Ez minden idők 10 legjobb könyve (125 híres szerző szerint)

Főoldal > Ez minden idők 10 legjobb könyve (125 híres szerző szerint)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ez minden idők 10 legjobb könyve (125 híres szerző szerint)


2020/11/22
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Mit olvassak? Vajon melyik a jó könyv? Mit ajánlanak mások? Vajon olvastam a világ legjobb könyveit? Mutatjuk, mivel kezd, mit szerezz be, ha jó könyvet akarsz!

Ez minden idők 10 legjobb könyve (125 híres szerző szerint)

Ugye milyen hasznos lenne egy lista azokról a könyvekről, amikre tényleg érdemes időt fordítani? Egy lista, amire tényleg csak a legjobb alkotások kerülhetnek fel, a legjobb íróktól?

 Nos, pontosan ezen tűnődött az amerikai újságíró, John Peder Zane is, aki a XXI. század elején úgy döntött, hogy összeállítja ezt a bizonyos meghatározó listát az olvasás szerelmesei számára.

 

Zane több éves kutatói munkája során 125 híres írót keresett fel, és arra kérte őket, hogy írjanak neki „egy listát, amely rangsorba rendezve felsorolja azokat a műveket – regényeket, összegyűjtött történeteket, színdarabokat, vagy verseket, amelyeket minden idők legnagyszerűbb fiktív alkotásainak” tartanak. Néhány író nem fiktív műveket is megemlített saját toplistáján.

 

A „szavazók” között ott volt Stephen King, David Foster Wallace, Peter Carey, Kate Atkinson, Tom Wolfe, Carl Hiaasen, Norman Mailer, Annie Proulx és sokan mások is. Zane ezek után pontszámokat rendelt a könyvekhez az alapján, hogy ki hányadikként írta fel őket a listájába, majd kiválogatta azt a 10-et, ami a legtöbb pontot kapta ezek közül.

 

Íme tehát a meghatározó lista a minden idők 10 legjobb könyvéről (125 híres író szerint).

 

1. Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Anna Karenina

Az Anna Karenina a lázadó lelkű Anna, és a délceg tiszt, Alekszej Vronszkij közötti szerelmi viszonyról szól. A tragikus történetben Anna visszautasítja házasságát, és ezzel a társadalom álszentségének áldozatává válik.

2. Gustave Flaubert: Bovaryné

Emma Rouault abban a hiszemben megy hozzá Charles Bovaryhoz, hogy ezzel egy luxus, szenvedélyes életbe léphet át – olyanba, amilyenről a regényekben és női magazinokban olvashatott. Mint azonban arra hamarosan rá kel jönnie, Charles egy unalmas, vidéki orvos, és az élet messze nem olyan izgalmas vele, mint amilyennek Emma elképzelte.

 

3. Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Háború és béke

 

A regény története Oroszország francia megszállásának idején játszódik, és a napóleoni hatalom cári társadalomra kifejtett hatását szemlélteti öt orosz arisztokrata család szemszögéből.

 

4. Vladimir Nabokov: Lolita

A Lolita kétségtelenül Nabokov legismertebb és legvitatottabb műve. A történet Humbert Humbertet követi, aki csillapíthatatlan vágyat érez a fiatal Dolores Haze iránt. A Lolitában ez a civilizált európai férfi Amerika háború utáni vidám barbarizmusával kényszerű szembesülni.

 

5. Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai

Egy XIX. századi fiú feleleveníti múltbéli kalandjait, miközben a Mississippi folyón utazik egy elszökött rabszolgával, és különös karakterekkel fut össze, köztük Tom Sawyer nagynénjével is, aki Tommal téveszti össze őt.

 

6. William Shakespeare: Hamlet

A Hamlet Shakespeare leghíresebb és legérdekesebb színdarabja. A történet egy különös „bosszútragédiát” ír le, amelyben a hős, Hamelt, bosszúra esküszik apja gyilkosa ellen, aki nem más, mint Claudius, Dánia királya.

 

7. F. Scott Fizgerald: A nagy Gatsby

A történet a fiatal és titokzatos milliomosról, Jay Gatsbyről, és a gyönyörű, Daisy Buchanan iránt érzett szenvedélyes megszállottságáról szól.

 

8. Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában

A regény a narrátor szemszögéből mutatja be felnőtté válását a XIX. század végén illetve a XX. század elején, Franciaország arisztokrata köreiben. A történet fő motívuma az idő, és annak hatása a világra.

