A férfi nemi hormonok tudnivalói dióhéjban

fooldal > Férfi nemi hormonok

Férfi nemi hormonok


Férfi nemi hormonok dióhéjban

Melyek azok a férfi nemi hormonok, amelyek elősegítik a férfi hormonháztartás helyes, egészséges működését? A férfi test változásának megértéséhez készítettünk egy rövid összefoglalót, amelyek segítségével könnyebben meg lehet érteni ezt a bonyolult rendszert. Lássuk, hogy mit érdemes tudni dióhéjban a férfi nemi hormonokról!

 

Mik azok a férfi nemi hormonok?

A férfi nemi hormonok a szervezet hírvivő anyagai, amelyek befolyásolják a férfi testben lezajló folyamatokat. A belső elválasztású mirigyekben termelődnek, ezáltal közvetlenül a véráramba jutnak és egészen a szövetekig, sejtekig érnek el. A férfi nemi hormonok sokrétűen hatnak a szervezet működésére. Kifejtik hatásukat az emésztés, a nemi működés, a kedélyállapot területén, azaz szabályozzák a férfi test működését.

 

A két legismertebb férfi nemi hormon

Tesztoszteron

A férfi nemi hormonok közül a legfontosabb a tesztoszteron. A herék sejtjei, úgynevezett Leydig-sejtek termelik. Igaz, hogy a tesztoszteron kifejezetten férfi nemi hormon, de a nők szervezetében is kis mennyiségben megtalálható, mivel a petefészek és a mellékvesék egy csekély mennyiséget előállítanak. A szervezet nemi működésében óriási szerepe van a tesztoszteron hormonnak, hiszen nagymértékben felelős a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért, mint például a mély hang, az erős szőrzet, a nemi szerv fejlődés. Fontos funkciót tölt be a testfelépítésben: izom- és csontfejlődésben, zsíreloszlásban. A szexuális funkciókra is hatást gyakorol: fokozza a nemi vágyat és a spermiumtermelődést is. Nem utolsó sorban a viselkedést, a kedélyállapotot is erősen befolyásolhatja.

 

Prolaktin

A prolaktin nemi hormon nagyrészét az agyalapi mirigy elülső lebenye termeli, de kisebb mennyiségben más szövetekben is megtalálható. A hipotalamusz neuroendokrin sejtjei szabályozzák a termelődését. A prolaktin egy fehérjehormon, ami a férfiak szervezetében is megtalálható, általa valósul meg a szexuális kielégülés érzete. Túl magas értéke csökkenti a tesztoszteronszintet és impotenciát okozhat. A túl alacsony prolaktin szint szintén okozhat impotenciát, de a korai magömlést is előidézheti.

 

További, kevésbé ismert férfi nemi hormonok

FSH

A férfi nemi hormonok közé tartozik a follikulus stimuláló hormon (tüszőérlelő hormon), amely az agyban, pontosabban az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik. A tesztoszteron mellett az FSH is a spermium termelődést szabályozza a here Sertolli sejtjeire hatva, így segítve a hímivarsejtek érési folyamatát. Az FSH hormonszint mérése meddőség gyanúja esetén lehet esedékes. Férfiaknál a kivizsgálás során az alacsony spermiumszám okának kutatására, a herék kóros elváltozására, vagy az agyalapi mirigy rendellenességeinek diagnosztizálására használják.

 

LH

A férfi nemi hormonok között található az LH rövidítésű hormon is, ami a luteinizáló hormon, amit férfiaknál ICSH hormonnak is szoktak nevezni. Ez a sárgatestserkentő hormon egy olyan nemi hormon, amely az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik. A férfiaknál a tesztoszteron férfi nemi hormon termelődését szabályozza, serkenti a herékben található Leydig sejtekben. Nők esetében elősegíti a tüszőérést és az ovulációt.

 

GnRH

A GnRH a gonadotropin-felszabadító hormon rövidítése, amelyet a hipotalamusz termel. Szerepe az agyalapi mirigy működésének szabályozása, amelyben az előbbiekben bemutatott több hormon is termelődik, az FSH és az LH.

 

SHBG

A férfi nemi hormonok közé tartozik az SHBG rövidítésű hormon, amely a szexuál hormon kötő fehérje. A máj által termelt szállító fehérje, amely megköti és szállítja a plazmában található tesztoszteront, dihidrotesztoszteront és az ösztrogén nagy százalékát (körülbelül 60%-át).


Vissza a főoldalra

egészség életmód tudomány

Legfrissebb cikkek


3 észérv, amit ha bevésel, könnyebb lesz megtartanod az egészséges életmódot
Sokat halljuk, hogy az egészséges életmód valójában fejben dől el elsőként, és úgy gondoljuk, ebben van valami, hiszen az életmódváltáshoz szemléletmódváltás is társul. Mostani cikkünkben 3 olyan észérvet, technikát gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek, hogy egészséges életmódot élhess.
15 érdekesség az autókról, amiről még nem hallottál
Az autók szerelmesének vallod magad? Mostani cikkünkben nagy valószínűséggel akkor is találsz újdonságot, ha szakértő vagy a témában.
4 borzalmasan idióta internetes kihívás az elmúlt évekből
Az internet telis-tele van kihívásokkal, amiben az emberek erejük, kitartásukat és lélekjelenlétüket mérhetik össze. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük a szerintünk legemlékezetesebbeket az elmúlt évekből.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!