Ma van a "Ne gyújts rá!"-világnap-, íme a dohányzás káros hatásai

Főoldal > Ma van a 'Ne gyújts rá!'-világnap, mutatjuk miért ne gyújts rá te se!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ma van a 'Ne gyújts rá!'-világnap, mutatjuk miért ne gyújts rá te se!


2020/11/19
VN

Nemzetközi kezdeményezésre minden év novemberének harmadik csütörtöke a "Ne gyújts rá!"-világnap, ami idén november 19-re esik. A kezdeményezés célja, hogy rávegye a dohányzókat - legyenek hagyományos cigaretta-, e-cigaretta- vagy hevített dohánytermék-használók -, hogy egy teljes napig ne gyújtsanak rá, és kipróbálják, le tudnának-e mondani a nikotinról. Mutatunk is néhány jó érvet, hogy miért ne gyújts rá te sem, azaz jöjjenek a dohányzás káros hatásai.

A dohányzás káros hatásai

Mi az a "Ne gyújts rá!"-világnap

De mi ez az egész? Nézzük mi is az a "Ne gyújts rá!"-világnap! A nemzetközi füstmentes nap ötlete 1971-ben született, amikor az egyesült államokbeli Massachusetts kormányzója arra kérte államának lakosait, hogy egyetlen napig ne gyújtsanak rá, és az így megtakarított összeget fordítsák a helyi középiskola támogatására. A kezdeményezés nagy sikert aratott, öt évvel később már az Amerikai Rákellenes Liga hirdetett füstmentes napot, amelyhez egymillió ember csatlakozott. Micsoda remek ötlet, egy napra tedd le te is a cigit, és a megtakarított összeget fordítsd valamilyen jótékony célra! Vegyél élelmet egy állateledel számára, meleg ételt a hajlék nélkül élőknek, ajánlj fel segítséget a nehéz sorsú gyerekeknek, vagy válassz bármilyen más alapítvány! Egy nap szabadság a tüdődnek, és egy nagy segítség másoknak! De ha több napra, esetleg egy egész életre húzod a projektet, az sem baj, hiszen jó hír: a mai napon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet dohányzás-leszokást támogató központja napi 24 órában hívható a 06 80 44 20 44-as számon, ahol a dohányzók nemcsak tanácsot, hanem lelki támogatást, megerősítést is kaphatnak a teljes leszokáshoz.

 A dohányzás káros hatásai

A dohányzás nem gyerekjáték, az Egészségügyi Világszervezet előrejelzései szerint 2025-2050 között előreláthatóan évi tíz millió ember hal majd meg dohányzás következtében, ha a tendenciák így folytatódnak. A középkorú férfiak körében a szív- és érrendszeri halálozások egyharmada, a rákhalálozások közel fele, a légzőrendszeri betegségek okozta halálozások kétharmada a dohányzásnak tulajdonítható, ami nagyon sokkoló! A dohányzás sokféle típusú rák kialakulásáért felelős, okozhat ajak-, szájüreg-, gége-, nyelőcsőr-, tüdő-, légcső-, hörgő-, hasnyálmirigy- és veserákot is, de előidézhet aszmát is, valamint jelentős elváltozást okozhat a keringési szervrendszerben is, de magas vérnyomást vagy koszorúér-betegségeket is okozhat. De ez még mindig nem minden, károsítja még az érfalakat is, így okozója lehet agyérbetegségeknek, érszűkületnek, Aneurizmának és érelmeszesedésnek, de meddőséget is okozhat. Továbbá kutatások bizonyították, hogy a cukorbetegség magas kockázatával is jár a dohányzás. Valamint a dohányzás gyengíti az immunrendszert. Az időskori látásvesztés egyik leggyakoribb oka. A fogak elszíneződnek, a bőr is hamarabb ráncos lesz. A dohányzóknál megnövekszik a csonttörés kockázata, de pajzsmirigy betegségeket is okozhat. És még azt is fontos tudni, hogy a dohányzás rontja a szellemi teljesítőképességet, negatív hat a memóriára és a koncentrálóképességre. Próbáltuk összeszedni a legfontosabb káros hatásokat, de még számtalan dolgot lehetne írni, gyakorlatilag a végtelenségig. És ami szerintem a legborzasztóbb az egészben, persze azon kívül, hogy valaki pénzért veszi ezeket a betegségeket, hogy a passzív dohányosokra is ugyanúgy veszélyes, noha már nagyon sok szabály korlátozza a dohányzást, azért így is akarva-akaratlanul olyanok is kapnak a cigi füstből, akik nagyon, de nagyon nem akarnak. Kérlek, ma ne gyújts rá te sem! 
 
egészség életmód ünnepLegfrissebb cikkek


Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus
Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…  
A sikeres üzleti vacsorák etikettje
Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy üzleti vacsorán, melyek az alapvető és legfontosabb követelmények, mi az etikett, akkor ez a cikk neked szól. 
Azt hitted, a HPV nők nemi betegsége, a férfiakat nem veszélyezteti!? Tényleg azt hitted? De ééédiiii.... Tévedtél!
Soha nem gondoltad volna, hogy veszélyben lehetsz, sőt torokrákot kaphatsz, egy kapcsolatból, ugye? Pedig a HPV a férfiaknál is rákot okoz, Te is veszélyben lehetsz!
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!