A férfi nemi hormonok tudnivalói dióhéjban

fooldal > Férfi nemi hormonok

Férfi nemi hormonok


Férfi nemi hormonok dióhéjban

Melyek azok a férfi nemi hormonok, amelyek elősegítik a férfi hormonháztartás helyes, egészséges működését? A férfi test változásának megértéséhez készítettünk egy rövid összefoglalót, amelyek segítségével könnyebben meg lehet érteni ezt a bonyolult rendszert. Lássuk, hogy mit érdemes tudni dióhéjban a férfi nemi hormonokról!

 

Mik azok a férfi nemi hormonok?

A férfi nemi hormonok a szervezet hírvivő anyagai, amelyek befolyásolják a férfi testben lezajló folyamatokat. A belső elválasztású mirigyekben termelődnek, ezáltal közvetlenül a véráramba jutnak és egészen a szövetekig, sejtekig érnek el. A férfi nemi hormonok sokrétűen hatnak a szervezet működésére. Kifejtik hatásukat az emésztés, a nemi működés, a kedélyállapot területén, azaz szabályozzák a férfi test működését.

 

A két legismertebb férfi nemi hormon

Tesztoszteron

A férfi nemi hormonok közül a legfontosabb a tesztoszteron. A herék sejtjei, úgynevezett Leydig-sejtek termelik. Igaz, hogy a tesztoszteron kifejezetten férfi nemi hormon, de a nők szervezetében is kis mennyiségben megtalálható, mivel a petefészek és a mellékvesék egy csekély mennyiséget előállítanak. A szervezet nemi működésében óriási szerepe van a tesztoszteron hormonnak, hiszen nagymértékben felelős a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért, mint például a mély hang, az erős szőrzet, a nemi szerv fejlődés. Fontos funkciót tölt be a testfelépítésben: izom- és csontfejlődésben, zsíreloszlásban. A szexuális funkciókra is hatást gyakorol: fokozza a nemi vágyat és a spermiumtermelődést is. Nem utolsó sorban a viselkedést, a kedélyállapotot is erősen befolyásolhatja.

 

Prolaktin

A prolaktin nemi hormon nagyrészét az agyalapi mirigy elülső lebenye termeli, de kisebb mennyiségben más szövetekben is megtalálható. A hipotalamusz neuroendokrin sejtjei szabályozzák a termelődését. A prolaktin egy fehérjehormon, ami a férfiak szervezetében is megtalálható, általa valósul meg a szexuális kielégülés érzete. Túl magas értéke csökkenti a tesztoszteronszintet és impotenciát okozhat. A túl alacsony prolaktin szint szintén okozhat impotenciát, de a korai magömlést is előidézheti.

 

További, kevésbé ismert férfi nemi hormonok

FSH

A férfi nemi hormonok közé tartozik a follikulus stimuláló hormon (tüszőérlelő hormon), amely az agyban, pontosabban az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik. A tesztoszteron mellett az FSH is a spermium termelődést szabályozza a here Sertolli sejtjeire hatva, így segítve a hímivarsejtek érési folyamatát. Az FSH hormonszint mérése meddőség gyanúja esetén lehet esedékes. Férfiaknál a kivizsgálás során az alacsony spermiumszám okának kutatására, a herék kóros elváltozására, vagy az agyalapi mirigy rendellenességeinek diagnosztizálására használják.

 

LH

A férfi nemi hormonok között található az LH rövidítésű hormon is, ami a luteinizáló hormon, amit férfiaknál ICSH hormonnak is szoktak nevezni. Ez a sárgatestserkentő hormon egy olyan nemi hormon, amely az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik. A férfiaknál a tesztoszteron férfi nemi hormon termelődését szabályozza, serkenti a herékben található Leydig sejtekben. Nők esetében elősegíti a tüszőérést és az ovulációt.

 

GnRH

A GnRH a gonadotropin-felszabadító hormon rövidítése, amelyet a hipotalamusz termel. Szerepe az agyalapi mirigy működésének szabályozása, amelyben az előbbiekben bemutatott több hormon is termelődik, az FSH és az LH.

 

SHBG

A férfi nemi hormonok közé tartozik az SHBG rövidítésű hormon, amely a szexuál hormon kötő fehérje. A máj által termelt szállító fehérje, amely megköti és szállítja a plazmában található tesztoszteront, dihidrotesztoszteront és az ösztrogén nagy százalékát (körülbelül 60%-át).


Vissza a főoldalra

egészség életmód tudomány

Legfrissebb cikkek


Hogyan öltözzön egy férfi és hogyan egy nő esküvőre - Az esküvői vislet aranyszabályai
Amikor egy esküvőre keresel ruhát magadnak, néhány nagyon fontos szempontot kell figyelemben tartanod. Egyrészt ügyelned kell rá, hogy stílusosan és csinosan jelenj meg a nagy napon, másrészt azonban túlöltöznöd sem szabad, hiszen azzal csak elvonnád a násznép figyelmét a párról.  
Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus
Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…  
A sikeres üzleti vacsorák etikettje
Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy üzleti vacsorán, melyek az alapvető és legfontosabb követelmények, mi az etikett, akkor ez a cikk neked szól. 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!