Fogmosási hibák, amelyeket Te is elkövetsz

Főoldal > 10 dolog, amit rosszul csinálsz fogmosás közben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

10 dolog, amit rosszul csinálsz fogmosás közben


1970/01/01
SzSz

Gyerekkorunk óta tudjuk, hogy napi kétszeri fogmosással gondoskodhatunk fogaink egészségéről, és elkerülhetjük a különböző fogproblémákat. Nos, sajnos ez így önmagában nem igaz, ugyanis egy szimpla fogmosás még egyáltalán nem garantálja, hogy szád teljesen megtisztul majd a különböző baktériumoktól, maradékoktól és egyéb lerakódásoktól.

A következőkben 10 olyan hibát sorolunk fel, amiket a legtöbben elvétenek fogmosás közben, és persze azt is, hogy hogyan kerülheted el őket!
 

Fogmosási hibák, amelyeket Te is elkövetsz

1. Nem mosod elég sokáig fogaidat

Ez az egyik leggyakoribb probléma. A helyes módszer napi két alkalommal fogat mosni, mindkét alkalommal két-két percen keresztül. Egyszer lefekvés előtt, egyszer pedig valamikor a nap folyamán.

Ha hagyományos fogkefét használsz, akkor állítsd be a telefonodon egy időzítőt, és félpercenként válts a fogaid egy másik részére, tehát összesen négy területre oszd fel a fogaidat. Sok elektromos fogkefe félpercenként rezzen egyet a kezedben, jelezvén ezzel, hogy ideje egy másik területre is figyelmet fordítanod. Ez a négy terület jobb oldalt felül, jobb oldalt alul, illetve bal oldalt felül és bal oldalt alul. 

2. Kiöblíted a szádat fogmosás után

Amikor kiöblíted a szádat, akkor ezzel a lendülettel ki is mosod belőle az összes fluorid és fogzománc-védő anyagot, amit fogkrémmel felkentél a fogaidra. Próbáld meg rászoktatni magad, hogy a fogmosás végén inkább köpj, mint öblíts, hogy ne mosd ki a szádból a fogkrém védő hatását.

 

3. Nem jó fogkrémet használsz

Habár nincs olyan fogkrém, ami mindenki számára tökéletes lenne, figyelj rá, hogy csak olyan termékeket vásárolj, amely fluoridot tartalmaz, méghozzá legalább 1350-1500 milliónkénti egységgel (ppm). A fluorid nélkülözhetetlen a fogszuvasodás megelőzéséhez. Ha vegán fogkrémek között válogatsz, akkor is figyelj oda erre az értékre a dobozon.

De ha szeretnéd elkerülni valóban a fogszuvasodást, a legjobb, amit tehetsz, hogy odafigyelsz otthoni szájápolásodra, emellett pedig eljársz rendszseresen fogorvosodhoz. Ha szeretnél megszabadulni a fogkőtől és egészséges fogakat szeretnél, keresd fel a PureDental fogászatát, ahol segítenek! Kérj időpontot rendelőjükbe most, az alábbi linkre kattintva: fogkő eltávolítás!

4. Rosszkor mosol fogat

Ha beteg vagy, vagy valamilyen más okból rád jön a hányás, akkor jó eséllyel te is megmosod utána a fogadat, hogy elkerüld a kellemetlen szájízt és szájszagot. Ez nagy hiba, ugyanis a hányással felöklendezett gyomorsav (illetve a savas italok és ételek) eltávolítja a fogaidon képződő védelmező nyálréteget, és ilyenkor a fogak súrolásával kárt is tehetsz bennük. Ha szeretnél fogat mosni egy ilyen kellemetlen élmény után, akkor várj ezzel legalább 30 percet, hogy a védőréteg újraképződhessen a fogaidon. A kellemetlen szájízt és szagot addig is vizes és/vagy szájvizes öblögetéssel enyhítheted.

Ha már a fogmosás időzítéséről van szó: az éjszakai, lefekvés előtti fogmosás a legfontosabb, ugyanis ilyenkor távolíthatod el szádból azokat a lerakódásokat és baktériumokat, amelyek a nap folyamán gyűltek össze benne.

 

5. Túl erősen súrolod fogaidat

A nem megfelelő fogmosási technika, illetve az erőltetett mozdulatok idővel kárt tehetnek fogaidban, és akár a fogíny is visszahúzódhat miattuk. Az erősebb súrolástól nem lesznek tisztábbak a fogaid – sok elektromos fogkefén egy jelzőfény is van, ami kigyullad, ha túl erős nyomást érez.

