A férfi nemi hormonok tudnivalói dióhéjban

fooldal > Férfi nemi hormonok

Férfi nemi hormonok


Férfi nemi hormonok dióhéjban

Melyek azok a férfi nemi hormonok, amelyek elősegítik a férfi hormonháztartás helyes, egészséges működését? A férfi test változásának megértéséhez készítettünk egy rövid összefoglalót, amelyek segítségével könnyebben meg lehet érteni ezt a bonyolult rendszert. Lássuk, hogy mit érdemes tudni dióhéjban a férfi nemi hormonokról!

 

Mik azok a férfi nemi hormonok?

A férfi nemi hormonok a szervezet hírvivő anyagai, amelyek befolyásolják a férfi testben lezajló folyamatokat. A belső elválasztású mirigyekben termelődnek, ezáltal közvetlenül a véráramba jutnak és egészen a szövetekig, sejtekig érnek el. A férfi nemi hormonok sokrétűen hatnak a szervezet működésére. Kifejtik hatásukat az emésztés, a nemi működés, a kedélyállapot területén, azaz szabályozzák a férfi test működését.

 

A két legismertebb férfi nemi hormon

Tesztoszteron

A férfi nemi hormonok közül a legfontosabb a tesztoszteron. A herék sejtjei, úgynevezett Leydig-sejtek termelik. Igaz, hogy a tesztoszteron kifejezetten férfi nemi hormon, de a nők szervezetében is kis mennyiségben megtalálható, mivel a petefészek és a mellékvesék egy csekély mennyiséget előállítanak. A szervezet nemi működésében óriási szerepe van a tesztoszteron hormonnak, hiszen nagymértékben felelős a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért, mint például a mély hang, az erős szőrzet, a nemi szerv fejlődés. Fontos funkciót tölt be a testfelépítésben: izom- és csontfejlődésben, zsíreloszlásban. A szexuális funkciókra is hatást gyakorol: fokozza a nemi vágyat és a spermiumtermelődést is. Nem utolsó sorban a viselkedést, a kedélyállapotot is erősen befolyásolhatja.

 

Prolaktin

A prolaktin nemi hormon nagyrészét az agyalapi mirigy elülső lebenye termeli, de kisebb mennyiségben más szövetekben is megtalálható. A hipotalamusz neuroendokrin sejtjei szabályozzák a termelődését. A prolaktin egy fehérjehormon, ami a férfiak szervezetében is megtalálható, általa valósul meg a szexuális kielégülés érzete. Túl magas értéke csökkenti a tesztoszteronszintet és impotenciát okozhat. A túl alacsony prolaktin szint szintén okozhat impotenciát, de a korai magömlést is előidézheti.

 

További, kevésbé ismert férfi nemi hormonok

FSH

A férfi nemi hormonok közé tartozik a follikulus stimuláló hormon (tüszőérlelő hormon), amely az agyban, pontosabban az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik. A tesztoszteron mellett az FSH is a spermium termelődést szabályozza a here Sertolli sejtjeire hatva, így segítve a hímivarsejtek érési folyamatát. Az FSH hormonszint mérése meddőség gyanúja esetén lehet esedékes. Férfiaknál a kivizsgálás során az alacsony spermiumszám okának kutatására, a herék kóros elváltozására, vagy az agyalapi mirigy rendellenességeinek diagnosztizálására használják.

 

LH

A férfi nemi hormonok között található az LH rövidítésű hormon is, ami a luteinizáló hormon, amit férfiaknál ICSH hormonnak is szoktak nevezni. Ez a sárgatestserkentő hormon egy olyan nemi hormon, amely az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik. A férfiaknál a tesztoszteron férfi nemi hormon termelődését szabályozza, serkenti a herékben található Leydig sejtekben. Nők esetében elősegíti a tüszőérést és az ovulációt.

 

GnRH

A GnRH a gonadotropin-felszabadító hormon rövidítése, amelyet a hipotalamusz termel. Szerepe az agyalapi mirigy működésének szabályozása, amelyben az előbbiekben bemutatott több hormon is termelődik, az FSH és az LH.

 

SHBG

A férfi nemi hormonok közé tartozik az SHBG rövidítésű hormon, amely a szexuál hormon kötő fehérje. A máj által termelt szállító fehérje, amely megköti és szállítja a plazmában található tesztoszteront, dihidrotesztoszteront és az ösztrogén nagy százalékát (körülbelül 60%-át).


Vissza a főoldalra

egészség életmód tudomány

Legfrissebb cikkek


Különleges programot keresel barátaiddal? Erre indulj el!
Vannak olyan alkalmak életünkben, amiket érdemes méltó módon megünnepelni – ehhez pedig egyáltalán nem mindegy, merre indulunk el! Most olyan ötleteket mutatok, amik Neked is tetszeni fognak, melyek alapján egy szűkebb képet kaphatsz arról, merre érdemes elindulnod társaságoddal!
Miért fontos fogaid pótlása? Ezért dönts a híddal történő fogpótlás mellett
Amennyiben foghiányban szenvedsz, mindenképp érdemes minél hamarabb orvosolni a problémát – ma már ugyanis számos fogpótlási technikáról beszélhetünk. 
Így lehetsz vonzóbb férfi a tudomány szerint
Bizonyára mindenki egyet ért abban, hogy a vonzerőt mindenki egy szubjektív skálán méri. Nos, ehhez a tudománynak is lenn egy-két szava, ugyanis, mint kiderült, még a kevésbé jóképű férfiak is sokat tehetnek egy vonzóbb kisugárzás érdekében.  
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!