rejtettheréjűséggel született gyermekek mielőbbi operálása a legfontosabb, amit szüleik megelőzésként tehetnek. Emellett csak az önvizsgálati módszer marad, ami valójában nem megelőzés, de mégis fontos a gyógyulást illetően.

 

A hererák kezelése nagyon sikeres, a korai stádiumban lévő daganatos betegeknek nagy esélyük van a gyógyulásra. A kezelés több módon is történhet:

 

  • sebészeti úton: alapkezelésként az egész herét eltávolítják annak érdekében, hogy egyetlen rosszindulatú sejt se maradjon a herezacskóban
  • kemoterápiával: leginkább a fiatalabb betegeken alkalmazzák, ezzel a módszerrel a daganatos sejt életciklusát gátolják egy időre, majd ezután a ráksejtek elhalnak
  • sugárkezeléssel: a sugárkezelést csak bizonyos daganat típusnál alkalmazzák, amit szeminomának, azaz csírasejtes heredaganatnak hívnak. Ez a fajta hererák szinte csak az idősebb korosztályt érinti.

Vissza a főoldalra

egészség életmód tudomány

Legfrissebb cikkek


Különleges programot keresel barátaiddal? Erre indulj el!
Vannak olyan alkalmak életünkben, amiket érdemes méltó módon megünnepelni – ehhez pedig egyáltalán nem mindegy, merre indulunk el! Most olyan ötleteket mutatok, amik Neked is tetszeni fognak, melyek alapján egy szűkebb képet kaphatsz arról, merre érdemes elindulnod társaságoddal!
Miért fontos fogaid pótlása? Ezért dönts a híddal történő fogpótlás mellett
Amennyiben foghiányban szenvedsz, mindenképp érdemes minél hamarabb orvosolni a problémát – ma már ugyanis számos fogpótlási technikáról beszélhetünk. 
Így lehetsz vonzóbb férfi a tudomány szerint
Bizonyára mindenki egyet ért abban, hogy a vonzerőt mindenki egy szubjektív skálán méri. Nos, ehhez a tudománynak is lenn egy-két szava, ugyanis, mint kiderült, még a kevésbé jóképű férfiak is sokat tehetnek egy vonzóbb kisugárzás érdekében.  
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!