Hogyan öltözzön egy férfi esküvőre - Az esküvői férfi vislet aranyszabályai

Főoldal > Hogyan öltözzön egy férfi és hogyan egy nő esküvőre - Az esküvői vislet aranyszabályai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hogyan öltözzön egy férfi és hogyan egy nő esküvőre - Az esküvői vislet aranyszabályai


2021/09/17
Máté Balázs, marketing tanácsadó

Amikor egy esküvőre keresel ruhát magadnak, néhány nagyon fontos szempontot kell figyelemben tartanod. Egyrészt ügyelned kell rá, hogy stílusosan és csinosan jelenj meg a nagy napon, másrészt azonban túlöltöznöd sem szabad, hiszen azzal csak elvonnád a násznép figyelmét a párról.
 

Hogyan öltözzön egy férfi esküvőre - Az esküvői férfi vislet aranyszabályai

Az alábbiakban néhány aranyszabályt osztunk meg az esküvői öltözködéssel kapcsolatban, majd konkrétabb tippeket is olvashatsz a különböző évszakokban, vagy jellegekkel megrendezett esküvőkhöz.

 Az esküvői öltözködés aranyszabályai

Lássuk tehát azokat a bizonyos aranyszabályokat, amelyekre alapoznod kell esküvői öltözködésedet:

  • Semmiképpen ne vegyél fel fehér ruhákat egy esküvőre – soha! Az egyetlen kivétel, ha a pár kifejezetten azt kéri, hogy mindenki fehérben érkezzen.
  • Tartsd tisztában a vallási körülményeket. Ez első sorban a hölgyekre vonatkozik, hiszen például egy katolikus templomban nem illik túl sok bőrfelületet mutatni, még alkalmi ruhákban sem.
  • Nyugodtan viselhetsz feketét egy esküvőre.
  • Inkább viselj több ruhát a kelleténél, mint kevesebbet. Ha a meghívó szerint nem kötelező például nyakkendőt viselni, az a biztos, ha mégis felveszel egyet a nagy napra.

 

Esküvői viseletek évszak szerint

Hacsak az esküvői meghívó nem említi meg a viseletet, vedd figyelembe, hogy milyen stílusban íródott a szöveg, illetve persze, hogy milyen évszakban lesz az esküvő.

 

Mit viselj egy téli esküvőn

A nők számára a téli esküvők nagyszerű lehetőséget kínálnak, hogy elővegyék legszórakoztatóbb, ünnepi dresszruhájukat. Érdemes körülnézni az egésztestes flitteres ruhák kínálatában, vagy a drágakövek színeiben pompázó smaragd, rubin vagy éppen kék darabok között. Ezek a színek szinte minden bőrön jól mutatnak, és jó eséllyel máskor is lesz lehetőséged felvenni őket az ünnepi időszak során.

 

Figyelj a ruha anyagára is. Az olyan vastagabb textilek, mint a tweed vagy a bársony nem csak csinosak, hanem kellően melegek is a téli napokon. Ha rövidebb ruhát választasz, akkor érdemes egy fekete harisnyát húzni hozzá.

 

Kerüld a csizmákat (még ha magas sarkúak is), mert túl közönségesnek tűnhetnek egy esküvőre. Persze ha hóhelyzet fenyeget, akkor nem árt, ha van rajtad egy pár csizma, legalább addig, míg meg nem érkezel a helyszínre, ahol aztán átbújhatsz valami csinosabba.

 

A férfiak is a fentiek szerint járjanak el: egy sötét színű gyapjúöltöny meleg és stílusos választás, az extra szigetelésért pedig érdemes egy zipzáras felsőt húzni az ing és a kabát közé.

 

Mit viselj egy őszi esküvőn

Az őszi esküvőkre nehéz jól öltözni, mert az időjárás meglehetősen kiszámíthatatlan lehet ebben az évszakban. Éppen ezért a legfontosabb, hogy rétegesen öltözködj, és legyenek opcióid.

