A szmoking viselés szabályai nincsenek kőbe vésve, de érdemes odafigyelned rájuk!

ÚRIEMBERNEK LENNI

SOSEM MEGY KI A DIVATBÓL

CIKKEK

Szmoking viselés szabályai

Szmoking viselés szabályai

A szmoking viselés szabályai sosem változnak, ezért érdemes alaposan megtanulnod ezeket a rövid, de annál fontosabb előírásokat! Igaz, hogy az idők során ezek a szabályok lazábbak lettek, de mégis érdemes alkalmaznod ezeket a praktikákat, ha te szeretnél lenni a társaságban a legelegánsabb gentleman! Mielőtt áttekintenénk a szmoking viselés szabályait, összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudnod a szmokingról, mint ruhadarabról.

 

Mi az a szmoking?

A szmoking (angolul dinner jacket) vagy szmokingöltöny egy férfi alkalmi viselet, ami szmokingzakóból, szmokingnadrágból, valamint lehetőség szerint szmokingmellényből áll. Ez a legelegánsabb, legelőkelőbb estélyi viselet, amelyet egy férfi felvehet. A szmokingkabát vagy zakó általában egysoros gombolású, amelyen egy gomb található, kihajtott gallérját pedig fényes selyem díszíti, hátulján sosincs hasíték.

 

A szmoking viselése a XIX. – XX. századból származik, ami egy olyan ünnepélyes esti viselet, ami egy zakóra hajaz. A szmoking eredetileg sötétkék volt, de ezt hamar felváltotta a fekete változat, hogy még elegánsabb, letisztultabb hatást nyújtson viselőjének. Manapság fehér szövetből is készülnek szmokingok, azonban a legklasszikusabb a fekete. A legminőségibb szmokingok általában gyapjú (barathea) származékokból készülnek, de az olcsóbb darabokat pamut és műszálas anyagok felhasználásával is készíthetik.

 

Szmoking viselés szabályai – ezek az alapok

A szmoking viselés szabályai is, ahogyan minden szabály is az alapok biztos lefektetésével kezdődik! Összefoglaltuk azokat a legfontosabb szabályokat, amelyek betartása nélkül fel se vegyük szmokingunkat, hiszen már a legelső lépésben elrontottunk valamit! Lássuk melyek is ezek az alapszabályok:

 

 • Leginkább 18:00 óra után illik szmokingot viselni.
 • Csak olyan helyzetben, eseményen viseljünk szmokingot, ami ezt megköveteli!
 • A szmokingöltöny minden része ugyanabból az anyagból készüljön!
 • A szmokingöltöny minden része ugyanolyan színárnyalatú, lehetőleg fekete legyen!

 

Szmoking viselés szabályai a szmokingöltöny részei alapján

A szmoking viselés szabályai nem állnak meg az alapoknál, részleteznünk kell a szmokingöltöny minden része alapján is!

 

Ing

 • A szmokinghoz csak fehér, mi több hófehér inget illik viselni!
 • Az ing gallérja lehet álló, de visszahajtott is.
 • Visszahajtott, azaz mandzsettás ujjú inget hordjunk mandzsettagombbal kiegészítve!

 

Nyakkendő

 • Milyen nyakkendő illik a szmokinghoz? Csakis fekete, kézzel kötött csokornyakkendő!

 

Spanyolöv vagy mellény

 • A spanyolöv csakis fekete selyem lehet!
 • Szabályosan úgy kell felvenni, hogy fele-fele arányban takarja a nadrágot és az inget is.
 • Spanyolövet és mellényt nem hordunk egyszerre, hiszen ugyanaz a funkciója!

 

Cipő és zokni

 • Szmokinghoz csak is fekete bőrcipőt szabad felvenni, aminek a talpa is bőr!
 • Magasfényű cipőt érdemes felvenni, hiszen sokkal elegánsabb hatást eredményez

 

Óra és egyéb kiegészítők

A szmoking viselés szabályai nem mondják ki egyértelműen a kiegészítők tiltását, de azért óva intenek tőlük. Legszükségesebb esetben egy minőségi, fekete bőrszíjas óra javasolt!