A súrolást egy enyhe szögben kell végezni, hogy a fogkefe az ínyeket is érje, de ne túl erősen, nehogy megsértsd őket. Foglalkozz továbbá minden fogaddal egyenként (vagy egyszerre legfeljebb kettővel), ahelyett, hogy jobbra-balra súrolnád őket.
 

6. Nem megfelelő fogkefét használsz

Hogy elektromos, vagy hagyományos fogkefét használsz, az nem igazán számít, ha tudod, hogy hogyan mosd vele fogaidat megfelelően. A hagyományos fogkefék egyik hátulütője, hogy nehezebb velük megtisztítani a bölcsességfogakat, míg az elektromos fogkefékkel sokkal egyszerűbben elvégezhető ez a feladat.

Egy jó elektromos fogkefe továbbá jelezni is tudja, ha túl erősen nyomod a fogaidhoz, illetve fél percenként is „szól”, hogy ideje áttérni a száj többi részére is.

A puha és közepesen kemény fogkefék jobbak, mint a kemény szálúak, mert kevésbé irritálják a fogzománcot és a fogínyt. Ügyelj a fogkefe méretére is, mert ha túl nagyot választasz, akkor nehezebb lesz elérni vele a hátsó fogakat, és egyébként sem egyszerre kell mosni az összeset, hanem apránként, alaposan végighaladni mindegyiken.

7. Régi fogkefét vagy kefefejet használsz

Függetlenül attól, hogy elektromos, vagy hagyományos fogkeféd van, a kefe szálai idővel elkopnak majd a rendszeres használat után. Érdemes tehát legfeljebb háromhavonta új fogkefét vásárolni, vagy lecserélni a kefefejet, ha elektromos készüléket használsz. Időzítsd a cseréket az évszakok kezdetéhez, hogy könnyebb legyen észben tartani a három hónapot.

Fontos továbbá, hogy ha beteg voltál, akkor is válts új fogkefére, hiszen a kórokozó baktériumok hosszú ideig megmaradhatnak a szálak között, és újra megfertőzhetnek.

 

8. Csak elölről fogselymezed a fogaidat

Egyesek csak azokat a fogaikat tisztítják meg fogselyemmel, amiket kényelmesen elérnek a szájukban. A fogselymezés azonban nem csak az ételmaradványok miatt szükséges, hanem az apró lepedékeket és biorétegeket is segít eltávolítani a fogak közül. Ezek azok a maradványok, amelyek lyukas fogakat és ígybetegségeket okozhatnak.

 

9. Nem használsz fogköztisztító kefét

Ha fogselymet használsz, érdemes beszerezni egy fogköztiszító (más néven interdentális) kefét is. Míg a fogselyem a fogíny réseit segít tisztán tartani, addig a fogköztisztító kefe a fogak oldaláért felel, amit fogkeféddel általában nehéz vagy lehetetlen elérni.

 

10. Nem használsz fogselymet

A „fogselymet helyettesítő” fogkefék valójában nem helyettesítik a rendes fogselyem-használatot. Ezek a kefék nem képesek hozzáférni szád azon részeihez, amiket fogselymekkel szokás tisztán tartani. A szájvíz szintén nem helyettesíti a selymet, ugyanis nem képes eltávolítani a lepedéket a fogakról és azok közül.
 Legfrissebb cikkek


Hogyan öltözzön egy férfi és hogyan egy nő esküvőre - Az esküvői vislet aranyszabályai
Amikor egy esküvőre keresel ruhát magadnak, néhány nagyon fontos szempontot kell figyelemben tartanod. Egyrészt ügyelned kell rá, hogy stílusosan és csinosan jelenj meg a nagy napon, másrészt azonban túlöltöznöd sem szabad, hiszen azzal csak elvonnád a násznép figyelmét a párról.  
Gond van a férfiasságoddal? – Irány az urológus
Félsz az urológustól? Megértem. Elbeszélgettünk Merth Gábor urológussal, miért is kell legyőznöd ezt a félelmet, mi történik nála a fériakkal…  
A sikeres üzleti vacsorák etikettje
Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy üzleti vacsorán, melyek az alapvető és legfontosabb követelmények, mi az etikett, akkor ez a cikk neked szól. 
Urak.hu férfi magazin

Online úriember magazin. Online férfi magazin. Klasszikus úriemberek. Modern úriemberek.

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről. Szállodalátogatás, turisztikai látnivalók, gasztronómia. Fedezd fel velünk hazánk rejtett kincsit!