 

A nők ilyenkor vehetik elő kedvenc kis fekete ruhájukat és szarvasbőr magassarkújukat, azonban a kiegészítők véglegesítésével jó, ha minél tovább várnak, hiszen az időjárás bármikor keresztül húzhatja a számításaikat.

 

Mivel az ősz fakó és sötét lehet, érdemes ilyenkor valamilyen merész színt viselni, egy mutatós nyaklánccal, sállal vagy épp rúzzsal. Olyan ruhát válassz, amit harisnyával és anélkül is viselhetsz, felkészülve ezzel a barátságosabb és a kellemetlenebb hőmérsékletekre is. Nem árt továbbá egy melegítő felsőt is bedobni, hogy legyen mit magadra venni, amikor este lehűl a levegő.

 

Továbbá, mivel jó eséllyel nyitott orrú cipők lesznek rajtad, ajánlott rendbe rakatni a lábujjkörmeidet is az esküvő előtt.

 

A férfiaknak ilyenkor lehetőségük nyílik némi kísérletezésre a kevert mintákkal és textúrákkal, ügyelve persze arra, hogy öltözetük ne tűnjön összecsapottnak. Egy gyapjúkabát remekül mutathat egy selyem nyakkendővel, és némi színt is bátran vihetsz az összeállításba. Nézd meg, hogy mit tudsz kideríteni a színekről a meghívó alapján.

 

Mit viselj egy nyári esküvőn

A legjobb nyári esküvői öltözetek nem csupán csinosak, hanem jól is szellőznek, hiszen ilyenkor a hőség az úr – főleg, ha a szabadban van a ceremónia. Ne felejts el minél több vizet inni a nap folyamán!

 

A nők olyan könnyű, szellős, de csinos anyagokkal védekezhetnek a hőség és a páratartalom ellen, mint a selyem, a sifon, a pamut, vagy a lenvászon. Az egésztestes ruhákon kifejezetten jól mutatnak a nyári színek és váratlan textúrák. Egy nyári ruhához passzol egy pár magassarkú vagy telitalpú cipő is. Nem árt egy pasminát is kéznél tartani arra az esetre, ha a klímát is bekapcsolják a zárt térben.

 

A férfiak számára még fontosabb vékony rétegekben öltözködni egy nyári esküvőre, hiszen könnyebben leizzadnak, mint a nők. Nyáron általában nem is muszáj nyakkendőt viselni, és egy legombolt ing sokkal elviselhetőbbé teheti a forróságot (csak ne felejts el valami felsőt is venni rá).

 

A vízparti esküvőkön szintén nem szokás elvárni a férfiaktól, hogy zoknit viseljenek. Érdemes ilyen esetben inkább egy elegáns, jól szellőző sportosabb pár cipőt húzni.

 

Persze mindenképpen ügyelni kell az esetleges dress code-ra, ami (ha van) általában megtalálható a meghívón. Ha a pár azt kéri, hogy nyakkendőben jelenj meg, akkor tartsd tiszteletben a kérésüket.

 

Mit viselj egy tavaszi esküvőn

A tavaszi esküvők gyönyörűek tudnak lenni a megannyi friss virággal és a zöldellő természettel, azonban a tavaszi esküvői öltözködés komoly kihívást okozhat.

 

A nőknek oda kell figyelniük az esetleges tavaszi esőzésekre, amik könnyedén saroknyelő dagonyává változtathatják a füves részeket. Érdemes tehát olyan ruhát választani, ami egy szabadtéri és egy benti esküvőre is alkalmas, és felkészülni több eshetőségre is.

 

Gondolkodj el rajta, hogy milyen problémák merülhetnek fel, és hogy hogyan kerülheted el ezeket. Például ne viselj hosszú ruhát, ami belelóghat a sárba, és legyen nálad egy pár zárt orrú cipő is, ha mégis ki szeretnél lépni a szabadba. Nem árt egy esernyőt is bedobni a csomagok közé – az a biztos.