 

Mikor viseljünk szmokingot?

A szmoking viselés szabályai tehát, mint látjuk a józanság határain belül mozognak. Úgy gondoljuk, hogy nincsenek teljesíthetetlen előírások, így mindenképp az itt felsorolt szabályok maradéktalan betartását javasoljuk! Természetesen csak a leglényegesebb, legalapvetőbb jótanácsokat emeltük ki, hiszen a szmokingok viselése már-már művészet, így nem árt egy kis gyakorlás mielőtt belebújunk életünk első szmokingjába. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ennyi fáradalom milyen események kapcsán éri meg? Szmokingot a legelegánsabb és legexklúzívabb társadalmi (privát és üzleti) események kapcsán érdemes felvenni olyankor, amikor számíthatunk arra, hogy férfi társaink szmokingban fognak megjelenni. Ezeken az eseményeken a dresscode mindig fekete, amit el szoktak látni egy black tie jelzéssel is, ami fekete nyakkendőt jelent.


címkék: divat, elegancia, stílus

Kommentek


Klasszikus úriemberek

Klasszikus úriemberek

Utazzon vissza és ismerje meg milyen lehetett a klasszikus úriemberek életstílusa. A hagyományos gentleman fogalma eltűnőben van a modern XXI. századi világ felgyorsulásával. Cikkeinkben a régi értékek is előtérbe kerülnek.

Modern úriemberek

Modern úriemberek

Tekintsen bele a modern úriemberek mindennapjaiba. A technológia ma már minden férfi életében jelentős szerepet játszik. Ismerje meg, hogyan hatnak a kütyük a férfi életérzésre. Cikkeinkben a modern technológia is helyet kap.

Minden, ami férfias

Minden, ami férfias

Úriember magazinunkban megtalálhat mindent, ami a férfi léthez, életérzéshez kapcsolódik. Ajánlott úriember témáink, de nem csak férfiaknak: család, egészség, életmód, sport, stílus, szórakozás, technológia és tudomány.


Urak.hu - Az Urak magazinja


Cikkek

Termékfrissítés az Apple-től

Régi nagyágyúkat frissített az Apple

Az Apple az a technológiai vállalat, amelyik évről-évre frissíti készülékeit, hogy minden évben a legjobb teljesítményű termékeivel léphessen a piacra, legalábbis ami az iPhone-okat illeti. A techóriás okostelefonjain kívül elég ritkán fejlődnek termékei, azonban végre eljött a nagy nap, amikoris három régi nagyágyút frissített az Apple. Olvasd tovább cikkünket, ha szeretnéd megtudni, hogy mi lett a MacBook Air, az iPad és a Mac Mini jövője!

Vertu férfias mobiltelefon

Itt egy igazán férfias mobiltelefon, a Vertu gyártótól

Gondolkodtál már azon, hogy milyen mobiltelefont használhatnak a világ leggazdagabb úriemberei? Számukra a legdrágább Samsung vagy Apple iPhone modell megvásárlása sem okoz problémát, így valami még prémiumabb minőségre vágynak. Cikkünkben bemutatunk egy olyan telefonmárkát, amelyről lehet, hogy még nem hallottál, de horror áron értékesítik!

Férfi ékszerek

Az igazi férfiak hordanak ékszereket?

Sokszor törted már azon a fejed, hogy vajon férfi létedre felvehetsz-e ékszereket? Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes megfontolnod, mielőtt ékszer vásárlásra adnád a fejed!

A legjobb férfi outfitek

Kihagyhatatlan outfitek az úriemberek gardróbjából

Sokszor gondot okoz, hogy nem tudod mit vegyél fel, amikor már indulnod kellene? Nyugodj meg, ezzel nem vagy egyedül. Mi is sokszor éreztük már ezt, de ilyenkor egy jól bevett módszert szeretnénk ma megosztani veled. Gondolj azokra a ruháidra, amelyek kötelező alapdarabok. Hidd el, ezekkel nehéz melléfogni! Ennek érdekében összegyűjtöttük azokat az outfit alapdarabokat, amelyek minden úriember ruhatárában ott kell legyenek valahol!