9. Anton Pavlovics Csehov művei

Anton Pavlovics Csehov egy híres, orosz író volt, aki a cárok korában élt és alkotott. Műveinek nagy része is ebben az időszakban játszódik, és ezek gyűjteményét „The Stories of Anton Chekhov” néven adták ki könyv formájában. Alkotásai betekintést nyújtanak a cári Oroszország életvitelébe, mindemellett pedig szórakoztató stílust és cselekményeket kínálnak.

 

10. George Eliot: Middlemarch

A regény egy fiktív városban, Middlemarch-ban játszódik 1829 és 1832 között. Az alkotás több önálló, mégis egymásba fonódó történetet mutat be, és számos karaktert sorakoztat fel. Olyan témák jelennek meg benne, mint a nők státusza, a házasság, az idealizmus, az önzés, a vallás, az álszentség, a politikai reformok és az oktatás.

 

Kik minden idők legnagyobb szerzői?

Zane kutatása során a legnagyobb költők listáját is összeállította az alapján, hogy műveik hány pontot szereztek a megkérdezettektől:

 

  1. Lev Nyikolajevics Tolsztoj
  2. William Shakespeare
  3. James Joyce
  4. Vladimir Nabokov
  5. Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
  6. William Faulkner
  7. Charles Dickens
  8. Anton Pavlovics Csehov
  9. Gustave Flaubert
  10. Jane Austen

 

John Peder Zane valójában egy saját könyvet is kiadott Top Ten Writers: Writers Pick Their Favorite Books címmel, amelyben ezeken kívül más hasonlóan érdekes listákat mutat be ebben a témában.

 

Érdemes még egyszer megjegyezni, hogy a fent felsorolt top 10 könyv közé csupán a fiktív történetek kerültek be, de éppen olyan fontos, hogy az ember valódi történeteket bemutató könyveket is olvasson néha.

 

A lényeg persze mindig is az lesz, hogy az igazán jó könyvekre fordítsd idődet, és elkerüld a rosszakat. Mortimer J. Adler a következő tanácsot osztja meg erre könyvében, a How to Read a Book: The Classic Guide to Intelligent Readingben:
„… egy jó könyv sok mindenre megtaníthat a világról és magadról is. Többet tanulsz meg annál, hogy hogyan olvass jobban; többet tanulsz az életről is. Bölcsebbé válsz. Nem csak tudást szerzel – azok a könyvek, amelyek csak információkat kínálnak, ezt az eredményt érhetik el. Hanem bölcsebbé is válsz, olyan értelemben, hogy mélyebb értelmet szerzel az emberi élet hatalmas és örökérvényű igazságairól.”
 
életmódLegfrissebb cikkek


Egy naptárnak köszönheti sikereit Marilyn Monroe rózsaszín ruhája
Emlékszel amikor a „Szőkék előnyben” című klasszikusban Lorelei Lee egy gyémántokkal díszített rózsaszín szaténruhában jelent meg a színpadon? A showgirl (akit Marilyn Monroe testesített meg) ez után egy zenés előadás keretei között jelentette ki, hogy „a gyémántok egy lány legjobb barátai” – a híres jelenetnek több művész is emléket állított már az évtizedek során saját alkotásaiban.   
3 észérv, amit ha bevésel, könnyebb lesz megtartanod az egészséges életmódot
Sokat halljuk, hogy az egészséges életmód valójában fejben dől el elsőként, és úgy gondoljuk, ebben van valami, hiszen az életmódváltáshoz szemléletmódváltás is társul. Mostani cikkünkben 3 olyan észérvet, technikát gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek, hogy egészséges életmódot élhess.
15 érdekesség az autókról, amiről még nem hallottál
Az autók szerelmesének vallod magad? Mostani cikkünkben nagy valószínűséggel akkor is találsz újdonságot, ha szakértő vagy a témában.
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek. Mindent megtudhatsz oldalunkon, ami ahhoz kell, hogy Te is Gentleman módjára élhesd az életedet.

Klasszikus úriemberek

Érdekel a klasszikus úriember stílus? Te is igazi gentleman szeretnél lenni? Utazzon vissza az időben és ismerd meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa az elmúlt évtizedekbe. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek. 

Modern úriemberek

Tekints bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerd meg, hogyan hatnak a kütyük a modern úriemberek életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhatsz mindent, ami a férfi léthez, a gentleman életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány. Minden, ami férfias egy helyen.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!