 

Ne feledkezz meg továbbá az esővel érkező páráról sem, ami könnyedén tönkreteheti a tökéletesen beállított hajfürtjeidet. Érdemes egy kis doboz hajsprayt és néhány hajtűt/hullámcsatot tartanod a táskádban az ilyen vészhelyzetekre, ráadásul ezekkel másoknak is segíthetsz megmenteni a frizurájukat.

 

A férfiak tavasszal is bátran kísérletezhetnek a színekkel. Egy világosabb színű ing jól mutathat egy könnyebb öltönykabát alatt. Egy tavaszi esküvőn minden okod megvan arra, hogy színesebben öltözködj, szóval ilyenkor érdemes mellőzni a klasszikus fekete-fehéret (hacsak nem kéri konkrétan ezt a pár, természetesen).

 

Esküvői viseletek jelleg szerint

A következőkben néhány tippet olvashatsz arról, hogy hogyan öltözködj különböző jellegű esküvőkre.

 

Mit viselj egy vízparti esküvőn

A meghívóban remélhetőleg a pár megemlíti majd, hogy lazább vagy alkalmi ruhában szeretnék-e látni vendégeiket. Ha nem vagy biztos az öltözködésben, akkor viselj olyasmit, amit egy igényesebb étterembe is felvennél egy melegebb napon.

 

Ügyelj az elemekre: a nap, a homok, a szél és a víz mind meghatározó tényezők ruházatod összeállításakor.

 

A nők jobb, ha észben tartják, hogy egy vízparton erősebb a szél, ezért inkább tartózkodjanak a lenge ruháktól, amiket könnyedén felkaphat egy váratlan fuvallat. Egy közepes hosszúságú nyári ruha nagyszerű választás lehet, például egy pár lapos talpú szandállal, és esetleg egy stílusosabb strandkalappal.

 

Kerüld a gumipapucsokat (hacsak nem kínálja fel őket a pár), és maradj inkább egy pár bőrszandálnál vagy t-pántos lapos talpú cipőnél. A legtöbb vízparti (főleg tengerparti) esküvőn kifejezetten ajánlott megválni a cipőktől, szóval rakd rendbe a lábujjaidat a nagy nap előtt.

 

A férfiak számára a tengerpart kényelmetlen lehet teljes öltönyszettben, ezért érdemes inkább valamilyen könnyebb len vagy pamut szerelést felvenni, ami nem melegszik rád. Az igazán meleg időben lebonyolított ceremóniák során akár még egy stílusos rövidnadrág is indokolt lehet.

 

Egyébként nem csak a tengerparton lehet mesés vízparti esküvőt szervezni, hanem itthon is a Balatonnál. Még egy szuper esküvőhelyszínt is tudunk ajánlani, a négycsillagos ajakai Kristály Konferencia & Wellness Hotelt. A Balaton-felvidékének kellős közepén található, nagyon stílusos, modern, letisztult vonalakkal, saját étteremmel, cukrászdával s exkluzív bárral, ahol még külön billiárd szalon is van, ami olyan, mintha éppen a Sin City-be léptél volna be. Ja igen a legfontosabb, hogy nemcsak egy romantikus csónakázótó van 2 perces sétára, hanem a Balaton partja is csupán egy karnyújtás. Részletek és ajánltkérés a weboldalukon: esküvőhelyszín Balatonnál

 

Mit viselj egy lazább esküvőn

Meglehet, hogy az meghívó hétköznapi öltözéket ír elő. Ez lényegében azt jelenti, hogy szinte bármit felvehetsz, ami tetszik, de persze csak a jó ízlés határain belül.

 

A nőknek nem ajánlott tehát a farmernadrágok, a rövidnadrágok és a papucsok párhuzamán gondolkodni, hacsak nem említi meg ezek viselését a pár a meghívóban. Ha nem vagy biztos benne, hogy mit viselj, vedd figyelembe az évszakot és a helyszínt. Ha például egy vidéki tanyán kerül megrendezésre az esküvő, ráadásul a szabadban akkor érdemes lapos talpú cipőben érkezni. Ha azonban a helyszín bentinek hangzik, akkor jobb, ha csinosabban öltözködsz.

 

A legbiztonságosabb, ha olyasmit veszel fel, amit nem félnél a munkahelyen is viselni. Ez lehet például a egy térdig érő nyári ruha, egy pár telitalpú cipővel.

 

A férfiaknak elég egy elegánsabb, de hétköznapi nadrágot és egy sportzakót felvenni, és kész is vannak.

 

Mit viselj egy alkalmi esküvőn

Ha az esküvőn „alkalmi ruha” szerepel, akkor sem kell kétségbe esni.

 

A nőknek nem muszáj teljesen új ruhát vásárolniuk egy alkalmi esküvőre. Egy elegáns koktélruha és néhány beszédes kiegészítő biztonságos választás, ahogy egy egésztestes ruha is. Ha azonban úgy érzed, hogy az esküvő, vagy épp a helyszín valami igazán különlegeset igényel, akkor egy estélyi ruhát is kibérelhetsz arra az egy napra.

 

Egy ilyen alkalomra nagyszerű kiegészítő lehet például egy pár beszédes magassarkú.

 

A férfiaknak jó választás egy fekete szmoking, passzoló nadrággal és a klasszikus fekete nyakkendővel. Egy fekete ing, esetleg övkendő nadrágtartóval szintén jól állhat, habár a nyári hónapokban elfogadható egy fehér szmoking is fekete nadrággal.

 

Mit ne viselj egy esküvőn

A megannyi „mit viselj…” után íme néhány tipp arra, hogy miket ne vegyél fel soha egy esküvőre (a már emlegetett fehéren kívül):

 

  • Edzőcipők: Az edzőcipők edzéshez valók, nem pedig egy esküvőre. Ezek általában még a „hétköznapi” dress code-ba sem férnek bele, szóval jobb, ha otthon hagyod őket.
  • Rövidszárú pólók: Ha egy rövidszárú, kigombolható felsőt tervezel viselni, akkor győződj meg róla, hogy tényleg nagyon hétköznapi-e a dress code, és párosíts hozzá egy csokornyakkendőt vagy egy szmoking felsőt zsebkendővel.
  • Papucsok: A gumitalpú lábbelik sosem ideálisak egy esküvőre, még ha hétköznapi ruházatot is kér a pár a meghívóban. Persze nem árt, ha van nálad valami kényelmesebb, amiben még lépkedni tudsz egy áttáncolt éjszaka után, és a pár lehet, hogy fel is kínál egy zsák papucsot a vendégeknek ehhez.
  • Elhasznált ruhadarabok: A lyukas, kikopott, szakadt, foltos, és általánosságban elhasznált ruhadarabok nem valók egy esküvőre, még akkor sem, ha gyárilag szaggatottak, vagy koptatottak, stb.
     elegancia stílus ünnepLegfrissebb cikkek


Újra fiatalon: 5 tipp a férfiaknak a friss külsőért
Az idő múlása mindannyiunkat érint, de léteznek olyan módszerek, amelyekkel a férfiak is megőrizhetik vagy visszanyerhetik fiatalos megjelenésüket. Az alábbi 5 tipp segítségével friss és energikus külsőt érhetünk el, amellyel magabiztosabban léphetünk fel a mindennapokban.
5 otthoni kütyü, ami megkönnyíti az életed
Az otthonunk az a hely, ahol a legtöbb időt töltjük, és ahol a leginkább vágyunk a kényelemre és a hatékonyságra. Az elmúlt évek technológiai fejlődése lehetővé tette, hogy számos praktikus eszközzel szereljük fel a lakásunkat, melyek megkönnyítik mindennapi életünket. Az alábbiakban bemutatok 5 olyan otthoni kütyüt, amelyek valóban hasznosak lehetnek, és segítenek abban, hogy az otthoni teendők egyszerűbbé és kellemesebbé váljanak.
6 tipp, hogyan lepd meg a párodat születésnapjára
A párod születésnapja egy kivételes alkalom arra, hogy meglepd és örömet szerezz neki, és ezek a tippek segítenek abban, hogy felejthetetlen élménnyé tedd ezt a napot számára.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!